Кариес може да се появи и заради често хранене

Как да изградим по-здрави зъби?
3 юни 2019 20:03, Eкип на Puls.bg
3
Кариес може да се появи и заради често хранене
Източник: Reuters
Зъбният кариес е най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани. Той нарушава целостта на зъба като повишава чувствителността му, прави го по-крехък, нарушава структурата на емайла и дентина на зъба. Кариозните зъбни тъкани са с променен цвят и консистенция. Цветът варира от тебеширено бял до тъмнокафяв и дори черен. Понякога кариесната повърхност е твърда, но не блестяща, като в процеса на развитие твърдите зъбни структури могат да бъдат превърнати в мека и кашкава материя.
 
Зъбният кариес не боли. Погрешно е схващането на много хора, че "заразените" зъби заболяват. Може да станат по-чувствителни към студено, сладко, кисело, но болката веднага отшумява след премахване на дразненето. 
 
Появи ли се постоянна болка в зъб, това би означавало, че нервът е възпален. Най-честата причина за такова възпаление е кариозно разрушение на зъба, което не е лекувано навреме.
 
Кариесът е многофакторно заболяване, като в него участват основни и модифициращи фактори. Основните причини, които лесно можем да модифицираме и подобрим са храненето и личната орална хигиена. Модифициращи фактори са стресът, работната среда, вредни навици.
 
От ранна детска възраст храненето оказва основно влияние върху развитието и здравето на целия организъм. Създават се хранителни навици, изпитват се различни вкусови усещания.
 
 
В най-ранна детска възраст за здрави зъби е добре да се консумират храни богати на калций, фосфор и други минерали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: зъбикариес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.