ООН: Рискът от ядрена война е особено висок

Светът трябва да се отнесе по-сериозно към въпроса
22 май 2019 12:05, Елка Василева
52
ООН: Рискът от ядрена война е особено висок
Снимка: архив, Reuters

Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от времето на Втората световна война, каза високопоставен експерт по сигурността от ООН, като нарече това "неотложен" въпрос, към който светът трябва да се отнася по-сериозно, предаде Ройтерс.

Рената Дуан, директор на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН (UNIDIR), заяви в Женева, че всички страни, притежаващи ядрено оръжие, имат действащи програми за неговата модернизация и че средата в сферата на контрола на въоръжаването се променя, отчасти поради стратегическото съперничество между САЩ и Китай.

Тя отбеляза, че традиционните споразумения за ограничаване на въоръженията са подкопани също от появата на нов тип война, с нарастваща доминация на въоръжени групи и частни военни формирования, както и на нови технологии, размиващи границата между отбрана и нападение.

През последните две десетилетия преговорите за разоръжаване бяха в задънена улица, а 122 страни подписаха през 2017 г. Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия , отчасти поради чувство на безсилие и отчасти заради осъзнаването на рисковете, посочи Дуан.

"Смятам, че има нужда да бъде признато, а този въпрос някак си липсва от полезрението на медиите, че рискът от ядрена война в този момент е особено висок, и рисковете от използване на ядрени оръжия заради някои фактори, които посочих, са по-високи сега от когато и да било след Втората световна война", заключи директорът на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН.

Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия беше подкрепен от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която спечели Нобелова награда за мир през 2017 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: оонядрена война
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До малките Американофилчета! Идея си нямате руснаците как живеят и какви коли карат.Тая Америка ви е изпила мозъчетата! И сте много малки Та да получавате руснаците какво да правят. Когато изкарате световна война и дадете милиони жертви.Тогава да видим дали ще вярвате на някого.Най малко пък на Америка! Пишете глупости само тук!-:)63864
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм нам мнение, че имаме нужда от рестарт - а за да се изгради новото трябва да има първо разрушение, т.е. хаос - тъмна материя !
39
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен50-60 години една ядрена бомба тежеше няколко тона(буквално)сега има ядрени боеприпаси с наистина ограничена мощност които тежат около 40кгтези боеприпаси няма да разрушат цял град защото не са толкова мощни. Но все пак след тях остава също такава гадна радиция. Изкушението да се ползват тези боеприпаси за да може някои да се изкара велик и да победи е завладяваща
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде пускайте ракетите бе, кво се почесвате?
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целият проблем се казва САЩ. Никой друг не е толкова жаден за войни и разруха. САЩ само те са проблема, се търсят конфликти.След това е Турция.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Война война..и още нещо,в тиквите само това нещо им се върти другите да живеят в стрес,хаос тормоз на нас да ни е добре да се чудим колко бургера общо сме изяли и какъв ще ядем..Няма такъв голям з*** нецивилизована
35
1
 
7
 
! Отговори
Спомени преди 4 години
До HELLТова ми е ясно за редуциране на населението - но то така и така се редуцира с ГМО-то; токсичната монетарна система, която ни е заробила, тровенето на пчелите (масовото измиране)...
34
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два свята, руският свят заедно с вожда си е излишен.
33
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Бе какво ме интересува ядрената война бе?Мене ме интересува утре дали ще имам какво да ям!Ще ми останат ли пари за лекарства и как ще си плащам сметките особено за отопление през следващата зима!Последна грижа ми е ядрената война!!!
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Баце е пoдлога на Путин, и според твоите дълбокомислени разсъждения излиза че планът Ран/ът е московски план. Само че московците освен да правят преврати и въоръжени въстания от криминални елементи не могат да измислят друг план. Така че Ран/ът си е чиста измишльотина на българското ДС начело с Митю Гестапото.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рискът е точно никакъв, защото всички са наясно, че като гръмнат, гърмят и другите и всичко свършва. Т.е. атомът е възпиращо оръжие и никакъв риск няма. Единственото е рискът от грешка и слаби нерви на човешкия фактор в критична ситуация. Иначе, риск някой да натисне ей така копчето няма. Ама, бърборенето нон-стоп за риск оправдава харченето на пари за оръжия и там вече е сладка сделка за определени кръгове.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планът ран/ ът,се спазва буква по букваи затова баце е уверен,щото е защутен от самият план.
29
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително тежки икономически санкции на Русия придружени с пълно петролно-газово ембарго ще отстранят надвисналата над света ядрена опасност. Само гладният, бос и гол руснак не мисли за завоюване на чужди територии.
28
1
 
6
 
! Отговори
Спомени преди 4 години
От 2012 г. (когато уж щеше да бъде края на света) ни плашат с ядрена война...Великите сили нямат интерес от това - вместо това се прилагат икономически санкции.Между другото аз тайно си се надявам да се махне този скапан свят !...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това може да го каже всеки *** .Но Вие къде дълбаете и защо си траете,когато сър дончо си прави кефа без даВи пита.Или сте безпомощни и търситепомощ от племената по Амазония.Катонеможете се запалете и край.
26
2
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Дай Боже, щото Светът Има Нужда от Рестарт!!
25
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен(планът Ран/Ът)Планът Ран/ът съществува само в бетонните комунистическо русофилски кратуни.
24
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна икономическа блокада на Русия ще ликвидира риска от ядрена война.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичковците с дебелите пури и лелките с дебелите диференциали отдавна са решили, че паплачта е станала твърде много и са измислили и прилагат поне сто плана за редуцирането й (планът Ран/Ът).
22
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Аууу, господинчото се е обидил че Обонго принизил статута на руската cвинcка ко4ина и я обявил за регионална сила. Че тази ко4ина вече дори не е и регионална сила защото Китай и отне този статут.