Тръмп иска от НАСА: Не към Луната, а към Марс!

НАСА планира космически аванпост в лунна орбита
8 юни 2019 09:26, Елка Василева
141
Тръмп иска от НАСА: Не към Луната, а към Марс!
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува американското космическо управление НАСА, че си е поставило за цел да върне американските астронавти на Луната до 2024 г. и призова агенцията да се фокусира вместо това върху "много по-големи" инициативи, като полет до Марс, предаде Ройтерс.

Преди това Тръмп бе подкрепил лунната инициатива на НАСА, но сега както изглежда той намалява подкрепата си за нея.

"За всичките пари, които ние харчим, НАСА трябва да НЕ говори за отиване на Луната. Това го направихме преди 50 години", написа Тръмп в Тwitter. "Те трябва да са фокусирани върху много по-големите неща, които ние правим, в това число Марс, отбраната и науката", допълни той.
Изявлението на Тръмп бе туитнато от президентския самолет, с който той пътува от Европа за Вашингтон.

Мнението на Тръмп противоречи на призива на неговата администрация, отправен неотдавна към НАСА, да се върнат хората на лунната повърхност до 2024 г. вместо до поставената преди това за цел - 2028 г.

НАСА планира да изгради космически аванпост в лунна орбита, в който да може да се сменят астронавти, стигащи до лунната повърхност. Целта е това да стане до 2024 г. Този план е част от по-голям план за използването на Луната за отправна точка за евентуални мисии до Марс.

На сайта на НАСА в петък се казваше, че програмата "Артемида ще прати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г. и ще създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до 2028 г." Програмата е кръстена на близначката на Аполон - Артемида, която е богиня на Луната в гръцката митология.

На сайта на НАСА има и детайли как космическото управление планира да превърне Луната в отправна точка за бъдещи мисии до Марс и за място за тестване на оборудване и на технологии за други походи из Слънчевата система.

Частни компании също се включиха в надпреварата към Луната. Милиардерът Джеф Безос миналия месец представи макет на апарат за кацане на Луната, произведен от компанията му Блу Ориджин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdfiqТи що не се върнеш в пещерата? Защо си излязал от нея какво ще намериш? Нищо.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите положението е трагично :) още ли дъвчите тези глупости с Холивуд? :) Малко ли апарати има на Луната картографиращи повърхноста? :) LRO например :) всичко се вижда, че е там. Ама няма от къде да знаете понеже сте много "вещи" в материята.
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 82 Полет до Марс не е като полет до Луната на Армстронг( ако е имало изобщо такъв проект Аполо)- скачаш в лунния прах няколко пъти, забиваш хамериканското знаме и се прибираш към Земята.Полета до Марс е с еднопосочен билет. Всички от НАСА даже го потвърждават. Тръгнеш ли натам няма връщане назад. Тоест самоубийствено пътуване/ кауза.
63
4
 
1
 
! Отговори
asdfiq преди 4 години
И като идат на Марс, какво ще намерят...НИЩО.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмпчо... с тази разлика, че днес бюджета на НАСА е 0.04% от държавния, а по време на надпреварата беше 4%. Разликата е огромна.
61
5
 
0
 
! Отговори
asdfiq преди 4 години
Оставете ги да си гобят времето с Марс...Смешници, нищо няма да намерят там, пълна пропаганда е това.
60
5
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Що не повторите до Луната,бе Рижко ! Тъкмо ще убедите човечеството,че първия път не кацнахте в Холивуд ...
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 79 Само ми е хикс защо не построим бази на Луната дето е на един К.УР място( 400 000 км) и се пътува до там за един час с космически апарат, а ще тръгваме на безумна смърт към Марс дето е 6 месеца полета?Много е просто- американците никога не са били на Луната!
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е 2032 да има мисия до Марс, потчти всички нужни технологии са налице, подготвя се и се планира. 2032 ще видиме какво ще стане ако сме живи.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат и тръмп наратък да го оставят там ,че само вреди на света с болния си мозък обладан от грандомания
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те горките на луната не са стъпвали още, фалшификации и измислици само ,към марс се запътили сега. Да видим как ще го изфабрикуват пък това
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 75 Нептун ще е малко сложно да отидеш. ще трябва да летиш 25 години до там.)))Дотогава я камилата- кораба я камиларя- космонавта.))))
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе аз като пътувам по 15 часа в колата и не знам къде се намирам след като сляза, а тия в някакви 20 квадрата площ 3-*** 4-*** човека ще ми летят 6 месеца до Марс без да полудеят? Аре стига смешки. И като слязат там ще тръгнат да строят база???? С какво? с колци от домати под зловещата слънчева радиация?Муахахаа... то за тях няма в капсулата, която се отделя от кораба майка..те и материали щели да внасят на Марс!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали може да се иде до Марс ли ми може то и до Юпитер и Нептун може.Въпроса е колко ти е напреднала технологията.Защото при сегашната за това ще трябва една четвърт от всички пари на САЩ ако не и повече.Реално ли е да практически реализируемо ли е днес фактически не.С новия магнитен двигател на НАСА може би с гравитационно изкривяващия търсен проектиран бъдещ двигател със сигурност, но това са проекти за след 40 години.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пък някой се пъне да търси абсолютната истина успех.Трудно е да видя как същество като човека напълно относително ще открива абсолютната истина която е точно обратното на него да не говорим че е логически предразсъдък не почиващ на опит.
51
2
 
2
 
! Отговори
До64 преди 4 години
Каруцата е проблем защото има нужда от жива тяга. Но и връщането е проблем защото е. Прекалено голям проект, които започва с нулеви ресурси. Вероятно изисква векове затова идея е заселване. Естествено това означава да се разработят проекти такива че да има поне минималнишансове да оцелеят. А връщането не е тема която се обсъжда може ако се развиват нещата добре след много време ще дойде на дневен ред.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68 първо да уточня че не съм този с който спорите сега се включвам не знам кой е и не ми дреме.Като цяло ти е вярно определението на практика съвпада с това на когнитивната наука и философията но има и още два ключови фактора.За да бъде нещо мислено за реалност то трябва освен всичко друго да е споделено между много индивиди тоест социално и интерсубективно и трябва да е концептуализирано защото самата дума реалност е вид концепция и това а прави езиково изрази а тоест интерсубективна.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледна точке, а твоята реалност каква е: Че човек може да отиде на Марс и да направи бази там? Прекалено много си гледал Мат Деймън в "Марсианецът". Ставаш смешен.
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Технологиите ги имат, рано или късно ще стане. Това ще е най- голямото постижение на човечеството и на най-великата държава в света САЩ.
47
2
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Вие хептен си нямате понятие за реалния живот.Ти знаеш ли какво е реалност? - щом ние си нямаме понятие.Реалност е набор от понятия и парадигми изградени от човека в продължение на хилядолетия. Т.ест детето му е "внушено" от майката, че това е стол, това е дърво, това е червено... Всеки има своя собствена реалност /свят.