ООН: Асандж е станал жертва на психически тормоз

Това било следствие от клеветническа кампания срещу него
31 май 2019 14:50, Елка Василева
23
ООН: Асандж е станал жертва на психически тормоз
Снимка: архив, Reuters

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е станал жертва на психически тормоз вследствие на клеветническата кампания срещу него от медии, съдии и високопоставени политици, заяви днес Нилс Мелцер, цитиран от Ройтерс.

Мелцер е швейцарски професор по право и експерт на ООН по правата на човека.

Мелцер, който посети на 9 май Асандж в строго охранявания лондонски затвор "Белмарш", изрази опасенията си във връзка с повдигнатите срещу Асандж обвинения в САЩ и призова той да не бъде екстрадиран в Съединените щати. Адвокатът на Асандж Гарет Пиърс заяви вчера, че основателят на Уикилийкс е твърде болен, за да се яви по видеовръзка на изслушване за екстрадиция в САЩ, припомня Ройтерс.

"Асандж от няколко години систематично е бил подлаган на все по-тежки форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказания, съвкупните последици от които можем да определим единствено като психически тормоз", изтъква Мелцер в изявление.

Още по темата

При посещението си на Асандж в затвора Мелцер бе придружен от двама медици, специализирали в прегледи на потенциални жертви на изтезания и други форми на малтретиране. Те разговаряли насаме с Асандж и направили цялостна медицинска оценка на състоянието му.

"Беше очевидно, че здравето на Асандж сериозно е пострадало от изключително враждебната среда, на която е бил изложен в продължение на много години. Наред с физическите му страдания Асандж прояви всички симптоми, типични за подложените на психически тормоз, сред които са изключително големият стрес, хроничната тревога и сериозните психически травми", посочва Мелцер.

Съединените щати настояват за екстрадицията на Асандж по обвинение в шпионаж. Американските власти твърдят, че основателят на Уикилийкс незаконно публикувал имената на източници, представляващи класифицирана информация, и е участвал в заговор за получаване на достъп до такава информация заедно с бившия анализатор от военното разузнаване на САЩ Челси Манинг, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
ZDR преди 4 години
Той не е гражданин на САЩ какво като издал държавни тайни на САЩ. по същата логика всички шпиони трябва да в затвора защото -подслушват германскоя президент, френския президент италианския. Това не е проблем защото това не е САЩ и американците могат да правят каквото си искат. Нали са американци няма престъпление.
20
2
 
6
 
! Отговори
warhammer преди 4 години
Свобода за Джулиан Асандж!!!!
19
1
 
6
 
! Отговори
Ей тва... преди 4 години
...амерканската демокрация не можах да я разбера. Значи ако ам президент каже тва е демократично, то е демократично! Ако каже не е демократично, то не е демократично! Тва го има и при нашия вожд. Само че неразбрах тогава ако някой има недемократично мнени и го каже? Тогава този не е демократ? Е къде е разликата между демокрация и социализъм?
18
1
 
6
 
! Отговори
Зъбчо преди 4 години
т.нар от местните демократи шпионин е просто един човек разкрил редица престъпления на една шайка ционисти, които си имат държава но им се ще да чипосат целия свят.Капиш?!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За довиждане е пуснал филм за фалшивото кацане на американците на Луната.Голям смях,особено ,когато един от "космонавтите" се спъна в бутафорията и се претрепа..
16
1
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
свобода за Асандж американски лицемери!
15
9
 
3
 
! Отговори
TT преди 4 години
До невероятно,но факт!Другарчето Асандж години наред живя в посолството на Еквадор,където му било много...зле??? Следващия път го съветвам да изкара някоя друга година на Лубянка или в Лефортово.Ще може да сравнява...
14
0
 
9
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Специалистите по въпроса казват,че Асандж не е издал нито една военна или държавна тайна на САЩ и не е нанесъл никаква вреда на разузнаването и специалните служби от гледна точка на секретност!Но пък много обширно е показал,че демокрацията в САЩ е с двойно дъно!И това американците не могат да му простят!Не разбирам защо-та това е обществена тайна от времето на Едгар Хувър/прочетете ФБР.Врагове/!?Ние,разбира се,не вярвахме по-рано и сега не знаем какво да правим!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който се цепи от СИСТЕМАТА, тя му го нацепва. Системата има много имена - САЩ, "демокрация", ротшилд, сорос, мултинационални компании, оръжейно и фармацевтично лоби и т.н. и всичко това се обединява в едно- ЕВРЕИ с алчни за чуждото очи.Много като този са измрели по "демократичните" концлагери и кибуци. А ако не става въпрос за единични бройки, а за цели държави, то те са демократизирани с убеден уран и касетъчни бомби! Виновни са парите- нашият най-голям грях прокоба!
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асандж прояви всички симптоми, типични за подложените на психически тормоз, сред които са изключително големият стрес, хроничната тревога и сериозните психически травмими да го изпращат в САЩ на лечение :)
11
3
 
14
 
! Отговори
франкенщайн преди 4 години
Демокрация ли.Гуантанамо.Всичко е манипулация,като случаят Скрипал.Да ни е честит американския втечнен газ.И новата цена на Иван Иванов.Слава на Козйак.
10
3
 
7
 
! Отговори
do 10 Абе преди 4 години
В същност "демокрация" не означава ще трябва да живееш непременно добре, а "управление на народа". Та 1во: Бойко ние сме си го избрали и преизбрали, 2ро - изследванията сочат, че българина има непоносимост към корупцията САМО ако не се възползва от нея, обаче ако е от част от нея - няма проблем с това. Факти!Та в тоя ред на мисли сме си демократична държава.
9
18
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 4 години
До Анонимен -хайде сега кремълските храненици започвайте в единен строй да плачите за другаря Асандж ...Ама гледайте много да не прекалявате,че скоро предстои да плачете за другарите Мъдуро и Путин....
8
3
 
5
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Всичко е въпрос на гледна точка, ако питате Путин и наш Бойко - и те ще ви кажат, че са демократи.
7
2
 
14
 
! Отговори
Терминология преди 4 години
Свобода на словото има тогава, когато се говорят правилните неща и най вече когато се обсъжда колко е демократичен западният свят и какви варвари са всички други. Когато наместо да се говорят тез ми ти богоугодни истини, се пръскат разни зловредни информации, касаещи вероятни военни престъпления, тогаз са вземат други мярки.Демократични, разбира се.
6
8
 
7
 
! Отговори
СМЕРШ преди 4 години
СМЕРть Шпионов не са го измислили янките, а едни т.н. "братушки" на североизток от нас.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асандж е австралийски гражданин, та не виждам САЩ какво се пънат след като е изкарал на бял свят престъпленията извършени от правителстовото им. Вместо да си посипят главите с пепел, те ще го екзекутират в някой от затворите си. По този начин се създава ясен прецедент - вижте ни - ние можем да вършим всякакви престъпления безнаказано, а този който ги посочи, ще го заличим.
4
14
 
4
 
! Отговори
Хъ преди 4 години
Асанчито си изпя песента. Кой му плащаше не знам, но вече никой пет пари не дава за него и е бита карта.
3
4
 
23
 
! Отговори
Ляк преди 4 години
Демокрацията свършва до там, че ако отхлупиш паничката ИМ, адът се стоварва върху теб. Това е банкерският чифутлък. Един човек го прозря, колко ли време трябва да мине, за да го осъзнаят и останалите?
2
5
 
34
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Защо не публикувате информацията, че в момента е хоспитализиран в такова състояние, че не може да говори. Вкараха го в затвора и го съсипаха за няма и месец. ТОВА е западната свобода на словото и демокрация, пълни лицемери.