Казусът Huawei: По-важните въпроси и отговори накратко

Защо САЩ имат проблем с компанията и какви са решенията на казуса...
22 май 2019 18:10, Бойчо Попов
38
Казусът Huawei: По-важните въпроси и отговори накратко
снимка: Ройтерс

Huawei Technologies Co., една от най-глобалните компании в Китай, все по-често попада под мишената на САЩ и западните им съюзниците, точно докато се стреми да заеме водеща роля при новия безжичен стандарт, известен като 5G. Телекомуникационният гигант е изправен пред множество битки, включително ареста в Канада на главния си финансов директор и вкарването в черен списък на САЩ и перспективата за забрана за закупуване на американски компоненти и изключване от нови инфраструктурни проекти по света. Сблъсъците се случват на фона на нарастващата търговска война между САЩ и Китай, при която китайските технологични компании са особено притеснителни за американския президент Доналд Тръмп. 

1. Защо САЩ имат проблем с Huawei?

Компанията се радва на благоприятно третиране в Китай, а американски правителствени служители и ръководители от индустрията отдавна имат подозрения, че тя работи за интересите на китайското правителство. Доклад, публикуван през 2012 г. от постоянната избирателна комисия на САЩ по разузнаването, обяви Huawei и ZTE Corp. за потенциални заплахи за сигурността, като заяви, че нито един от тях не отхвърля опасенията, че е подложен на политически натиск. В доклада се казва също, че Huawei отказва да опише „пълния военен произход” на Жън Джънфей, бившия инженер на народно-освободителната армия, основал през 1987 г. Huawei. Опасенията на САЩ за Huawei доведоха до това,  администрацията на Тръмп да блокира през 2018 г. враждебното предложение за придобиване на базираната в Сингапур Broadcom Ltd. за американския производител на чипове Qualcomm Inc. Сделката би могла да ограничи американските инвестиции в индустрията на чиповете и безжичните технологии и да даде глобално лидерство в тези сфери на Huawei.

2. Какво направи администрацията на Доналд Тръмп?

Белия дом се опита да ограничи способността на Huawei да продава оборудване в САЩ и, по-важното, да купува части от американски доставчиц чрез изпълнителна заповед и чрез добавяне на Huawei към черен списък на Министерството на търговията на 17 май, което изисква от американските компании да търсят специален лиценз за продажба на продуктите си към Huawei. (Някои американски компании получиха 90-дневно отлагане). Qualcomm, Intel Corp., Google и други започнаха да замразяват доставката на критичен софтуер и компоненти за Huawei, застрашавайки способността му да произвежда своите продукти. Това може да забави внедряването на 5G безжичните мрежи по целия свят и да накара държавите и телекомуникационните оператори да се насочат към по-скъпо оборудване от Nokia Oyj и Ericsson AB.

3. Защо това оборудване е от значение?

Правителството на САЩ - подобно на китайското и други - е предпазливо в използването на чуждестранни технологии за жизненоважни комуникации, страхувайки се, че производителите на оборудване могат да оставят задни врати, които да позволяват на техните разузнавателни служби да получат достъп до информация, или че самите компании ще предадат чувствителна информация. Смята се, че Vodafone е намерил и фиксирал задни врати на оборудването на Huawei, използвано в италианското подразделение на оператора през 2011 и 2012 година. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо заяви, че САЩ могат да възпрепятстват споделянето на разузнавателни данни със съюзници от НАТО, ако те използват оборудването на Huawei. И все пак, някои съюзници, включително Великобритания и Германия, не успяха да ограничат Huawei изцяло от изграждането на 5G мрежа, отчасти поради цената.

4. Какво твърди Huawei?

Компанията многократно отрича, че помага на Пекин да шпионира други правителства или компании, и изтъква, че никой не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на такива обвинения. Компанията, за която се твърди, че е собственост на Дзен, както и на своите служители чрез синдикат, започна да предоставя през последните години финансови резултати, да изразходва повече средства за маркетинг и да ангажира чуждестранни медии, за да увеличи прозрачността. През януари Жън, който е известен с медийната си излоация, говори за предизвикателствата, пред които е изправена неговата компания, включително за ареста на финансовия директор Мън Уанджоу, която е негова дъщеря. Макар да казва, че е горд от военната си кариера и членството си в комунистическата партия, той отхвърля предложенията, че докладва в Пекин, или че Huawei предава информация за клиентите. През март Huawei започна офанзива, като заведе дело във федерален съд срещу закон, който блокира американските правителствени агенции да използват оборудването ѝ. Тя също така критикува това, което нарича „необосновани ограничения“ за правене на бизнес в САЩ.

5. Какво се случва с Мън?

Тя бе задържана във Ванкувър на 1 декември по заповед на САЩ, които подадоха официално искане за екстрадиция в рамките на наказателно дело, в което твърдят, че тя е заговорничила за измами на банките с клирингови сделки, свързани с Иран в нарушение на санкциите на САЩ. И Мън, която също е заместник-председател, и компанията отрекоха обвиненията. Мън съди канадското правителство за предполагаемо неправомерно задържане. Тя бе пускната под дадена гаранция на 11 декември, което ѝ позволи да остане в луксозния си дом във Ванкувър, докато съдилищата решават нейната съдба. Мън живее главно в Шънджън, родния град на Huawei.

6. Има ли други случаи?

Цивилните искове са доста назад във времето. През 2003 г. Cisco Systems Inc. предяви иск срещу Huawei за предполагаемо нарушаване на патенти и незаконно копиране на изходния код, използван в рутери и комутатори. Huawei премахна оспорвания код, наръчници и интерфейси от командния ред и случаят беше решен.

Появиха се и други обвинения, че Huawei краде интелектуална собственост от американски компании. Motorola я даде на съд през 2010 г. за предполагаем заговор с бивши служители за кражба на търговски тайни. По-късно това дело бе решено извън съда.

През 2017 г. съдебно жури определи Huawei за отговорна за кражбата на роботизирана технология от T-Mobile US Inc., а на 28 януари министерството на правосъдието повдигна обвинение срещу Huawei за кражба на търговски тайни, свързани с този случай.

Междувременно Полша, твърд съюзник на САЩ, арестува служител на Huawei по подозрение, че шпионира в полза на китайското правителство. Huawei уволни служителя и отрече всякакво участие в предполагаемите му действия.

Колко голяма е Huawei и има ли и други заплашени компании вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!


38
Още по темата: Huawei
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ имат навика да обвиняват в кражби всеки, който се развива. Ако си спомняте Епъл обвини Самсунг и им взе 1 милярд глоби, а когато Самсунг доказа кражбите на интелекруална собственост от Епъл и спечели делото за 1 милярд изискуеми от Епъл, Обама спря изпълнението на глобата със специален указ. И никой не говори много за случая... Това трябва да ви говори много за търговските практики на САЩ.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки, който може, краде информация от потребителите. Особено създателите на операционни системи и на софтуер. Американците лицемерничат и всичко е за пари.
15
2
 
39
 
! Отговори
бай х преди 10 месеца
ейпъл не можа да пробие на китайския пазар и ... край на свободната конкуренция
така се прави бизнес по американски
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако смяташ БВП на Китай по себестойност е по - нисък от американския. Ако го смяташ по продукти вероятно го надвишава 2 - 3 ПЪТИ. Зависи кой какво и как смята.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доказано е, че във всяка единица мрежово оборудване, независимо от производителя, има пропуски в сигурността, които могат да се използват. Шпионажа е претекст на американците за да изнудват китайците за дял. Защото нямат такава технология. А точно за кражби на интелектуална собственост да не ми говорят точно американските фирми.
12
16
 
3
 
! Отговори
Souzou knight преди 10 месеца
Хуауей са ми симпатични. Купих си преди година Р9 и съм предоволен. Обаче е първият ми смартфон чиято функция за местоположение се рестартира сама след време, колкото и да я спирам. Е тогава, как да не повярвам, че машинките им не са създадени да шпионират? Абе, няма дим без огън...
11
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Китай е промишлен производител Номер 1 в Света вече втора година и продължава да расте!БВП е 60% от американския,като съотношението производство/услуги е 70/30,в САЩ-точно обратното.На практика Китай не може вече да бъде спрян с икономически лостове.Политиката на Тръмп би била съвсем адекватна,ама да беше започнала преди 10 и повече години,сега е късно.
10
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Времето доказа,че капитализмът е по-ефективен от комунизма и в крайна сметка го победи на икономическата арена.Обаче после се оказа,че китайският комунизъм* е по-ефективен от капитализма и е на път да го победи икономически.Естествено,САЩ ще опитат да попречат,но освен по военен път,няма как иначе да постигнат успех.К'во пък-нека видим какво ще стане.Обаче за участие във война-и дума да не става!Щото винаги сме на грешната страна и обираме калая.
*китайският комунизъм не е баш комунизъм,ама нейс
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 5

ММм не ... не го лепват. Незаконно е, според техните закони. На пвоечето си пише баш "made in China".

Аз съм против тази политика, защото прецаква работата за всички, но поне съм довеолен, че Тръмп си следва предизборните обещания, а не се извива, като натъпано черчиойче! Кога и ние ще имаме подобни политици?
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Коце кмета

Прасвали имейлите? Въъъ, ми стига са ги праскали ба, ша ги счупат!
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
крайно време беше, даже се чудя защо толко ги чакаха, а и не само тях трябва да ударят
6
3
 
26
 
! Отговори
Коце кмета преди 10 месеца
Западно краварско лицемерие! А Гугъл парсва имейлите на потребителите и извлича от тях лична информация, която после предава на ЦРУ и НСА при поискване. Насреща получава доларчета. Фексбук на еврейчето е същата, ама там шпионирането е по-малко и не толкова нагло. И точно те на морал ни учат?!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дреме ми!То половината "американско" производство на електроника си се произвежда в Китайски гаражи само дето американеца му лепва грандиозния етикет Made in USA!Само вдигат безсмислена врява!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
сега остава и от тесла да ги обвинят за кражба на софтуер и идеята за електрическия автомобил и цирка ще е пълен!
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и сега света ще трябва да избира кой да го шпионира! всъщност проблема не е в шпионажа, а в печалбите! сащ губят пазара, а китай ги надмина и сега тръмп се опитва да наложи монополизъм! въпроса е кой ще покрие загубите на американските фирми изнасящи продукти в китай! ако китай започне собствено производство, пазара за сащ ще се затвори!
2
0
 
37
 
! Отговори
хакера преди 10 месеца
А гугъл не предоставя ли информация за потребителите?
1
5
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 10 месеца
Ай стига с тия кражби кражби!
САЩ никога през съществуването си не е "изсмуквла" мозъците на света?? Това си е чиста кражба на бъдещи технологии и ноу-хоу.
Сега мурзилажа разбра ли що за лидер е Тръмп? - кланя се само на жужанка - хахахах.