Болест ли е бърнаутът? СЗО реши: Не е, но води до проблеми!

"Прегряваме" с извънредни часове, с нощен труд...
Обновена: 3 юни 2019 11:20 | 3 юни 2019 10:40,
17

Синдромът на професионалното изчерпване, по-известен като прегаряне или бърнаут, в крайна сметка няма да бъде включен от Световната здравна организация в списъка на заболяванията.

Все повече хора у нас се чувстват на ръба на силите си, недоволни от работата си, заплатата и колегите си. Когато всичко това се натрупа, то може да доведе до психически и физически проблеми.

"Човек преминава силите си и има трудна концентрация, започват здравословни проблеми. Доста е опасно, когато се премине границата. Основното е какви са превантивните мерки. Струва си инвестицията в превенция", обясни психологът доц. Маргарита Бакрачева пред Bulgaria ON AIR.

"Бърнаутът не е болест, но води до поредица от болести. За да не допуснем изтощение и прегряване, просто трябва да ограничим нощния и извънреден труд. Хората не искат да полагат извънреден труд, искат нормално заплащане. Извънредният труд води до прегряване. Българските компании не може да изтощават хората докрай", коментира пък Ваня Григорова от КТ "Подкерпа".

По думите ѝ много дълго време сме подценявали резултатите, които ще видим след десетилетия. Само по-стабилните компании можели да предвидят, че изключителното изтощаване на работниците ще доведе до намаляване на печалбите, смята тя.

Доц. Бакрачева се съгласи с тезата на Ваня Григорова за извънредния труд и добави още редица фактори, които може да доведат до бърнаут.

Човек става раздразнителен, по-трудно комуникира. Близките му са тези, които първи усещат прегарянето. А недоспиването, главоболието и болките във врата са част от симптомите, придружаващи бърнаута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov пострадал преди 4 години
Обсебени от терористи мениджъри тероризират работещите в заводите с различни тежко терористични оръжия.Освен традиционните терористични видое камери следящи всеки постоянно/развиват неврози вкл страхови терористите увреждат трайно милиони жертви с тежко терористична проникващо обсебваща" музика".На фона на силния шум на машите терористичната музика се ползва за калибриране на нови оръжия з а масови манипулации. Увреждат с е точно определени центрове в мозъка внушават се убииства вкл с нож взрив
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13 Основната печалба в игрите идв от букамапи, като Candy Crush.... Ай не ми вярваш, провери!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, че тка ще кажат... Някой от топ компаниите изискват от топ служителите си, да работят по 13-4 час на ден. Лобитат им са силнички!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си геймър без работа си много болен, даже опасен терорист или контра-терорист!Ако си работник и си прегорял, но не играеш игри за да се разтоварваш, то си напълно нормален, докато не пукнеш?!Но ако си прегорял от работа и след това се разцепваш на PUBG или CS:GO, то ТИ СИ ИЗВЪНЗЕМЕН (или по точно Kratos от God of War)!После да обяснят как игрите правят повече пари от киното и музиката взети заедно.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПенВ този случай е нормално да се използва чуждица, защото става въпрос за световен проблем, а неофициално приетият за световен език е английският, освен това думата има гражданственост и това я прави приета чуждица. Ако държиш да се използва "прегаряне", трябва да използваш и "британоизлизане". Нека да не сме крайни. Ако искаш да наковеш списвачите в Днес.бг, първо им обърни внимание върху използването на пълен и непълен член. Те са още на това ниво. По нататък ще им говорим за чуждици.
10
0
 
7
 
! Отговори
Лингвист преди 4 години
На български се казва Изпушил.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оф, хайде моля ви всичките филолози, голяма работа че е написано "бърнаут". Ако си толкова *** и никога не си се сблъсквал с чуждици - изчезвай, кво четеш тая статия изобщо?
8
1
 
6
 
! Отговори
Пен преди 4 години
Журналистите пак допринасят за замърсяването на родният ни език.Какво е "бърнаут" ? Свършиха ли българските думи преписвачи прости.....?
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интерестн как "пристрастяването към видео игри" беше обявено за заболяване, но бърноут причинен от алчните корпорации на които ООН служи не е признат.
6
0
 
11
 
! Отговори
Доктор ОХ БОЛИ преди 4 години
..... И всичко това , описано в статията ........... за ............... 300 - 400 ЕВРО .......... МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА .......... В *** !!!!!! ............. Щото ония от "ГОРНИТЕ ЕТАЖИ" тук ......... С по - високите заплати .......... Те НЕ си дават зор особено ! Товарят "работните пчелички" под тях да им вършат работата ....... И ония - вършат ! ... Кво да правят ! ... Като знаят , че "шефчетата" са АБСОЛЮТНО ВИНАГИ "НАШИ ХОРА - ПАРАШУТИСТИ" .... ДРЕВНОГРЪЦКА ТРАГЕДИЯ СМЕ ТУК !!! ...... :)
5
4
 
7
 
! Отговори
Wse преди 4 години
Не прекалявайте с бялото и алкохола и ще сте ок
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами много ясно че самата преумората не е заболяване а състояние, но води до редица такива заболявания в последсвие. Тия от СЗО да се гръмнат. Иначе пристрастяването към компютърните игри го приеха официално за болест.
3
1
 
23
 
! Отговори
21 век = 2 век п.н.е преди 4 години
Не прегряваме, а осъзнаваме безизходицата, попадайки в безкраен цикъл с един и същ въпрос и един и същ отговор. Прегряват интелигентните, останалите изпадат в ярост и ако някой я канализира ще видите чудовищни зверства. Тълпата няма милост, няма разум има само злоба. Ако някой си мисли, че вечно може да я управлява обаче, нека прочете малко от запазилата се история.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, в нашата фирма вече няколко пъти се случва. Един бърнаут коства на всеки "прегорял" няколко седмици възстановяване. Хапчета, проблеми, колкото искаш. Пазете си здравето, хора. Сънят е задължителен. Мозъкът не може да се оправи без него.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление дясната ръка на работодателя идва и казва - хайде изтеглете още по 5 тикета че кю-то е голямо, без значение факта че в момента имаш други 5 и че паралелно може да се работи максимум по 3.