Посрещнаха Тръмп с кралски почести, той говори с Елизабет ІІ

Американският президент вече успя да прояви нетактичност
22
Посрещнаха Тръмп с кралски почести, той говори с Елизабет ІІ
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп беше тържествено посрещнат в Бъкингамския дворец в първия ден от тридневната си визита в Обединеното кралство, която обещава да е много наситена, предаде Франс прес.

Посрещнат с топовни салюти, милиардерът републиканец, придружен от съпругата си Мелания, беше очакван при слизането си от хеликоптера от британския престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила.

Още по темата
По-късно Тръмп поздрави британската кралица Елизабет Втора, с която си размениха по няколко думи в присъствието на неговата дъщеря и съветничка Иванка и зетят му Джаред Къшнър.

След няколко минути, прекарани в двореца, кралицата и президентът излязоха, за да изслушат британския и американския химн, изпълнени от кралските гвардейци, облечени в традиционните си червени мундири и шапки от меча кожа. Тръмп направи преглед на почетна рота.

В програмата на президента са обяд с кралицата, чай с Уелския принц и съпругата му в тяхната резиденция Кларънс хаус, а след това - официална вечеря. Но непредсказуемият американски президент има намерение да не се ограничава с протокола, а да дава мнения по парливия въпрос за Брекзит, както и за трусовете в британската политика, отбелязва Франс прес.

Няколко минути преди кацането на президентския самолет Еър форс 1, Тръмп даде тон с туит, в който нарече кмета на Лондон Садик Хан, който беше критикувал визитата му, "пълен неудачник".

Почестите, предвидени за американския лидер, предизвикаха вълна от протести, а няколко политици, сред които ръководителят на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, няма да отидат на банкета.
Активисти на "Амнести интернешънъл" тази сутрин поставиха на мост срещу посолството на САЩ плакати с призиви за "съпротива" срещу Тръмп, срещу "расизма", "сексизма" и "омразата".

По време на визитата си Тръмп ще се срещне с министър-председателката Тереза Мей.

Верен на репутацията си, стопанинът на Белия дом не се поколеба да прояви нетактичност още преди пристигането си в Лондон, отбелязва агенцията. Пред британската преса той разкритикува начина, по който Мей е водила с Брюксел преговорите за напускане а ЕС, и препоръча на бъдещия й наследник да се оттегли от общността без сделка.

Той посочи, че привърженикът на твърдия Брекзит Борис Джонсън е предпочитан от него за следващ премиер. Тръмп похвали също популиста Найджъл Фараж, лидер на Партията за Брекзит, спечелила изборите за Европейски парламент.

Преди да прелети над Атлантика, Тръмп каза, че "може да се срещне" с двамата политици, с които има "много добри отношения". Корбин определи коментарите на Тръмп като "неприемлива намеса в нашата демокрация". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 4-ти юли янките празнуват независимостта си от Англия. Cепаратиста Тръмп е отишъл да каже на кралицата, че той все още остава верен слуга на короната и подръжник на колабораЦИОНистите.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радане ,върни мандата .