Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400

Очаква да се договори със САЩ за изтребителите F-35
13 юни 2019 07:20, Елка Василева
186
Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че въпросът с доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е закрит, съобщи ТАСС.

"Аз не казвам, че Турция ще купи С-400. Аз казвам, че Турция вече ги е купила, въпросът е приключен. Те ще бъдат доставени следващия месец", заяви Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Изказването му беше излъчено от телевизия Ен Ти Ви. "Ние не възнамеряваме да получаваме от когото и да било разрешение, за да задоволим потребностите си в сферата на отбраната. Нима не молихме САЩ да ни продадат системи за отбрана? Молихме, но те ни отказаха, беше ни заявено, че Конгресът на САЩ няма да допусне това", добави турският президент.

Решението на Турция за руските ракети - една от великите сили ще е разгневена

На 7 юни генералният директор на руската държавна корпорация Ростех Сергей Чемезов изрази надежда, че доставките на С-400 за Турция ще започнат след два месеца, припомня ТАСС.

Ердоган заяви също, че се надява да убеди САЩ да не изключат страната му от програмата за изтребителите от пето поколение F-35, преди да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в края на юни в Япония, съобщи Франс прес. "Преди това ние бихме желали да обсъдим този проблем по телефона и да се върнем към първоначалното положение", заяви турският президент.

Още по темата

Той изтъкна, че Турция не само купува F-35, но е също така партньор в програмата за производството им и вече е инвестирала 1,25 милиарда долара в етапа на разработването на тези самолетите.

В края на миналата седмица САЩ обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на С-400, които според Вашингтон са несъвместими с изтребителите F-35, който Анкара също иска да купи, припомня АФП, цитирана от БТА.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
23
 
9
 
! Отговори
хахха преди 4 години
А ЕрдоГаня ще прихване ли крилата ракета с ядрена глава с тия С -400?
92
4
 
30
 
! Отговори
Какво се чудите преди 4 години
С 400-чудесно защитно средство срещу Израел--в момента Турция не може да им каже нищо щото онези ще ги изпарят ,а на Ердоган не му харесва израелския тон--другите който го дразнят са гърците с многобройните острови който пречат за разработването на шелфа ,но те са по-малък дразнител --само за Израел се стяга ,онази случка с командосите на кораба и после тона на Израел този няма да ги забрави...Турция е уязвима за атомаи той то знае-- а и интересно защо САЩ досега не му продаваха Пейтриът....
91
3
 
14
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
АБЕ 71 ТИ НАЯСНО ЛИ СИ В МОМЕНТА КОЙ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ !?!?! ЕДИН РЯЗРУШИТЕЛ С!!!!
90
42
 
7
 
! Отговори
Констатнин Велики преди 4 години
Явно тайпи много си вярва, че са голяма сила и че е 13век и са пред Константинопол? САЩ този път няма да им пуснат аванта, колкото и да ги търпят! Уникална наглост на малкия човек, когото самите турци не искат! Тръмп ще удари здраво...Ние да си гледаме България да е Велика, Бойко се справя перфектно!
89
16
 
14
 
! Отговори
gosko преди 4 години
не разбирам защо Ердоган толкова се обяснява за тези ракети С400. Решил, купил, сършил. Но има и последствия. Да си ги носи и да не се обяснява. Ако беше купил други, щеше да има други последствия.Интересно ще е Ердоган да обясни защо са му тези ракети и ОТ КОГО ще се защитава с тях? От Русия, едва ли ще стане. От Сирия, ми то там няма от кого. Може би от България. Но той си знае. хипотезата е че С-400 са му нужни за защита от собствените му военни, когато решат че е прекалено луд
88
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
могат да си купят Су57. Рашките имали цели 2 бройки и на клипчетата изглеждат много по-добри от ф35 :).То така беше и с ц400 ама истината се оказа друга. Има и други самолети освен су57
87
10
 
24
 
! Отговори
До всички ,,чужденц& преди 4 години
Реплика до всички ,,чужденци,, който до скоро бяха българи, а сега живуркат някъде по света и са най-великите дами и господа. Моля не говорете за Нас по този начин с пренебрежение ( вие българите... Наскоро бях в България), защото познавам много такива, като Вас, които сега се молят за работа тук, да си изкарат пенсики, защото са ги изгонили от работата им на запад и не им достига трудов стаж. Още нещо, национално предателство е да говориш срещу държавата, която ти е дала всичко,.
86
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПравилно, както се молиха после да вземат Пейтриът вместо ц400 така ще се молят да им купят и ф35.могат да си купят Су57. Рашките имали цели 2 бройки и на клипчетата изглеждат много по-добри от ф35 :)
85
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо ще му даде на султана да погали агнето по *** :).Бай Дончо освен да чурулика в чуруликалника друго не може.
84
0
 
5
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Умните са умни и това е генетично заложено, не заради държавата и не въпреки нея, на основата на умните изкристализират мъдрите, но ти не можеш да го видиш и никога няма да успееш да го осмислиш.!.
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСултанът е великодушен, може и шербет да ги почерпи като му целунат......ръката ;)Бай Дончо ще му даде на султана да погали агнето по *** :)
82
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така ще е и ф-35.Правилно, както се молиха после да вземат Пейтриът вместо ц400 така ще се молят да им купят и ф35. Сега натискат поляците за 32 броя.
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Молихме, но те ни отказаха, беше ни заявено, че Конгресът на САЩ няма да допусне това", добави турският президент.така ще е и ф-35
80
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както Турция е орисана да е заден двор на Европа. С Господ не може да се бориш..А в тоя заден двор на Европа един чешки художник позиционира България като нужник.
79
0
 
13
 
! Отговори
Който разбра разбра преди 4 години
Преди повече от 100 години британският географ и геополитически анализатор Халфорд Маккиндер излага пред Кралското географско дружество теорията на средната земя или хартленд. Според нея, нацията или нациите, способнида контролират Световния остров - Евразия и Африка, в крайна сметка ще управляват целия свят.
78
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно, жалко е, че не живея във Франция, а с толкова прости и нагли хора. Ама съдба. Както Турция е орисана да е заден двор на Европа. С Господ не може да се бориш.
77
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ поставиха ултиматум. Турция не отстъпва. Това е много добра новина. Ще има интересно продължение.
76
4
 
9
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
Жалко, че не остана там (Франция), явно не ставаш, нито за там, нито за тук.
75
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците ще пият една студена вода и готово..Султанът е великодушен, може и шербет да ги почерпи като му целунат......ръката ;)
74
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък вчера се върнах от Франция. Тя е това, което мюсюлманите си представят като рай. Каква Турция, каква България. Селски държавици с мании за величие.