14 важни храни при високо кръвно налягане

Хапвайте кисело мляко и сушени кайсии
27 май 2019 23:08, Михаела Лазарова
5
14 важни храни при високо кръвно налягане
Снимка: Istock

Всяко хранително вещество има своето важно и незаменимо предназначение в сложната биохимия на организма ни. Ето защо менюто ни трябва да е максимално разнообразно, за да може тялото да си набави всички необходими протеини, въглехидрати, мазнини, антиоксиданти, витамини, фибри, мастни киселини, от които се нуждае.

Минералите също имат своето специално място в процесите в организма. Калият, на който ще обърнем специално внимание, има много важни задачи, свързани с поддържането на кръвното налягане в нормални граници и неутрализиране на влиянието на натрия, когато започне да надвишава допустимите стойности в тялото.

Липсата на калий в кръвта може да предизвика повишен риск от камъни в бъбреците, хипертонични кризи и други сърдечносъдови инциденти.

За да си набавите здравословни количества калий, наблегнете на храни, които са добри източници на важния минерал. Вижте ги в следващите редове.

Сушени кайсии

Сушените кайсии са страхотен начин да си набавите калий и още куп полезни хранителни вещества. За една чаша те ви доставят около 430 мг калий.

Кокосова вода

Кокосовата вода е полезна в много отношения. Тя е много богата на електролити, заради което се употребява от спортисти и трениращи като възстановителна напитка след тренировка.

Манголд

Манголд е листен зеленчук от семейството на спанака и цвеклото, който е невероятно богат на калий. В една чаша манголд се съдържат около 960 мг калий.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Малко прием на шуслерови соли богати на калиев-фосфат и сте готови...