Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи

Служителите могат да си дремват след обяд
24 май 2019 13:15, Нели Христова
117
Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи
Снимка: Reuters

Години наред американското правителство твърди, че Huawei може да използва технологиите си, за да следи конкурентните на Китай държави. Най-голямото притеснение на САЩ е, че технологичният гигант не може да каже "не" на китайското правителство, ако бъде помолен за такава услуга.

От друга страна, телекомуникационната компания е категорична, че да следи потребителите си далеч не е сред целите й, но думите на Рен Женгфей не могат да не предизвикат доза съмнение. "Искаме да сме на върха на света, заяви той, след като срещу Huawei бяха взети строги мерки - Това ще доведе до конфликт с Америка.

Още по темата

Останала без лиценз, а и за да разсее малко мистерията около себе си, компанията допусна журналисти на CNN в своите кампуси, където разработва технологиите си и където жвиеят нейните работници. Красиви сгради, фитнеси, билярд след работа и щастливи хора - това вижда фотографът Кевин Фрайър, когато се озовава в кампуса на Huawei в Дунгуан.

По целия свят за Huawei работят 180 хил. души. Една трета от тях се намират в Дунгуан - Силиконовата долина на Китай. Зад стените на красивите сгради се произвеждат, изследват и развиват новите технологии на компанията. Работата там е много желана от всеки китаец. Всъщност, заплатите, които Huawei дава на своите служители са най-големите в цялата страна. Но не всеки може да получи шанса да работи за технологичния гигант.

Трудът в кампусите е само за висококвалифиирани работници. Всеки нает от Huawei или е учил в чужбина или в най-добрите университети в страната. Някои от най-ярките умове са откраднати от други големи компании в Китай, а Huawei се старае да привлече и експерти от чужди държави.

Кампусите са огромни. Почти като градове. Всеки от тях си има ресторанти и кафета, спортни зали и дори собствена транспротна система. На едни места вилите и трапезариите са изискани, предназначени за клиенти и служители от високо ниво. В други части на града се намират жилища, по-семпли, но също толкова приятни, които служат за домове на обикновените работници.

Сградите са наистина красиви - построени са в европейски стил по желание на основателя на компанията, който дълги години е учил за архитект. На обед обаче светлините в тях изгасват, за да може всеки един от работниците да си вземе следобедна дрямка.

За разлика от лудницата в почти всички градове в Китай, обстановката в кампусите на Huawei е спокойна и тиха. Прилича по-скоро на университетски кампус, отколкото на място, където работят хора. Именно това прави работниците щастливи. Всъщност, никой не може да се оплаче от начина, по който компанията се отнася с тях. Притеснени са обаче от атаките, които Huawei получава зад граница.

"Служителите ме допуснаха навсякъде, освен в някои строгосекретни лаборатории. Разговарях с много от тях и по техните думи, Huawei е като всяка друга компания - иска да се развива и да произвежда неща, които да правят живота по-лесен, разказва Фрайър. - Всички са щастливи и доволни от това, което правят там. Усеща се, колко голямо и важно е всичко, което се прави там. И то продължава да расте."

Според Кевин Фрайър, Huawei е компанията, която носи национална гордост на Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е интернационална компания която не е американска и има успех, нормално е САЩ да се стремят да съсипят такива компании, но за пръв път са принудени да го правят очевидно защото е с раздробени акционери, при Nokia беше по лесно просто взеха контролния пакет акции.
67
11
 
16
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
"Служителите ме допуснаха навсякъде, освен в някои строгосекретни лаборатории" - можеше да съберете статията само в това изречение. На китайци вяра да нямаш. На социализъм вяра да нямаш... Всичките големи китайски компании съществуват под чадъра на правителството и правят каквото им се каже. Е, ти да не би да искаш да ти покажат и самото си ноу-хау? Естествено, че всяка компания (още повече във високите технологии) си пази иновациите. Няма китаец допуснат до лаборатория на iPhone!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
67 Остава да си вземете и по една Китайка и ще станете баджанаци!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До anonа ти вярваш ли на останалите? на сащ,англия, или поне на брюксел? а и в сащ правителството, ако реши, може да затвори която си иска компания! обвинява я в шпионаж и готово!
64
5
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
И аз си взех Mate 20 Pro .... супер е и като дизайн/изпълнение ...Браво Циниче, сега сме в един и същ отбор! Верно ти питаше по едно време какъв да си вземеш, но не знаех, че си взел Huawei.Просто са жастоки!
63
5
 
11
 
! Отговори
бъдещето преди 4 години
При 5G телефоните сами по себе си са интернет и отпада нуждата от мобилни оператори кръвопийци ,дано скоро и тук Хуйвей с 5G!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64"Талафоните" носят десетки милиарди приходи на година, осигуряват стотици хиляди, че и милиони работни места, а разработката на чипове, скоростта и методиктие за обработване на информация, определено са нещо доста по важно от "Еее брат, прати едно селфи уе брааат",
61
10
 
7
 
! Отговори
anon преди 4 години
"Служителите ме допуснаха навсякъде, освен в някои строгосекретни лаборатории" - можеше да съберете статията само в това изречение. На китайци вяра да нямаш. На социализъм вяра да нямаш... Всичките големи китайски компании съществуват под чадъра на правителството и правят каквото им се каже. Иначе няма да ги има. Тоя филм сме го гледали.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от ЮАРримската империя на времето е била същото, като сащ сега! и се разпадна!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от ЮАРтака е, но всичко това е създадено от европейци! като пример ще дам, че космическата и ракетната им програма е създадена от хитлеристкия инженер фон браун! те откраднаха изобретенията на нацистка германия! сащ само им е дал подходящите условия!
58
2
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ЕМИ ИМПЕРИЯТА НА КХМЕРИТЕ ПАДА ЗАРАДИ ВЪТРЕШНИ БОРИЧКАНИЯ(ВПРОЧЕМ КАТО ВСЯКА ЕДНА ДРУГА ИМПЕРИЯ) И СЛЕД ТОВА КОМУНИСТИТЕ НА ПОЛ ПОТ СЕ МЪЧАТ ДА ДОВЪРШАТ ЗАПОЧНАТОТО НО НЯМА КАК ДА ЗАЛИЧАТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ХРАМ-КОМПЛЕКСИ КАТО АНГКОР ВАТ НАПРИМЕР(ПРИЗНАТ ЗА ЕДНО ОТ 7ТТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА):КЛАСАТА Е ВЕЧНА!!!!!
57
4
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 56:АМИ НИСШИТЕ ХЪХРЯШКИ КАСТИ Я НАПРАВИХА ТАКАВА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ......... ПРЕДИ 2500 ГОДИНИ КОГАТО ИНДО-АРИЙСКИТЕ БОГОВЕ И БОГОИЗБРАНИ БРАХМАНИ БЯХА МНОЗИНСТВО СА БИЛИ НОМЕР 1 В ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ!!! НО УВИ ВАРВАРИТЕ ОТ ЮЖНАТА ЧАСТ(ДРАВИДИТЕ) НАХЛУХА И РАЗБИХА ЦЯЛАТА ДРЕВНОАРИЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И СЕ НАЛОЖИ БУДИЗМА ДА ТЪРСИ ДРУГАДЕ ПОЧВА(ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ СЕ ОКАЗА НАЙ ПОДХОДЯЩА ЗА ТОВА)
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко империи са се създавали, владеели света и после са рухвали по един или друг начин! докато поднебесната все още съществува /цели хилядолетия/ и е на път да стане световен лидер! въпреки жаукането на останалите! и колко неща е изобретила през вековете, неща които света постоянно използва!
55
18
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 години
До Анонимен 43Много е неграмотно да сравняваш мощта на Щатите с тази на Китай. Америка е не само най-голямата икономика на земята. От ТОП100 университета на света над 40 са АМЕРИКАНСКИ! Около 20 са в Британия, Австралия, Канада. Почти всички големи открития във фундаменталните науки, както и последващите нови технологии се създават в Щатите. Това е на основата на факта, че Америка има най-добрата държавно-правна система в цялата история на човечеството. Да не говорим за долар и военна мощ!
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
53 Е па тая *** дето я прокламираш Индия никога няма,няма и да има шанса да бъде нещо повече от световна"фабрика" за фекалии!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
китай, като всички останали, иска да е на първо място! и го прави! така че останалите, щат не щат, ще отстъпят място! просто въпрос на време! сащ дълго време лежаха на стари лаври, че са по по най от останалите, мързелясаха се и изпуснаха момента!
52
5
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ИКОНОМИКАТА НА ИНДИЯ Я ДВИЖАТ ИМЕННО БРАХМАНИТЕ(НАЙ-ВИСШАТА КАСТА) КОИТО ВПРЯГАТ НИСКО-КАСТОВИТЕ *** ДА ИМ СЛУГУВАТ
51
6
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
АМИ АКО МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ НИКА СИ МЕ ИЗДАВА КЪМ КОЙ СВЯТ ПРИНАДЛЕЖА(ТОЕСТ БУДИСТКИЯ) КАЗАХ ПЛЕМЕ ИЗГОНЕНО ОТ ИНДИЯ(ЗНАЧИ ТОВА ПЛЕМЕ НЕ ПОПАДА КЪМ ГЛАВНИТЕ 7 КАСТИ В ИНДИЯ) ИНАЧЕ ЗАПАДНИЯ СВЯТ НЯМА ШАНС ЗА ПРОГРЕС С ИНЖИНЕРИТЕ ВКАРАНИ ОТ АФРИКА,БЛИЗКИЯ ИЗТОК,АНАДОЛА,ЛАТИНСКА АМЕРИКА!!!!! ТЕ СА НА СОЦИАЛНА ХРАНИЛКА.... ИНАЧЕ КОЛКОТО ЗА ИНДИЯ ВСИЧКО ОПИРА ДО КАСТАТА БЕ ПИЧ,НАШИЯ ГОСПОД БОГ БУДА Е ОТ НАЙ-ВИСШАТА КАСТА(И ВМОМЕНТА ТАМ) А ИМЕННО АРИЙСКИТЕ БРАХМАНИ ОТ НАРОДА НА ШАКИТЕ!!!!!!!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
49 Празно главец ти към кой свят претендираш да принадлежиш?И намали шрифта, така не си по убедителен!
49
1
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТМи на това племе изгонено от Индия...та тази Индия произвежда коли Тата по 25-30 000 лв......виж в сайта на Тата България....на цената на нов Мерцедес нисък клас