Митове и легенди за солта: В повече - вреди, но в по-малко - също

В топлите дни се яде повече сол, обясни специалист
12 юни 2019 22:45, Петя Славова
11

Ниската консумация на сол е не по-малко вредна от прекомерната, подчерта в "България сутрин" нутриционистът Яна Данаилова. Тя разясни, че в топлите дни, когато човек се поти повече и изпитва по-голяма нужда да яде сол, хората с бъбречна недостатъчност и хипертония трябва да внимават с консумацията ѝ, тъй като за тях това може да бъде опасно за здравето.

Данаилова допълни, че обикновената трапезна сол, която е йодирана, няма нищо общо с естествената морска, нерафинираната. Причината е, че в нея няма толкова калий и други минерали, колкото е необходимо на човешкото тяло. Тя като консултант по хранене не би отказала човек да консумира сол.

"В нерафинираната сол има много минерали, които са важни за електролитния баланс на нашето тяло. Ниската консумация на сол е не по-малко вредна от прекомерната. Скритата сол в храните може да застраши здравето ни. Хората с хипертония и бъбречна недостатъчност трябва да внимават с консумацията на сол. Важно е да консумираме сол, но е важно да го правим умерено", обясни тя.

Нутриционистът също така разкри, че Световната здравна организация всяка година свалят препоръчителната дневна доза сол, като тя е била 6 грама на ден, но отново е редуцирана.

"От чисто физиологична гледна точка, губим сол когато се потим. Тогава е нормално да изпитваме повече жажда, за да компенсираме загубата на течности и да консумираме повече сол. Когато има нарушение на баланса на минерали в тялото, ние компенсираме тази липса с храната си. Много здравни институции обръщат голямо внимание на количеството сол, което е препоръчително да приемаме", каза Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разберете, че човечеството е яло сол от хиляди-хиляди години, пък е оцеляло. Яжте си сол, захар и каквото ви се яде. Оставете тия модерни диетолози с вредата от мазно, сол, захар и какво ли не.Опасно е да се яде ГМО, хибриди ръсени с глифизиди, животни с хормони на растежа и т.н. А именно с това ни хранят и то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Останалото са глупости на псевдо-учени, които искат за заработят едни пари.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-страшната смърт е от липса на сол.
4
2
 
9
 
! Отговори
гг преди 4 години
Яжте колко ви се яде. Като преядеш със сол - ожадняваш, пиеш вода и я изпикаваш. От недостиг на сол обаче се умира.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали е вярно или не (аз съм склонен да вярвам),но съм чувал от доктор - ендокринолог,че цялата нова мода по морска сол и още повече по хималайска сол е доста вредна,най-вече заради недостига на йод в тях.
2
0
 
2
 
! Отговори
GG преди 4 години
Пълни глупости !!!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те обръщат много внимание и пак не ни казаха колко. В тайна ли го пазят? Или и те незнаят.