Наркоман или цензуриран? Москва остави Голунов под домашен арест

Независимият журналист бил със счупено ребро и мозъчно сътресение
9 юни 2019 08:15, Нели Христова
24
Наркоман или цензуриран? Москва остави Голунов под домашен арест
Снимка: meduza.io

Съдия от Никулинския районен съд в Москва постанови журналистът Иван Голунов да бъде поставен под домашен арест до 7 август, предаде ТАСС. Близо 300 души се бяха събрали пред съда вчера, за да го подкрепят.
Съдията отхвърли искането на следствието за най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, и наложи домашен арест за срок от два месеца със стандартните ограничения - забрана за ползване на интернет, общуване по телефона с други лица освен с адвокатите и следователите, забрана за напускане на жилището и за смяна на местожителството.

38-годишният разследващ журналист от независимото интернет издание "Медуза" според московската полиция е бил задържан на 6 юни на булевард "Цветной" на 6 юни и в раницата му били открити около 4 грама мефедрон, а при обиск в квартирата, където живеее под наем - още 5 грама кокаин. Вчера му бе повдигнато обвинение в опит за разпространение на наркотици. Представителят на прокуратурата на вчерашното заседание подкрепи искането на следствието за задържане под стража на Голунов с мотива, че той е обвинен в тежко престъпление, а има задграничен паспорт и може да се укрие, като замине за чужбина. Следствието освен това разполагало с доказателства, че той употребявал наркотични вещества.

Голунов не се призна за виновен и заяви: "Не съм извършил престъпление, готов съм да съдействам на следствието, към наркотиците нямам никакво отношение и никога не съм употребявал".
Неговите колеги, както и правозащитници, смятат, че обвиненията са изфабрикувани. Колегите му протестираха пред сградата на московската полиция на "Петровка" 38 с настояване да бъде освободен. По-рано вчера журналистът бе настанен в болница, след като се почувствал зле. В съдебната зала той изглеждаше зле и се просълзи, когато съдията прочете решението за домашния арест, отбелязва Франс прес. Неговият адвокат, правозащитникът Павел Чиков, бе съобщил преди това, че лекарят от "Бърза помощ" е констатирал подозрение за счупено ребро, мозъчно сътресение и хематоми, но лекарите в болницата не потвърдиха диагнозата.

Според генералния директор на сайта "Медуза" Галина Тимченко и главния редактор Иван Колпаков Голунов е преследван заради професионалната си работа. По думите на Тимченко той е получавал смъртни заплахи почти ежедневно. Самият той заяви пред съдията, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва.

Сайтът "Медуза", основан през 2014 г., за няколко години се наложи като една от най-уважаваните медии в Русия, отбелязва Франс прес. Седалището му е в Рига, Латвия, но някои от журналистите му са базирани в Русия.
Мнозина от събралите се пред сградата на съда носеха плакати с надпис: "Аз съм журналистът Иван Голунов, арестувайте и мен!" Няколко души са били задържани, според кореспондента на АФП.

Съветът при президента за правата на човека поиска проверка на законността и обосноваността на действията на полицията, а късно снощи, след ходатайство на депутати пред прокуратурата, делото на Голунов бе прехвърлено на Главното следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация за Москва - "за да не го разследва същият орган, който го е арестувал", както обясни пред ТАСС заместник-председателят на Комитета по сигурността в Държавната дума Александър Хинщейн.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Прилича си на наркоманче. Пък то не е лесно като журналист да печелиш пари за наркотици - трябва да пишеш за този който плаща най-много..........
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Ха-ха-ха-ха.............по-голям виц от този не бях чувал!!! Абе, що не смените "опорните точки" вече??? СМЕШНИ И ЖАЛКИ СТЕ!!! Никаква истина няма в думите ви, но сте кресливи като пазарни бабки или еуропски джендърчета!!! А колкото до този "журналист"......казваш че си против Путин и ти прощават и наркоманията, и ***-де-ра-с-тията!!! Пфууу....гадост!
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В руския Гулаг:- срещаш двама приятели на тротоара и те арестуват за незаконна демонстрация.- пишеш че кремълската клика е корумпирана и ти намират "кантарче" в багажника.- питаш кой уби Немцов и те пъхнат в затвора.- казваш че имаш доказателства, кой е наредил отравянето на Скрипал и те няма.
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятност да наркоман,алкохолик,, убиец, изнасилвач, затворник, болен от СПИН и самоубиец е много голяма. Според статистиката на Световната здравна организация, Русия е на първо място по всички тези показатели на глава от населението.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е сто процента наркозависимсороскигендар финансиран от някое НПО там
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна лъжа. При направеният му ядреномагнитен резонанс не се откриват счупени кости и мозъчно сътресение. Доста либерални СМИ в Русия само търсят поводи да очернят страната, като при това не скриват,че са финансово поддържани от САЩ.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДАТака е. Сред 144 милиона руснаци има само един наркоман и ето че го вкараха в затвора.Проблема с нароктиците в Русия е решен.
14
1
 
7
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Ето започна се сега джендърите ще залаят че е политически репресиран,а той е чист наркоман.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намерили в негонаркотици но той не се чувствсл винове и нвмал отношение към тях !
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафиотският режим на педя човек-лакът лъжа върви към краххххххх...
11
3
 
8
 
! Отговори
! преди 4 години
"Независимият журналист бил със счупено ребро и мозъчно сътресение" - DNES FAKE__________________________________________________________________________лекарят от "Бърза помощ" е "констатирал подозрение за" счупено ребро, мозъчно сътресение и хематоми, но лекарите в болницата не потвърдиха диагнозата.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Smel dobar *** spikali sa go ot boi palna ismisliza 4e e narkoman toi kadva i kritikuva istinata kakto vs smeli jurnalisti po zelia svat no v bg rusia a i usa ne pasva na mutrite miliarderi milioneri na vlast tova e demokraziata na partiizite bogatsschi a naroda v bednota o strah v holandia ch brd svstria schvezia i dr darj.ima demokrazia red disziplina
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велик вова, мачкай тая робска руска ***!!!
8
4
 
4
 
! Отговори
не защитавам и не преди 4 години
заплашвам клики.Това, което се случва с него в Русия, няма нищо общо със съдбата на загубилите живота си двама журналисти в Малта и Словакия и един журналист от Саудитска Арабия.
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички които заплашват кремълската клика са "наркомани", "предатели", "престъпници" !
6
13
 
9
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Разследвал е престъпленията на управляващите, в това се е провинил.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Струва си да се обърне внимание на следното изречение "... той заяви пред съдията, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва."Московската гробищна мафия е много могъща и опасна, но защо в редица публикации искат да ни внушат, че кметът е неин главатар? От много години Москва не е имала по-читав кмет.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ууу забран за ползване на Интернет... Много удобно
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От снимката личи,че ако не е наркоман поне е изтърван от някой прайд. Мачкай ВВП
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкайте сороcocидните либepacти!