Китай пусна първия влак с магнитна левитация, "лети" с 600 км/ч

10 страни в света разработват влак тип Маглев
23 май 2019 20:15,
94
Китай пусна първия влак с магнитна левитация, "лети" с 600 км/ч
Снимка: БТА

Китай пусна днес първия прототип на влак на магнитна възглавница (тип Маглев), развиващ скорост до 600 километра в час. Той излезе от производствената линия на завода в град Циндао в източната провинция Шандун, съобщи Синхуа, цитирано от БТА.

"В момента прототипът е достигнал до статична левитация и е в добро състояние", коментира Дин Сансан, ръководител на научно-изследователската група и заместник-главент инженер на компанията за строителство на локомотиви и вагони Циндао Сифан (подразделение на железопътната корпорация Си Ер Ер Си - CRRC).

Прототипът ще позволи да се тестват ключови технологии и основни компоненти на високоскоростната система маглев, за да се постави основата за създаването вече на инженерния прототип на влака, заяви Сансан.

Работата по разработката на инженерен прототип с 5 вагона върви по установения ред и се предполага, че той ще излезе от производствената линия през 2020 година, а през 2021 година трябва да са завършени всички необходими тестове и комплексни проверки.

Първата в света действаща жп линия на магнитна възглавница бе изградена в Шанхай през 2004 година, за да свърже международното летище "Пудун" с метростанцията "Лунян Лу". Влакът взема разстояние от 30 километра за 7 минути.

10 страни в света разработват влак на магнитна възглавница. Рекордна скорост за пътнически влак бе развита в Япония - там маглев достигна през 2015 година на тестови участък скорост от 603 километра в час.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Китайвлакмаглев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
40
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
А, ние пуснахме без АКТ 16 един булевард във Варна върху който се свлече пръст, падна стълб и се свлече част от кръгово за няма и месец.
13
9
 
23
 
! Отговори
Шлосер преди 4 години
"Горките" китайци. Нямат си ГЕРБ, няма си Евросъюз и сега ще се "трепят" с тия счупени влакове вместо да се возят на самолети, като гордия български народ. Кеф ти Германия, кеф ти Швейцария (вече) ... бачкай и пращай дома на богатите си родители ... ееех мечта.
12
10
 
26
 
! Отговори
Ххахах преди 4 години
Махнете ги тия. Те с тоя лош социализъм, вижте до къде стигнаха. Ние с демокрацията имаме по бързи влакове. За 30 години демокрация само цъфтим. От над 9 милиона, предимно българи, сега сме 6 милиона и прецъфтяхме, а всяко цвете като прецъфти и умира. Китай с лошия комунизъм са първата икономика, а ние бяхме 35-та икономика в Света, сега 80 и някоя.
11
5
 
23
 
! Отговори
До 4 и 10 преди 4 години
Американците са царе на презентацията и филмирането. Даже на луната кацнаха снимани от ХоливудЗа реално бачкане обаче не ги търси (ако не е в заведение за бързо хранене а в завод имам предвид)
10
2
 
32
 
! Отговори
До Факт преди 4 години
Тръмпича няма нужда нищо да дава на Япония. Просто трябва да изтегли окупационните си войски. Японците могат да си произведат и самолеъоносачи и дори ядрено оръжие. Нация несравнимо по-напред чисто интелектуално, културно, исторически и във всяко едно друго човешко отношение спрямо САЩ.
9
2
 
16
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Държавите с голяма площ имат нужда от скоростни влакове. България е малка и не виждам нужда от такъв влак. Според мен е добре 160 за пътнически и 120 за товарни влакове. Само където говорят а не правят нищо за това, е освен магистрали. Надявам се да почнат усилено да модернизират и жп транспорта както е в развитите страни. Аз лично го предпочитам пред автобусния.
8
2
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Относно хайпърлупа, а нека поизчакаме, щото от двайсет години из нета се въртят прототипи на свръхзвукови самолети които ще взимат Лондон-Ню Йорк за час и половина... на картинка изглеждат супер, ама дотам.
7
2
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
В САЩ има точно два по-читави влака, Ню Йорк до Бостън и до Вашингтон. В другите е по-добре да се не качваш. Може само да мечтаят за скоростните влакове в Китай, Япония, Франция, Германия, Испания...
6
0
 
31
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Тръмпича сигурно си е захапал вратовръзката и се пита "Как ще ги стигнем китайците"???
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тоя звяр ще взимаш разстоянието София-Варна за 50 минути.
4
3
 
20
 
! Отговори
Сп??нс до ..2 преди 4 години
В САЩ не си падат по скоростните влакове.Аз лично предпочитам тукашната теснолинейка 120км ги прави за почти 3 часа наслаждаваш се на пейзажа , почиваш си - културна работа. За късмет нямам толкова бърза работа като китайците.
3
0
 
28
 
! Отговори
луд козар преди 4 години
пристигащи влакове : Китай _Варна след 5 минути
2
1
 
33
 
! Отговори
Гитлер преди 4 години
Тръмп да не чака, а да го забрани, все нещо американско има в него...
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дизайнът е убийствен!