Отново трагедия в Хималаите, изчезнаха осем алпинисти

Вероятно са били отнесени от голяма лавина, издирват ги
22
Отново трагедия в Хималаите, изчезнаха осем алпинисти
Снимка: Pixabay

Индийски спасителен екип започна акция по издирване на осем изчезнали в Хималаите алпинисти, предаде Ройтерс.

Алпинистите са се опитвали да изкачат втория по височина връх в Индия Нанда Деви и вероятно са били отнесени от голяма лавина, заявиха двама правителствени служители.

Според служителите изчезналите алпинисти са от Великобритания, Съединените щати, Австралия и Индия.

Спасителната акция започна вчера, когато алпинистите не се завърнаха в лагера си. Може да отнеме дни на спасителите да стигнат до мястото, на което се знае, че последно са били, заяви Виджай Кумар Джогданда, служител от планинския щат Утаракханд.

Други алпинисти от групата на изчезналите казали късно в петък на властите, че техните спътници не са се върнали в лагера по план.

Започналите вчера спасителни операции бяха прекратени вечерта заради неблагоприятни метеорологични условия и ще продължат днес. Предвид особеностите на терена едва ли ще е възможно хеликоптери да се приземят където и да е в района.

Изчезването на алпинистите, изкачвали се от индийската страна на Хималаите, съвпада по време с края на сезона за алпинизъм, който бе изключително смъртоносен тази година.

Най-малко девет души загинаха загинаха досега през тази година от непалската страна на връх Еверест, отбелязва още БТА като цитира Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, трябва фаровете да светят в по-жълто, както тези с нажежаема жичка. Някой еврочиновник трябва да каже на производителите да не слагат заслепяващо бели светлини на автомобилите.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно. Други осем ще отидат на тяхно място.
16
0
 
1
 
! Отговори
ДЯДО МРАЗ преди 4 години
Има откат на Алпо хималайския орогенен масив срещу нагли наркомани и обратни манипулиращи доказани престъпници на власт сред хората.Принудили са милиард водачи на автомобили да увреждат с влючени скенери и фарове земята ни денем и нощем.Съвет спрете увреждането на Земята с включени фарове денем .ВЕДНАГА
15
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
Лично д а предупредя всички че нарочно произвеждани под обемно обсебващ контролна извънземни наркомани оръжия вкл холограмни и бели високо вредни скенери/led,halogen,laser and xenon/ тежко са увредили целия свят.Микросекунда след включване на бял скенер инсталиран на велосипед се включва worning опасен скенер да се ликвидира.Взето е решение заради милиарди тежко вредни бели скенери вкл инсталирани на автомобили да се ликвидира цялото човечество..Решението е взето на 25 май 2019.
14
1
 
4
 
! Отговори
Малена преди 4 години
Спорт е едно, лудост е друго, а да те правят герой за глупост е цинизъм.И в низината можеш да бъдеш някой, върховете са вътре в нас, Планината, Непал, са постижими, за нормални и богати хора, но това е туризъм, а не спорта алпинизъм. Всеки иска да погледне света от най високата точка но не и с цената на живота си. Обичам планините, обичам моретата, обичам всичко красиво, човешко, истинско. Нека сме герои в себе си, винаги, а Еверест е за Боговете.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валерия"Еверест е в буквалния смисъл на думата връх на смъртта!!! Трябва да се прекрати таэи лудост на търсещи адреналина фанатици!!! А шаманите да намерят по друг начин да си иэкарват препитанието!!!"Пич, ти като не искаш, не отивай.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Именно заради този риск си заслужава тръпката :)
11
4
 
2
 
! Отговори
Има грешка... преди 4 години
... Става въпрос за ТУРИСТИ а не алпинисти. Същите тези които се бяха наредили на опашка за селфи на Еверест като бабички пред Лидъл за чушкопеци на прИмоция .
10
2
 
7
 
! Отговори
Валерия преди 4 години
Еверест е в буквалния смисъл на думата връх на смъртта!!! Трябва да се прекрати таэи лудост на търсещи адреналина фанатици!!! А шаманите да намерят по друг начин да си иэкарват препитанието!!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези новини са като да коментараш поточна линия на бизалкохолна компания. - ето поредната бутилка е запечатана...
8
5
 
4
 
! Отговори
До привет от ГДР преди 4 години
Ти пък. Стига праща на руснаците мишени бре.
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, туй да се чува
6
8
 
29
 
! Отговори
Shark преди 4 години
*** явно нямат край. Такива хубави места има на този свят, те тръгнали по ледниците да се катерят. Че и герои ги правите, да може още хора да следват глупостите им.
5
20
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Като са решили да умират , поне да вземат един автомат в ръцете си и да отидат да защитават Екрайна от руските агресори ! Поне да направят нещо добро и да умрат като герои , а не като скитници за лично удоволствие по планините !
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как не ги издирват! Издирваха Зайков!
3
2
 
10
 
! Отговори
преди 4 години
Тази новина е отпреди 3-4 дни, много сте актуални.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
извинявайте, ама все едно да кажете,че е трагедия, че шивачката се убола с иглата или готвачката се заляла с кетчуп. ами това са си избрали хората за начин на живот, знаят си как свършват - кое му е трагичното ? трагично ще е , ако някой ги е принудил на сила.
1
3
 
47
 
! Отговори
Нека преди 4 години
Да се въведе пълна забрана за алпинизъм над 5000 метра, но не за да спрат да измират (това си е тяхно решение(естествен подбор)), а защото след тях остават само *** и трупове. Над 5000 метра природата трябва да е девствена, а не изхвърлени манерки, опаковки от космическа храна и замръзнали трупове.