Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400

Очаква да се договори със САЩ за изтребителите F-35
13 юни 2019 07:20, Елка Василева
186
Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че въпросът с доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е закрит, съобщи ТАСС.

"Аз не казвам, че Турция ще купи С-400. Аз казвам, че Турция вече ги е купила, въпросът е приключен. Те ще бъдат доставени следващия месец", заяви Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Изказването му беше излъчено от телевизия Ен Ти Ви. "Ние не възнамеряваме да получаваме от когото и да било разрешение, за да задоволим потребностите си в сферата на отбраната. Нима не молихме САЩ да ни продадат системи за отбрана? Молихме, но те ни отказаха, беше ни заявено, че Конгресът на САЩ няма да допусне това", добави турският президент.

Решението на Турция за руските ракети - една от великите сили ще е разгневена

На 7 юни генералният директор на руската държавна корпорация Ростех Сергей Чемезов изрази надежда, че доставките на С-400 за Турция ще започнат след два месеца, припомня ТАСС.

Ердоган заяви също, че се надява да убеди САЩ да не изключат страната му от програмата за изтребителите от пето поколение F-35, преди да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в края на юни в Япония, съобщи Франс прес. "Преди това ние бихме желали да обсъдим този проблем по телефона и да се върнем към първоначалното положение", заяви турският президент.

Още по темата

Той изтъкна, че Турция не само купува F-35, но е също така партньор в програмата за производството им и вече е инвестирала 1,25 милиарда долара в етапа на разработването на тези самолетите.

В края на миналата седмица САЩ обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на С-400, които според Вашингтон са несъвместими с изтребителите F-35, който Анкара също иска да купи, припомня АФП, цитирана от БТА.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
18
 
26
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
Ердоган купува С-400 защото го е страх да не го нападнат, както нападнаха Ирак и Либия! А F-35 няма да получат и най вероятно ще ги изгонят от НАТО! Ще им наложат икономически санкции, турската икономика и лира ще рухнат тотално и в България ще се завърнат 500-700 хиляди български турци, и ние ще рухнем тотално!
12
6
 
31
 
! Отговори
V преди 4 години
А тиквата ко каза ??? ф16 а не ц400 .Що тъй ? Другите казват ц400 и даже ф35 не щат ,а ко остава за ф16
11
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така ще направят и с наще самолети ще ни ги продадът а после ще кажат не не може да ни дадът бомби
10
11
 
22
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ОЧАКВАМ една турска лира да стане 20 български стотинки и маса народ от България да се пресели да живее в Турция.
9
8
 
39
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
""А Босо Тиквата наведен и със изу ти ***""Пропускате и някакъв лубрикант
8
21
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джендърите гам пи каят.Новият военен съюз Русия-Китай-Индия-Иран-Турция е факт!
7
48
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като завиждате на Турция идете живейте там.На мен ми напомня на ромско гето не ми харесва.Едни такива не много чистоплътни тъмни и силно викащи.Доста отпадъци също така...
6
9
 
57
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Е, нека нашите политици/смях/ да не правят опити да се сравняват с Ердоган.Ердоган управлява държава, нашите -територия,Та той сравнение с тях е титан на отстояване на интересите на държавата и самостоятелната политика.Нашите политици/пак смях/ са просто едни сервилници,колониални чиновници провеждаща политиката на метрополията ,без да се интересуват от интересите на управляваната от тях територия,достатъчно им е да продължат с безконтролните и безнаказани кражби
5
12
 
62
 
! Отговори
.. преди 4 години
Ето това е държавник! Има си национални интереси и си ги гони. А че на ЦАЩ не им харесва... тяхна си работа.Защо и нашите не са такива...
4
20
 
43
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Четръртит за краварите :)Вън от България окупатори и терористи!
3
15
 
53
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Четръртит за краварите :)Вън от България окупатори и терористи!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименсамо наа бог се клани не се клани на хора......
1
14
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завиждам на Турция ,значи можело да не се кляка пред световния *** и империя на злото ФАЩ!Кой да предположи !