Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай

През 80-те, друга азиатска държава заплашва Америка
25 май 2019 17:10, Нели Христова
159
Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай
Снимка: Reuters

Докато Китай и Huawei търсят начини да се справят с търговското нападение от страна на САЩ, Доналд Тръмп канца в Япония, където ще е на посещение в следващите няколко дни.  Президентът на Америка ухажва азиатската държава както никоя друта страна по света. Но преди години, обстановката е била съвсем различна.

Още по темата

През 80-те Япония е втората най-силна държава в света.  Естествено, първенецът САЩ се страхува, че ще бъде задминат от нея. Във вестниците се появяват заглавия като „Японизирането на Америка” и „Икономически Пърл Харбър”, тъй като много японски компании се развиват добре и на територията на САЩ. Дори самият Тръмп казва през 1989 година, когато все още може би и не си е помислял да е президент, че "Япония изпива кръвта на Америка и това е проблем, който ще става все по-голям". "Те ни се подиграват", казва в заключене Тръмп.

Има един единствен начин, САЩ да не бъде задминат от Япония – търговска война. И вместо азиатската държава да се превърне в най-силната в света, тя всъщност пропада много назад в класацията.
Роналд Рейгън става президент на САЩ през 1981 година. Именно той настоява, Япония да отвори пазара си за американски компании и така да уравновеси дисбаланса между страните.  Азиатският гигант се съгласява на условията и дори приема клауза, която да ограничава броя на автомобили, които се изнасят от страната към САЩ. Но бизнесът усеща, че нещо не е наред. Адвокати и от двете държави призовават за премахване на мерките.

При одобряването на законопроект, призоваващ за тежки търговски репресии срещу Япония, Робърт Пакууд, тогавашният републикански ръководител на финансовата комисия на Сената, обеща да даде на Токио "око за око ... това е всичко, което те разбират."

А на заседанието на финансовата комисия през 1985 г., сенаторът Макс Баукус припомня, че: "Рейгън прогнозира" бъдеще, в което търговията ще бъде цар, орелът ще се издигне, а Америка ще бъде най-мощната търговска нация на Земята.” Но това далеч не се случва така, тъй като „Търговията може би е крал. И орлите може би се издигат... Но те не са американски орли. Търговията в Америка никога не е била по-лоша.

Във войната срещу Япония се вклйчват още Източна Германия, Фанция и Великобритания. Те, заедно със САЩ, подписват споразумение, което девалвира щатския долар спрямо японската йена (и германската германска марка). Така Америка увеличава износа си и намалява търговския си дефицит с много европейски страни. Но това не е краят – атаката срещу Япония продължава.

През 1987 г. Вашингтон налага 100% тарифи на японския внос на стойност 300 млн. долара, като по този начин го блокира от американския пазар. Така, след като йената се вдигнала, продуктите на Япония стават все по-скъпи и по-скъпи, а много държави и компании започват да се отказват от тях. Опитът на Централната банка да поддържа цената на йената обаче пука ценовият балон и страната изпада в рецесия. Врагът е победен.

И макар кабинетът на Доналд Тръмп да не е споменал войната с Япония след започването на конфликта с Китай, те със сигурност ще се опитат да почерпят опит от спечелването в полза на Америка през 80-те. Но през 2019 година, Китай не е Япония. „Врагът” е много по-силен, както икономически, така и политически от своята съседка през 1980-те. И със сигурност също е научил своя урок от старата война и никога не би повторил грешките на Япония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То Китай в момента обмисля да задейства един от трите "ядрени" лоста срещу САЩ и той е да ограничат износа на редкоземни елементи. Без тях спират заводите на Интел, Куалком, Тесла, Локхийд Мартин, Боинг, Рейтеон и много много други компании свързани с високите технологии, озвучаване, транспорт и тн. С един удар могат да отрежат главата на американската икономика. Просто американците в момента само се плюнчат като знаят много добре че не могат да водят война. Тръмп иска само преподписване.
78
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
"Това, което се случва означава, че до броени години ще има китайски интернет, китайска търсачка аналогична на гугл, китайски програмни приложения, китайски чипове, процесори и платки."Искаш да кажеш, че в момента в Китай няма орязана версия на Интернет (собствен Интернет), нe си чувал за Baidu, WeChat и Momo, и китайците не произвеждат "собствени чипове и платки"? Серизно ли? Виждаш ли колко са популярни тези невероятни китайски иновации, щом такъв голям фен като теб не ги знае:))))))
77
5
 
15
 
! Отговори
ГОРБАЧОВ СРИНА СССР преди 4 години
за има няма 5 години. Колко ли ще са нужни на ТРЪМП да унищожи САЩ като номер 1
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74В Китай си има китайски Ютюб. Идеята е много от чуждестранните услуги да се забраняват с цел да печелят само китайските фирми. Отделно и труда е ниско заплатен и затова китайската продукция винаги ще е по-евтина.
75
1
 
11
 
! Отговори
САЩ ИЗПОЛЗВАХА КИТАЙ преди 4 години
за да сринат СССР. 1975 КИСИНДЖЪР посети ПЕКИН и китайците разрешиха САЩ да построят 2 подслушвателни центъра до СССР. КИТАЙ снабдяваше с оръжие ТАЛИБАНИТЕ, нападна ВИЕТНАМ. В замяна САЩ докараха технологии и отвориха заводи там. Обаче китайците се оказаха по-хитри. 50% от заводите си останаха китайски и нощем бълваха лява опродукция. САЩ си мислеха, че никога няма да ги стигнат, но след разпада на СССР много технологии оттам също диретно купиха на безценица
74
2
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Ако тръмп се окаже американския Горбачов,ще стана пръв краварофил :)Засега дава силна заявка да продължава все така!
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците в момента са изградили почти напълно своята система от спътници, знаят как се произвеждат процесори и всичко останало. Разполагат с всички видове ресурси за производство. Разполагат с учени и работливо население. Бъдещето е там.
72
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което се случва означава, че до броени години ще има китайски интернет, китайска търсачка аналогична на гугл, китайски програмни приложения, китайски чипове, процесори и платки. Така че номерът на американците този път няма да мине при огромния китайски пазар и огромните финансови възможности на Китай. Да не говорим, че китайската продукция е винаги по-евтина от американската. Така че Китай не е Япония и времената не са същите
71
13
 
3
 
! Отговори
Магнито преди 4 години
САЩ удариха десятката с Тръмп. Тръмп има визията и всичките качества на петел. Едър, открояващ се, с оранжева грива, наперен.Не е най-агресивната твар, но е най-арогантната и смелата.Презира страхливците и ги взема за мезе.А американският орел е символ на сила и извисеност.Природата му е много по-близка до петелът и се синхронизират перфектно тъй като са все птици, за разлика от Обонго с когото нямаше нищо общо, и САЩ беше едно караконджело тогава.Комбинацията от орелът и петелът кърти отвсякъде
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз в момента освен Гугъл мапс мога да си отворя поне още две карти на същото ниво.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я кажи в какво точно САЩ са технологично напред в сравнение с останалите?
68
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Информацията ми е предостатъчна за да знам как САЩ и НАТО избягаха най-позорно след като Русия им смачка физиономиите в Сирия. Преди руснаците да отидат там ИДИЛ (САЩ) владееше близо 90 процента от територията на Сирия и милиони бежанци се изнасяха към Европа. Сега вече ИДИЛ (САЩ) да победени, територията е почти чиста и много хора се връщат по родните места. Русия освен че спасиха Сирия те спасиха и Европа, но това е нормално защото Русия е най-голямата европейска държава. САЩ са никои.
67
10
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
"ащо си мислиш че САЩ имат някакви технологични предимства като през 70-те години. отдавна мина това време и вече везните сериозно натежават в полза на Китай."Да бе, да бе, така е. НАтежават везните от 30 години натежават яко, след още 30 може и да натежат достатъчно, ама евентуално :) Те и руснците имат супер модерни технологии, имат планове за коли, за компютри, за всичко. Е, може да са на Photoshop, ама имат планове :))) Не, кажете честно, не се заяждам - наистина ли сте толкова гл упави?!
66
2
 
8
 
! Отговори
КИТАЙ преди 4 години
приложи идеята на ЛЕНИН за НЕПа. Както казваше другаря ДЪН не е важно дали котката е бяла или черна, важното е да лови мишки. ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ с КОМУНИСТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ. И ОЛЕ 10-15% ръст годишно при 1,5 МЛРД население. А ние си ближем идеите за ЛИБЕРАЛНИЯ / ТАЛИБАНСКИ/ СВОБОДЕН ПАЗАР
65
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека ще пребори Китай. Според мен трябват подчинени китайски политици и нещата ще се наредят.
64
1
 
7
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 4 години
Това е все едно да напишетеПудел изяде мишка и се е заканил да изяде слон
63
2
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
До Реалист: Май забравяш, че Русия спечели конфликта в Сирия в полза на Асад, май също забравяш какво стана в Грузия не толкова отдавна когато Грузинците под влиянието на НАТО се опитаха да вземат една спорна територия. Русия никога не е била световен агресор, НО Руснаците са принудени да тъпчат и мачкат някои от комшиите си които им подливат вода и помагат на НАТО да достигне до границите с Русия. "Разделяй и владей" е юдейски метод, не е Руски. Руснаците се опитват да постигнат точно обратното
62
8
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
"доколкото ми е известно Русия ги смачка , изби и който имаше възможност избяга със самолети като бит пеееаз"Еми толкова ти е онформация, и толкова ги разбираш нещата. То не може да се информираш от рагионалния клуб на БСП и да знаеш какво се случва. Руснаците се завъртяха в Сирия, за да подкрепят Асад, за да може да запазят регионалното си влияние. През оная работа им е за ИД. И нищо не са победили, само объркаха ситуацията. Чети Иванчо, чети.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си никакъв Реалист а по-скоро неадекватник. И Русия им акарти и Китай има като тяхната система от спътници става много по-добра от американската защото е и най-нова. Защо си мислиш че САЩ имат някакви технологични предимства като през 70-те години. отдавна мина това време и вече везните сериозно натежават в полза на Китай.
60
2
 
12
 
! Отговори
РУСИЯ преди 4 години
нея мисли. Руснаците си имат НЕФТ, СИБИР, големи мозъци и големи патриоти. Само се чудя как НИЕ от страна ПЪРВА в Източна ЕВРОПА по ИТ техника се сринахме дотам да внасяме домати от ТУРЦИЯ и чак от ПОЛША