Тревожно: Деца на 7 и 8 г. също страдат от високо кръвно

Застояване и лоша храна водят до заболяването
Обновена: 6 юни 2019 15:30 | 6 юни 2019 15:30,
6
Тревожно: Деца на 7 и 8 г. също страдат от високо кръвно
Снимка: Pixabay

Все по-често се срещат случаи на деца в училищна и предучилищна възраст, които имат високо кръвно.  С данни за това заболяване се откриват дори деца между 7 и 8-годишна възраст, обясни  кардиологът доц. Красимира Христова, директор на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония, цитирана от "Дарик".

По думите й, най-засегнати са тийнейджърите, а всеки един на десет българи до 25 години страда от артериална хипертония.

"Над 2 милиона са хипертониците в България. Все повече млади пациенти се срещат в лекарските кабинети, именно поради диагнозата артериална хипертония. Обезпокоително е, че много деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. Не в тези високи стойности, които срещаме при възрастни пациенти, но артериално налягане 140 на 90 за дете е прекалено висока стойност", обясни доц. Христова.

Българинът – здрав, мъчат го високо кръвно, болки в гърба и артрози

Като причини тя посочи - наднормено тегло, начин на живот, дългото време пред компютрите.

"По отношение на заболяването сред децата се среща включително в ранна училищна възраст - между 7 и 8 години. Най-засегнати са популацията в тийнеджърска възраст заради начина на живот, досег със забранените неща, те са факт и допринасят за покачването на артериалното налягане", подчерта още лекарката.

Препоръките й да не се стига до подобни тревожни тенденции са повече движение, спорт, повече време на открито пространство, здравословна храна, наличие на ниско съдържание на сол в храната и редукция на телесното ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
И преди 4 години
кой я произвежда и продава тая храна (с глюкозо-фруктозен сироп и палмово масло) на децата ни или е мистика ?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Движете се и яжте разумно, имам предвид вида храна. Всичкият джънк, които децата поглъщат е вреден.
4
9
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
СЛЕД 3-4 ПОКОЛЕНИЯ АКТИВНИ ПУШАЧИ В СЕМЕЙСТВОТО НОРМАЛНО РАЗВИТИЕ НАНЕЩАТА. СЕГА КАТО ЛЕГАЛИЗИРАТ МАРИХУАНАТА ТРАГЕДИЯТА ЩЕ Е ОЩЕ ПО ГОЛЯМА
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да мязат на баш суджука,но не само по акъл.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стана срамно да спортуваш, да се движиш, да вървиш пеш, да си въздържател. Едно време вървяхме пеш 2 километра да училището, сега на мама детето за 200 метра го возят с кола, че само дето не газят другите деца, вървящи пеш. Цигари, алкохол, дрога.... Нищо чудно няма в тези болести, дори съм изненадан, че чак сега се говори за това.
1
4
 
9
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Ами от толкова анкети от нпо та, дали са мъже жени извънземни и дали в къщи ги шамари родител 12345 или n, не кръвно ами инфаркт ще получат