Мъртвите езици: Яганският – речта, която е напът да изчезне

Само една оцеляла говори езика, а тя е на 91 г.
4 юни 2019 07:12,
50

В Мексико жена на 91 години е една от малкото останали живи хора, които владеят уникален език. За съжаление обаче най-вероятно с нея ще изчезне и той.

Кристина Калдерон прекарва повечето си дни в плетене пред огнището. 91-годишната жена твърди, че ѝ липсва само едно нещо – да поговори с някого на родния си език, разказва Bulgaria ON AIR.

Кристина е последният човек на Земята, който говори древния ягански език. Той произлиза от племето Ягани, което дълго време обитавало най-отдалечения край на Южна Америка. Това са области, които сега са част от Аржентина и Чили.

"Преди имаше много Ягани. Майка ми и баща ми бяха Ягани и винаги са говорили на ягански", казва тя.

Кристина разказва, че като дете всички говорили на родния си език и заради това научила испански чак на 9 години. Възрастната жена живее в малка къща в Укика. Село, което е основано от яганите в покрайнините на по-голямото чилийско селище Пуерто Уилямс.

В дома си тя пази снимки на предците си, носещи отличителните белези на номадското племе.

С носталгия тя си спомня за последния човек, с когото е говорила на майчииня си език – починалата ѝ сестра. Въпреки че днес десетки наследници на племето са все още живи, Калдерон споделя, че много от тях спират да изучават езика. Понякога дори тя самата се страхува, че думите ѝ се изплъзват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгвам на път - единственият израз, където е употребено правилно. Във всички други случаи се пише "напът". Пример: бебето е напът, напът да се спъне, напът да изчезне. В тези случаи е синоним, на нещо, което предстои скоро да се случи. Наистина народът е масово неграмотен. И това, че огромна част от българите пишат зашеметяващо неграмотно, не означава, че така се пише.
42
1
 
3
 
! Отговори
До 29 - В Google преди 4 години
Колко си ***/а!!! Разбира се, че ще има много повече резултати за "на път", защото чичко ти Гугъл търси две думи, независимо къде се намират една спрямо друга - достатъчно е да се срещат заедно двете в даден текст. Правилно е да се пише НАПЪТ и е много трагично и жалко, че болшинството от народа е толкова *** - също като теб...
41
0
 
1
 
! Отговори
Иван Златарски преди 4 години
До Анонимен 43:Отимето на съгласните, соглед на темата, подвлияние на емоцията... се присъединявам към мрачното предсказание :)
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"напът" е и българският да изчезне!
39
4
 
2
 
! Отговори
sve преди 4 години
"напът" не се пише заедно.
38
0
 
2
 
! Отговори
Иван Златарски преди 4 години
Е, все за нещо трябва да се пише. Избрала е да пише за този език. Впрочем има списък на UNESCO на затрашените от изчезване езици. Може утре да прочетем и за други. Ето го:https://theguardian/news/datablog/2011/apr/15/language-extinct-endangered(вж. края на списъка)
37
3
 
2
 
! Отговори
Стефан Христов преди 4 години
Моите уважения към тази културна традиция! Езикът е коренът на народността!Имам обаче питания: 1/ Яганският език ли е само на изчезване, колко хора са го говорили и защо е толкова важна темата тук?; 2/ Авторката Боряна Павлова чувала ли е нещо за латинския език, който е било бщ за стотици хиляди хора в древността, но от повече от хилядолетие и половина е мъртъв като говорим език?; 3/ За нас, българите,не е ли по-важно, че българският език е на изчезване?!...
36
0
 
3
 
! Отговори
Булгаристан преди 4 години
Яганския няма да липсва , защото е от лъжи завърти езиците.Докато Българския ще липсва , защото е наи откровения, прям и честен езикслед нашия вече изчезващ език е Англииския
35
4
 
2
 
! Отговори
Иван Златарски преди 4 години
Стига с това "наречие", че някой ще вземе да повярва. "на път да" е трикомпонентно предложно съчетание от рода на: в противовес на, в случай на, в числото на, в срок от, във вид на, за разлика от, извън границите на, като резултат от, от името на, от страна на, по време на, по причина на, под влияние на, по пътя на, под формата на, при участието на, с изключение на, с оглед на.Кои от тях изписваме слято, че не разбирам? А "напът" не е нищо, защото такава дума в българския не съществува. Точка!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Напът" в случая е използвано правилно, защото е наречие.Виж, писанията на коментиращите са неграмотни, например: "На никой няма да липсва.", вместо "На никого"
33
3
 
0
 
! Отговори
Ааааааа! преди 4 години
Я, откъде идвала Баба Яга! Затова и никой не я разбира, защото говорела на ягански.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ИванТе щот преди 30 години го говориха българския нали :))) айде
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33На никой няма да липсва.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква поредна сълзлива драма, българския също ще изчезне след около 50 години.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой не коментира как говори момичето зад кадър. "Чи думити и се изплъзват" - да не говорим за селската интонация. Срам!
28
2
 
7
 
! Отговори
Иван Златарски преди 4 години
От тези n-милиона срещания на "напът" сигурно половината са възмущения и критики за използването на думата. Но, да, това е пътят за "развитие" на езика - първо пълният член, после "ме"-кането, след това изопаченият превод от пишман-писачи по медиите, накрая - след 10-20 години спорове - става "исторически сложила се практика" и влиза в речниците. В "Днес" твърдоглаво го използват от поне 5 години и явно зад това стои един редактор, но четящите няма какво да направим, освен да спорим между нас.
27
2
 
7
 
! Отговори
В Google преди 4 години
До НЕГРАМОТНИЦИ"на път" - 58 200 000 резултата;"напът" - 4 510 000 резултата.То даже и граматичния коректор го подчертава като неправилно, бе грамотник!
26
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще остане само Английски както си му е реда. Лесен език учи се бързо и го ползва цял свят.
25
4
 
6
 
! Отговори
Иван Златарски преди 4 години
А иначе слято писане си има... етопримерзаслятописане. Много четливо се получава и се икономисва хартия. Проблемът не е в слятото писане, а в това, че дума "напът" не съществува. Имасихас!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторката български не знае, тръгнала да спасява яганския!