93,3 милиона литра бензин на цената на.... едно яйце

Във Венецуела има петрол, но бензин няма
30 май 2019 22:25, Елка Василева
84
93,3 милиона литра бензин на цената на.... едно яйце
Снимка: Reuters

Двеста коли чакат пред бензиностанция в западната част на Венецуела. "Чакаме цистерната от два дни", казва ядосано Луис, шофьор на такси от град Сан Кристобал, разположен на час и половина от колумбийската граница. Причината е недостигът на бензин, който засегна някои щати на латиноамериканската страна, информира Франс прес.

Венецуела има най-големите залежи от петрол в света, но е подложена на американско ембарго върху суровия петрол.

"Погледнете, няма бензин. Всички тук чакаме горивото да пристигне", казва шофьорът, описвайки мащаба на проблема.

Пред него има стотици коли, чиито шофьори, също като Луис, са прекарали нощта на задните седалки, за да са сигурни, че няма да изпуснат реда си, когато пристигне камионът цистерна.

Същата сцена се повтаря пред десетки венецуелски бензиностанции от близо седмица, най-вече в западните щати Сулия и Тачира, където се намира Сан Кристобал. Така е и в източния щат Боливар, разказват кореспондентите на Франс прес.

В столицата на Сулия, Маракайбо, която е силно засегната от прекъсвания на електрозахранването, Ариани Каруйо обяснява, че "не може да отиде на работа, нито да заведе дъщеря си на училище, тъй като няма бензин".

Във Венецуела бензинът не достига, но петролът е в изобилие. Страната разполага с най-големите доказани находища от над 300 милиарда барела.

Бензинът, който е под държавен монопол, е "почти безплатен", обяснява икономистът Хесус Касике. Доказателството - в супермаркета едно яйце струва 933 боливара (около 15 евроцента) или сума, която ще е достатъчна, за да се закупят...93,3 милиона литра бензин.

Венецуела: Инфлацията през 2018 г. е била 130 060%

"Как става така, че бензинът е толкова евтин? Това е заради галопиращата инфлация и цената на бензина, която остана стабилна", заяви пред Франс прес директорът на института Економетрика Хенкел Гарсия. Той подчертава желанието на правителството на Николас Мадуро да поддържа някаква форма на социален мир, задържайки цените на бензина.

Само че венецуелският петролен сектор, който е управляван от национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), е в много лошо състояние, което обяснява отчасти липсата на бензин в момента, пише БТА.

Още по темата

На фона на икономическата криза (брутният вътрешен продукт вероятно ще се понижи с 25 процента тази година според прогнозите на Международния валутен фонд) производството на петрол, което осигурява 96 процента от приходите на Венецуела, "е намаляло значително", твърди Хесус Касике. Преди 10 години страната произвеждаше 3,2 милиона барела на ден. През април производството е било само 1,04 милиона барела на ден, според ОПЕК.

В петък лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обвини правителството на президента Николас Мадуро, че е унищожило петролната индустрия на страната с "корупцията, нехайството и апатията си".

Към вътрешните трудности се добавят и новите американски санкции срещу Венецуела, целящи да повишат натиска върху Николас Мадуро. Вашингтон иска той да се оттегли от поста си в полза на Гуайдо.

На 28 април САЩ наложиха ембарго върху венецуелския петрол, което забранява на всяка американска компания да купува петрол от Петролеос де Венесуела или филиалите й и на всяка чуждестранна компания да използва американската банкова система при сделки по закупуването на венецуелско черно злато.

Така Венецуела не може да изпраща суров петрол в САЩ, за да го рафинира, а й е "много по-сложно да внася продукти като разтворители (предназначени за рафиниране на петрол - бел.ред.), които преди това идваха от американския пазар", каза Хенкел Гарсия.

Недостигът на петрол обаче не засяга Каракас, подчерта той, тъй като "правителството винаги е имало склонност да фаворизира столицата от страх да не избухне социално недоволство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: петролбензинВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
Ама какво ми църкате бре каманистите. Купувайте им вие петрола Америка и останалите западняци и разпадащи се капиталисти не им го искат. Каманистите страдат от тежка форма на шизофрения. Факт.
77
2
 
1
 
! Отговори
Пепоръка! 2 преди 4 години
Ако отида с една *** яйца ще си купя ФБ... хахахах :)
76
2
 
4
 
! Отговори
Пепоръка! преди 4 години
Оправете си милионите, че съвсем се изложихте!
75
3
 
5
 
! Отговори
Наздраве преди 4 години
Всички комунистически държави дадоха фира.Единствено оцеля Китай защото китайците не крадат от собствената си държава и не са *** на никой.
74
4
 
4
 
! Отговори
TT преди 4 години
До Лималима- Че то между комунизъм и фашизъм каква е разликата??? Е,вярно че фашизмът е малко по-мека форма на диктатура...При него поне земята си остава за селяните...
73
4
 
9
 
! Отговори
Emigrant преди 4 години
Що ли картинката ми напомня познати моменти на нашата бензиностанция преди около 35 години в разгара на социализма,строени коли с туби,с бележки от съвета за по 20 литра бензин с предимство заради наличие на малки деца със заболявания.Даже и руските братя не помагаха с нищо,въпреки,че в сравнение с Венецуела сме им направо под носа!Дето вирее комунизъм не расте нищо,даже и трева!!
72
5
 
7
 
! Отговори
d23 преди 4 години
Комунизъм.Кво да ги правиш.Най-умните и най-добрите на света ама не могат и най-обикновени химикали да си произведат сами. Знаят само да ползват и преразпределят чуждият труд.
71
10
 
8
 
! Отговори
dan преди 4 години
Те американците и в Сирия мислеха да командват, но се оказа, че руснаците също могат да си защитават интересите по света! А във Венецуела интереси има и Китай!
70
14
 
0
 
! Отговори
Лималима преди 4 години
Като толкова плюете комунизма, тогава приемете фашизма.То и без това друго не остана.Фашизма поне не почива на такава голяма лъжа като комунизма че видите ли,всички сме били равни.Това никога не е било,няма и да бъде.
69
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги с Русия...глад и Просия.
68
7
 
6
 
! Отговори
Нефт гази, преди 4 години
Гладен ходи !Що е то?Индианец-комунист, Сър!
67
9
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
Като си с руснаците е така. Нас ни питайте, още има кой да помни.
66
16
 
14
 
! Отговори
Русонефил преди 4 години
Руските *** забравят или не знаят, че Венецуела притежава верига ог бензиностанции в САЩ.И там има бинзин. Не за цената на яйце разбира се. А кой е виновен за това нека си припомнят режима на ток у нас по Живково време. Същия дето носталгиците го величаят толкова.
65
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бензин винаги може да има, ако се увеличи цената. Ще кажат, че нямат пари за бензин, а бензин ще има. Защо венецуелците не протестират срещу ниските цени на бензина? Хуайдо много бързи ще им даде бензин на висока цена и парите ще праща в САЩ.
64
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обява във вестник в комунистическа сахара - търсим вносители на пясък , плащаме в кеш .
63
4
 
13
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До АнонименЯйцето е диамантено, с мнооооого карати.
62
15
 
5
 
! Отговори
hahah преди 4 години
САЩ да ме хванат за... палците...
61
12
 
16
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 4 години
И какво ги топли че имат 300 млрд барела, след като когато си замине Мадуро, ще им остави 300 млрд. в дългове и още толкова ще са им нужни за да вдигнат държавата на крака.
60
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
93млн литра за 15 евроцента! Авторката нещо е объркала в превода.Опитах да пресметна цената на един литър, не успях. Опитайте и вие.
59
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е нормално, САЩ им носят демокрация.