75 г. по-късно: Ветераните, които на 90 г. отново скочиха над Нормандия

Отново с адреналин, но този път не заради опасността
6 юни 2019 20:15,
105
75 г. по-късно: Ветераните, които на 90 г. отново скочиха над Нормандия
Снимка: БТА

Преди 75 години те скачат от самолети към неизвестното, приземявайки се безшумно на бреговете на Нормандия. Млади, 20-годишни войници, уплашени от това, което може би ги чака там.

Сега те са на над 90 години, но това не попречи на двама ветерани от войната да повторят приземяването си в сряда. Този път обаче бяха посрещнати не в тъмнина и тишина, а с аплодисменти.

Хари Рийд, 95-годишен ветеран е бил на 20 г., когато в ранните часове на 6 юни 1944 г. скача от самолет над Нормандия. Джон "Джок" Хътън е бил на 19, когато се снишава над моста Пегас.

В сряда двамата повториха скоковете си с в тандем с"Червените дяволи" на британската армия.

"Мисля, че скокът беше страхотен. Чувствам се добре, здрав съм и акълът ми още работи", обяснил пред репортерите Хари Рийд.

Джон Хътън пък заявил, че си мислел, че ще има "повече разум на 94 г.". Но дори и така се радва отново да е на френска земя.

Въпреки напредналата възраст и двамата очаквали с нетърпение да скочат, дори се притеснявали, че заради мъглата и облаците скокът им може и да не се осъществие.

Американецът Том Райс също се връща в Нормандия 75 години след първото си приземяване. Вчерашния му скок обаче минава доста по-весело отколкото онзи скок през 1944 г.

Американецът коментира след скока, че всичко минало перфектно. И за да покаже, че войникът носи докрай бойния си дух заявява, че се чувства чудесно.

"Бих се качил горе и бих го направил отново", обяснил 97-годишният Райс пред Associated press.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Сталин никой не знае, но за жертвите на германците се знае, че са милиони. Изгорени села и избити хора, унищожено имущество, *** и посеви.Германците са стигнали почти до Москва и всичко по пътя им е било унищожавано, а това са хиляди километри.Нещо да кажете господа толерастИци?
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
92 и 93, Вие Господа кажете откъде знаете такива подробности? Да не би случайно да сте подавали хората към мините?
88
0
 
2
 
! Отговори
SP преди 4 години
Манов я Мани тия щуротии които драскаш! Пълни простотии може би изблици на нещо което е стреснало по време на сън от Изток и от Запад!
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да има милиони руски жертви като не е имало пушки за всички, а комисарите са им стреляли отзад в гърба. В началото на войната половината войници, е трябвало да вървят в настъпление само с ТЕЛАТА си - как няма да има милиони жертви! Нареждали са им да се хвърлят с тяло върху мините и са ги стреляли ако отказват. После някакъв не помня кой, руски генерал се е хвалел на американските генерали какво са правели и са си мислели че, те ще му се възхитят...те са го гледали с недоумение. Понеже това е чудовищно за нормални хора не-болшевики!
86
2
 
4
 
! Отговори
Я преди 4 години
До АнонименИзнесе щото Сталин избиваше собствените си хора, а какво ли не прави страха.
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От статията излиза, че тогава са били 15-годишни.Иначе основната тежест на войната срещу Хитлер я изнесе Русия, колкото и либерастите да се опитват да омаловажат този ФАКТ.
84
3
 
3
 
! Отговори
стратег преди 4 години
До МоновА, България как щеше да се казва? -Баварска колония!
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко по-малко се говореше за съюзниците? Де да бяха се съюзили с Райха.......................
82
10
 
8
 
! Отговори
Монов преди 4 години
Ако не бяха американците, дали 10 000 жертви само при десанта в Нормандия на 6 юни,1944г., франция щеше да се казва Германия, а Европа не знам на какво щеше да прилича.
81
1
 
15
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Почти на сто, ама са си истински мъже!
80
13
 
12
 
! Отговори
Пасе с каска преди 4 години
Герберастко-седерастки тролчета. Избършете си нослетата, че станаха кафяви от целуване на ***.И да знаете, при операция "Багратион" само пленените немци са 100 000 и група армии център е разгромена.п.п. същите вие *** ако живеехте по времето на бай тошо, щяхте да сте най-големите доносници и подмазвачи, а по времето на ВСВ щяхте да вдигате дясна ръка с вик "Зиг хайл", така че спесте си *** писания колко добрички демократи сте.
79
7
 
14
 
! Отговори
виновни са преди 4 години
Целокупния руски народ мрази Америка, защото ако не бяха помогнали на Сталин, сега щяха да карат мерцедеси, а не москвичи.
78
7
 
10
 
! Отговори
поздрави преди 4 години
Тези двамата са направили къде по-стойностен парад от парада на червения площад!Там маршируват девойки в стил Destination Calabria на Alex Gaudino и наистина е готино, но тези дядовци ми напълниха душата.
77
12
 
10
 
! Отговори
До поручик Списаревс преди 4 години
Да добавя - ако не е било настояването на Русия да ни бомбандират като "врагове" никой нямаше да хвърля бомби! Нито един български войник не е бил пратен официално на фронта срещу Русия и сие... Напротив, под командването на ген Жуков значителна българска армия е скоростно е стигнала до Германия и се е спряла за да не влезе там преди руснаците! За награда руснаците ни обявиха за врагове, взеха ни златния резерв и ни раздадоха териториите на съседите....а, и отгледаха поколение от предатели които да ги защитават!
76
10
 
9
 
! Отговори
До поручик Списаревс преди 4 години
Настрана факта че, Сталин е бил този който е настоявал съюзниците да бомбандират София:Повечето бомби са ги хвърлени върху Борисовата градина, която затова до днес е на вълни; после минали са нататък и са разрушили квартала с ресторантите и публичните домове, това въпреки че, маркерът е бил "кубетата на Ал. Невски" (нито една бомба не е хвърлена върху него)! Това е минимален удар върху цивилното население. Ако руснаци бомбандираха едва ли щяха да са толкова милостиви! Това с писалките-бомби ...ха-ха-ха Джеймс Бонд е от друго време ;)
75
8
 
6
 
! Отговори
skatelite преди 4 години
До Анонимен 79 - един звяр натикал друг звяр в бърлогата му и зайците се радват .. вместо немски проговорили руси, затворили им границите, избили когото можали, половин век спали, докато светът продължавал да се развива ... да, всички щяха да говорят на немски, колкото след 500 години турска власт в България Ботев и Вазов говореха само турски
74
3
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
браво на младежите
73
8
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
На полуумряло куче,десант правят...Герои!
72
28
 
13
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Защото ако не бяха американците щеше да гледаш Интернет през крив макарон и вместо това щеше да се радваш да гледаш черно-белия си телевизор Електрон когато има ток.
71
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак добре, че си взехме Южна Добруджа по времето на Хитлер. Руснаците ни взеха златния резерв но майната им, излезе им през носа - СССР се разпадна в страшни агонии едва 69 години след създаването си,