9 причини да пиете пресен портокалов сок

Понижава холестерола, стимулира имунитета...
Обновена: 1 юни 2019 19:18 | 1 юни 2019 19:18, Михаела Лазарова
5
9  причини да пиете пресен портокалов сок
Снимка: Istock

Прясно изцеденият портокалов сок е превъзходна напитка, с която е добре да започвате деня си. Той съдържа огромни количества витамин С, антиоксиданти, противодействащи на свободните радикали. Той доставя на организма още завидни количества калий, фолати, витамин А, витамин В6, магнезий, калций. Портокалите са богати и на фибри, които допълват полезното действие на този сок.

Защо е полезно да пиете прясно изцеден портокалов сок всеки ден?

Стимулира имунитета

Една чаша сок от портокал, изстискан на момента, съдържа завидно количество витамин С. Той подобрява работата на имунната система и помага на тялото да се бори с инфекции и възпаления. Витамин С допринася и за здрави кости, сухожилия, хрущяли и зъби.

Потиска възпалението

Антиоксидантите в портокаловия сок имат мощни противовъзпалителни свойства, които помагат за потискането на локални възпаления в тялото. Те предотвратяват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Този процес помага за по-бързото възстановяване и оздравяване. Антиоксидантите помагат и в превенцията на инфаркти и инсулти.

Контролира кръвното налягане

Един от флавоноидите в портокаловия сок – хесперидин, помага за понижаване на кръвното налягане и овладяване на хипертонични кризи. В дългосрочен план консумацията на пресен портокалов сок всеки ден допринася за контрола на кръвното налягане и недопускането на резки повишавания в стойностите му.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Най важната причина да пиете портокалов сок е водката.Другото са детски приказки
4
1
 
16
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До Ами...Разбира се, че има. Само преди 10 дни Днес_бг ни обясняваше, че плодовете сокове били по-опасни от газираните напитки. :)
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите баби и дядовци са казвали. Консумирайте само това което се ражда в Родината ви. Бог ако е трябвало щеше да ви даде банани портокали и всякакви други плодове но е разбрал че няма да ви донесат добро здраве. Дал ви е ябълки круши кайсии праскови вишни череши пъпеши дини смокини какво по хубаво от тези плодове които не се произвеждат защото Мутрите унищожиха всичко.
2
5
 
9
 
! Отговори
пепи преди 4 години
Лошото е че е много калоричен и не създава чувство на заситеност.Максимум 100 грама.
1
5
 
19
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Навярно има 9 причини и да НЕ пиете пресен портокалов сок.