Макрон: Америка най-велика, когато се бори за чуждата свобода

Ветераните от десанта в Нормандия са гордостта на САЩ, заяви Тръмп
Обновена: 7 юни 2019 08:42 | 7 юни 2019 08:42, Елка Василева
26
Макрон: Америка най-велика, когато се бори за чуждата свобода
Снимка: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон в речта си по случай 75-годишнината на десанта в Нормандия в присъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп призова никога да не престават усилията по поддържане на съюза на свободните народи, предаде Франс прес.

"Никога не бива да преставаме да поддържаме съюза на свободните народи", каза Макрон, давайки като примери ООН, НАТО и ЕС - все институции, които Тръмп редовно критикува.

Трябва "отново да стигнем до същественото, отново да схванем причините за тази ангажираност", заяви Макрон, който за разлика от Тръмп е привърженик на мултилатерализма.

"Америка е най-велика, когато се бори за свободата на другите, когато е вярна на универсалните ценности, които са защитавали нейните бащи основатели, когато преди близо два века и половина Франция е отишла да подкрепи независимостта й", добави френският президент на церемонията.

Макрон благодари на американски ветерани, които награди с ордена на Почетния легион на церемония в американското гробище в нормандското селище Колвил сюр мер.

"Знаем какво дължим на вас, ветераните - нашата свобода. От името на страната ни искам просто да ви кажа: благодаря", каза на английски Макрон, когото ветераните дълго аплодираха.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ветераните, които са участвали в десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., са гордостта на САЩ. "Вие сте едни от най-великите американци, които ще съществуват някога. Вие сте гордостта на нацията. Вие сте славата на нашата Република и ви благодарим от все сърце", заяви Тръмп пред 60 американски ветерани, много от които бяха в инвалидни колички.

Москва иска: Да не се преувеличава десантът в Нормандия

Тръмп заяви, че приятелите и партньорите на САЩ, съюзът им "е бил изкован в огъня на битките, изпробван в изпитанията на войната и доказан с даровете на мира", предаде ДПА.

Още по темата

"Връзката ни е нерушима", добави президентът на САЩ.

Войниците на САЩ, които са воювали в Нормандия, "са се били не за контрол и превъзходство, а за свободата, демокрацията и самоуправлението", заяви Тръмп.

"Те са били поддържани от увереността, че Америка може да направи всичко, защото ние сме благородна нация с добродетелен народ и се молим на справедлив Бог", добави той.

Тръмп възхвали участвалите в десанта над 130 000 войници като "граждани на свободни и независими нации, обединени от дълга към сънародниците си и към милиони още неродени хора", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Преди точно 75 години на тези брегове, на тези скали, 10 000 души проляха кръвта си, а хиляди пожертваха живота си за своите братя, своята страна и оцеляването на свободата", добави Тръмп.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация на САЩ равно на тоталитарен режим инсцениращ тетатрално демокрация работещ за сащ
15
2
 
10
 
! Отговори
дърт преди 4 години
САСЩ (Северо-американските съединени щати), са "най-велики" когато насаждат "свободата" и "демокрацията" с бомби, нaпалм, "оражев агент" и други "миролюбиви и хуманни" средста!
14
4
 
15
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
Лицемерие и фалш.....да не поканят Русия и другите народи от СССР който са истинските победители на фашизма е голяма грешка която ще се помни вечно.
13
2
 
13
 
! Отговори
ФАЩ преди 4 години
А в какви нацисти са съвременните САЩ,агресии,войни,преврати,терористи,грабежи,отвличания,тайни затвори,и тн.те надминаха фашизма по жестокост и убийства.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимавай, Макрон, че Де Гол може да слуша отнякъде...
11
1
 
17
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Макроне а кой ще освободи Марсилия от алжирско иго.Нов десант трябва.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон иска да ангажира САЩ отново да ни пазят - от руснаците. Ама не може само друг да ти върши работата.
9
14
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Вие чули ли сте Си Дзинпин да излезе и да каже на Путьомкин ние ви дължим нашата свобода при освобождението от японско иго.Не напротив китайците бавно превземат Русия.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако обаче реши да се бори за свободата на иракския народ първи французите ще го заклеймят като световен полицай.Върви им угаждай на всички .Америка се бори за кой ли не ,а ЕС какво направи ?Само изопачават според ситуацията теза след теза.
7
5
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Още с думите ние ви дължим нашата свобода моментално тоя се е преяърнал в роб и васал.Давайки им кард бланшнда се държат като освободители и да правят каквото си искат.Същият случай с България и Русия и до ден днешен не можем да се развием защото им слугуваме за прословутото "асвабажденье" теглиш им по една майна и кой откъде е.Ми да не са правили десант кой им е крив.Но е *** и затова Франция ще е най-бедната държава в ЕС накар и два пъти по-голяма от Германия.
6
1
 
14
 
! Отговори
сара преди 4 години
Едни лиг...льовци ...
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наблагодарни пудели.Започвам да си мисля , че Сталин е направил грешка като не е предложил мир на Хитлер и да не ходи до Берлин. Нямаше да има Англия и десантни.
4
3
 
28
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Единствената война в която са участвали краварите и е донесла свобода и равенство е тяхната революция срещу тогава Британската империя, всяка друга включително и първата и втората, дето ги финансираха до последно и се включиха за разделянето на баницата, са свършили с повече смърт, повече заробване, към банкери, към какви ли не фанатици. Всичките интервенции в Близкия Изток завършиха с пълен хаос.Това малкото франсе да не лъже ами да се скрие някъде.
3
4
 
15
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Kakva svoboda be Makaron,nai golemit e banditi I maroderi sa ,,Amerikanskite kravari".Kolko strani rasru6iha,kolko krisi predesvikaha?
2
3
 
29
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Америка е основана от бандити, избили коренното 150 млн население, а сега правят същото и в световен мащаб, тероризъм до пълното подчинение на гоите на израел
1
3
 
21
 
! Отговори
Акт 16 преди 4 години
Малко по-късно американските войничета пооправяли французойките и тн.А бе бита карта си е тоя измислен континент.Особено афроамериканците.