ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций

Там има огромна военновъздушна база на САЩ
23 май 2019 11:09, Елка Василева
71
ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций
Снимка: архив, Reuters

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство искане към Великобритания да прекрати "колониалната си администрация" на архипелага Чагос в Индийския океан и да предаде до 6 месеца управлението на островите на Мавриций, който напълно да го "деколонизира", предаде Асошиейтед прес.

От 193 членове на ОС на световната организация 116 гласуваха за резолюцията, 6 бяха против - сред тях САЩ, Великобритания, Австралия и Израел. 56 се въздържаха, включително и няколко европейски страни.

Архипелагът бе отделен от Мавриций през 1965 г. и оттогава е управляван от Лондон като британска територия в Индийския океан.

Главният му остров - Диего Гарсия, заемащ стратегическо място точно в средата на океана, бе даден на лизинг на САЩ, които изградиха там огромна военновъздушна база, която играе ключова роля във всички американски военни операции в Близкия изток и Афганистан.

Резолюцията не е правно обвързваща, но има значителна тежест, защото потвърждава вече изразеното през февруари т.г. мнение по въпроса на Международния съд, а отразява и мнението на огромната маса от световната общност.

Великобритания няма намерение да се съобрази с това мнение на Общото събрание, защото смята Чагос за своя отвъдморска територия, която никога не е била колония. Лондон твърди още, че архипелагът никога не е бил част от островната държава Мавриций и затова претенциите й за суверенитет са невалидни, пише БТА.

Британската представителка в ООН Карен Пиърс, цитирана от АП, каза, че нейната страна държи на споразумението от 1965 г. с правителството на Мавриций за отделяне на тази британска територия в Индийския океан в замяна на риболовни права и други отстъпки. То включва и ангажимент "тази територия да бъде отстъпена, когато няма повече да е необходима за цели на отбраната".

Тя подчерта значението на американско-британските военни съоръжения на Диего Гарсия за безопасността и сигурността на съюзниците и приятелите, включително и Мавриций, в региона и извън него в сегашния "опасен и несигурен" свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
15
 
! Отговори
Морски преди 4 години
САЩ и Великобритания са терористични държави.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някъде четох че на Диего Гарсия държат затворници без съд и присъда - Гуантанамо 2!
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2010 г. британското правителство пожела да се подсигури, като обяви зоната около островите Чагос за морски природен резерват. Разкритие на Уикилийкс обаче публикува съобщение от американското посолство от 2009 г., в което се чете: Обявяването на зоната за морски резерват наистина може, както представителят на Външно [Колин] Робъртс твърди, да е най-ефективният дългосрочен начин да спред когото и да било от бившите жители на Чагос или техните наследници да се заселят наново там.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от документите е озаглавен Поддържане на измислицата. В него се инструктират британски държавни служители да лъжат, че местните островитяни не били жители на островите от поколения, а просто пътуващи работници. Там още се разкрива, че британските служители са знаели, че действията им ги правят уязвими срещу повдигане на обвинения в нечестност, тъй се готвели да фалшифицират докладите.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"можеш да отидеш там ако толкова ти харесва техния лайфстайл"Аз си стоя у дома. Както би трябвало всеки с определени претенции към начина на живот - да си стои в собствената ко.чинка и да не врещи.Та пак, кой си ти или който и да било друг, който да оспорва как хората по света живеят. Може и да ни отвращава, но изборът си е техен.От камилата слон не става, както и от пингвина - бабуин.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една жена си спомня как заедно със съпруга си отиват при лекаря на Мавриций, за да прегледа бебето им, където им е заявено, че никога няма да се върнат у дома. Шокът бил толкова голям, че мъжът ѝ получава сърдечен удар и почива. Други разказват как американците и британците отнемат домашните кучета на островитяните и ги натикват в газови камери да бъдат убити. Целта е била да ги принудят да си стегнат покъщината по-бързо и да напуснат.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То започва през 1965 г. Хората са наблъскани като овце в трюма на ръждясващ кораб, където жените и децата са принудени да заспиват върху товар от птича тор. След това те биват изсипани на Сейшелите, където ги отвеждат в затвора, откъдето са извозени до Мавриций. Там са настанени в изоставени жилища без вода и електричество.Непосредствено след това 26 семейства умират в брутална бедност, девет души се самоубиват, а момичетата принудени да проституират, за да оцелеят.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Архипелагът Чагос е бил природен рай. 1500-те местни жители се самоиздържали с изобилието си от природна продукция, а климатът е бил мек. Имало е процъфтяващи села, училище, болница, църква, железопътна линия и необезпокояван живот. Докато през 1961 г. тайна англо-американска инспекция на Диего Гарсия не довежда до изселването на цялото население.
30
1
 
12
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
"Иначе казано имат абсолютно непотребна въздушна база насред нищото! После дали не са прости???"____Ти трябва да се ограмотиш за да победиш простотията! Тази база, Гарсия, е контролен пункт за всичките им бази по света. Товя е тяхната най-важна база. Затова е избрано такова място и те никога няма да я дадат! Китай и тази част от световният елит който го подкрепя стоят зад тази кампания точно по време на преговорите със САЩ.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Фолкландските на Аржентина
28
4
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Халал да им е изборът! Нищо не оспорвам. Оспорвам само правото им да се разпростират на земи които не са техни. Също така отговарям на 3 който твърди че, англичаните били направили света несигурен. Светът преди англичаните е бил диващина, след тях се връща отново към нея. До скоро един африкански президент имаше хладилник зареден с човешко месо, можеш да отидеш там ако толкова ти харесва техния лайфстайл. За сега само те напират към Англия обаче.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ да не се ослушват, а да върнат Паго Паго на Самоа.
26
1
 
26
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Ха познайте кога ще го върнат, точно на куково лято.Като се има в предвид, че САЩ са си спретнали база там, местните са изселени насилствено преди половин век и повече.Пък после ми говорете за ООН, международен съд и др подобни.Иначе много хитри тия ингилизи, дават на лизинг нещо, което даже не е тяхно!? Браво, на наглосаксонците!
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гибралтар да се върне на Испания.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марк Къртис описва насилственото преселване в книгата си от 2003 г. Мрежа от измама, която описва британската външна след ВСВ. Mедиите на Албиона пренебрегват случая, Вашингтон поуст го наричат масово отвличане.Британия праща флота си в помощ на 2000-то население на островите на другия край на света, докато други 2000 британски граждани от острови в Индийския океан са прогонвани от няколко британски правителства домовете си и почти никой не разбира за това.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към края на 60-те и началото на 70-те г на XX век британското правителство на Харолд Уилсън пропъжда населението на островите Чагос,британска колония в Индийския океан, за да направи място за американска военна база на най-големия остров - Диего Гарсия. В дълбока тайна, американците предлагат на Angliq заплащане под формата на отстъпка от цената на ядрената система за подводници Поларис.
22
3
 
34
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
Тези който най много говорят за анексия и окупация били най големите окупатори,и странното е че някой европейски страни "стожери на демокрацията"се оказват съучастници на окупаторите,значи едни може да анексират и окупират а други не!!!
21
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият колонизатор в наши дни е Китай! Пред очите ви се прави демонстрация на неговата сила и натиск: ООН иска Обединеното Кралство да се откаже от пустинни безлюдни острови в полза на държава, която никога не ги е притежавжла. Само защото е наблизо. Това става по време на тежки но исторически преговори между Китай и САЩ от които зависи съдбата на световната икономика! На островите има американска база. Правете си изводите ако можете ама без клишета за "колонизатори" и подобни извадки от учебниците по идеологически дисциплини навремето.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много страни освобождавайки се от колонизаторите, бързо затъват обратно в блатото което са били."Техен избор и право е да живеят по начина, по който могат. Ти кой си точно, че да го оспорваш?
19
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Англичаните са ги открили, техни са си!"Те така и нашите роми си намират джилезу зарязано насам натам, тяхно си е...Не разбрахте ли, че резолюциите на ООН работят само в едната посока - от СРАЩ към останалите.