Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им - под 10 ст.

Експертите на БАБХ ги оценявали за първо качество
Обновена: 13 юни 2019 09:31 | 13 юни 2019 09:25, Камелия Цветанова
108
Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им - под 10 ст.
Снимка: Pixabay

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител.

Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.

Още по темата
"Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество", обясни той пред БНР.

Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно.

Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

"Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания", призова Кунчев.

По думите му българските домати в момента са с перфектно качество.

На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.

Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция.

Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

"От БАБХ нищо не правят по въпроса", категоричен бе Атанас Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е в държавата на мафията.
20
2
 
43
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
Където и да погледнеш корупция и измами,цялата държава е проядена от корупция,корупцията убива България а политиците и чиновниците стават все по богати.
19
5
 
7
 
! Отговори
да бе 5 цента преди 4 години
за мита и данъчни.кой ще продаде домати по 5 цента даже и сам да си ги обереш
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до ШефаЩо бе,оранжериите вече ги отворихме,розови домати колкото щеш!По 3 лв килото!
17
4
 
14
 
! Отговори
до Шефа преди 4 години
Ако баба ти по това време е вадела домати, най вероятно си имал гръцка баба без да си рабрал.
16
3
 
11
 
! Отговори
стига глупости преди 4 години
Който много говори малко мисли!Естествено е,че е заради митата!Иначе цената е около 1,40 за кг!Цяла зима ги ядете тия пластмасови холандци,сега кво пискате!?
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената е само за пред данъчните , иначе като ходите по Гърция, що не чух да се връщате с пълни багажници с домати по 10ст.
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, като сте некадърни да произвеждат евтино и качествено, ше ядете гръцки и турски домати, та ше ви плющят ушите.
13
0
 
20
 
! Отговори
Работяга :) преди 4 години
Хайде сега да поработим, защото някой все пак трябва да плаща данъци.И да не забравите през обедната почивка да купите череши, защото в събота е Черешова задушница и утре тези плодове ще са с леко завишени цени.Хайде, до довечера!
12
4
 
16
 
! Отговори
Беров преди 4 години
Не купувайте ромейски стоки братя!!!!!!!Сериозно говоря!!!!!!Не не обичат прекалено съседите ни от юг,а също и от запад,югозапад, отчасти и от север...Няма кой да ни помогне!!!!
11
1
 
23
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Прекупвачите са доста организирана групичка. Купуват за жълти стотинки, а ви продават за няколко левчета. Вече и лук не можеш да си купиш под 1 и нещо.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ... /8/На теб кой ти е крив, като си чел много книги?Да не си чел! Вместо това, трябваше да вземеш една бухалка и да охраняваш онези, които са купували ябълки по 40 лв обезценени пари, а тук за ги продавали по 2 000 лв за килограм.Така щеше да натрупаш опит и сега ти щеше да внасяш третокачествени гръцки домати и да ги продаваш тук като супер екстра, а вечер, докато си пиеш уискито, някой щеше да ти чете "Винету" на глас, за да не си мориш очите.Ама като не си практичен, кой ти е крив?
9
1
 
16
 
! Отговори
Да добавим към №6 преди 4 години
Спомняте ли си по това време на колко хиляди лева възлизаше средната заплата в България?Оказва се, че сме работили за по няколко килограма ябълки месечно. За толкова стигаше една заплата.Помните какво се случи тогава на управляващите. Но, за съжаление, някои забравят много бързо.
8
4
 
32
 
! Отговори
... преди 4 години
И познайте кой печели! Единствено тоя по средата! Вземаш го по 10 стотинки и го продаваш по 2.80-3.80лв! Еми да го ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК ПО СРЕДАТА ПРИБИРА ПО 2-3лв на кило! А ДАНЪЦИ СИГУНО НЕ ПЛАЩА! ЕМИ ТАКА СТАВА КОГАТО НИ УПРАВЛЯВА ОНЯ ДЕТО НЕ Е ПРОЧЕЛ ДОКАЙ ДАЖЕ ВИНЕТУ!
7
7
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Внесен е като трето качество заради митата ,а иначе си е нормален ,домата не е диня да не видиш какво купуваш .
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не се посочи конкретно на каква цена обикновеният българин купува тези гръцки домати, които влизат в страната ни на цена 0.5 евро?Някои помним, че по времето на голямата инфлация едни яки момчета внасяха от Турция ябълки, които влизаха в България на цена 40 лв килото, а се продавахапо 2 000 лв за килограм. Преизчислено в днешни пари това означава, че са ги внасяли на цена 4 стотинки за килограм, а са ни ги продавали по 2 лева килото.
5
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова Путин е велик, защото в подобна ситуация взима реципрочни мерки. Ако това се случеше в Русия при първия спрян руски камион на гръцката борса всички гръцки камиони на руските борси моментално щяха да бъдат запечатени и оставени да изгният барабар с доматите си. Но при продажния банкянски еднокнижен магнолианец това няма как да се случи
4
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова пък има стабилност.Стабилен рекетСтабилно невежество - Винету и компанияСтабилна корупция Стабилна некомпетентност ,................
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичам шопската салата и узо ледено да пия...
2
3
 
43
 
! Отговори
М дааа преди 4 години
И тук идва въпросът, дали действително са 3-то качество или това го пишат в документите, за да платят 1 стотинка ДДС на килограм.