Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им - под 10 ст.

Експертите на БАБХ ги оценявали за първо качество
Обновена: 13 юни 2019 09:31 | 13 юни 2019 09:25, Камелия Цветанова
108
Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им - под 10 ст.
Снимка: Pixabay

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител.

Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.

Още по темата
"Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество", обясни той пред БНР.

Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно.

Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

"Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания", призова Кунчев.

По думите му българските домати в момента са с перфектно качество.

На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.

Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция.

Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

"От БАБХ нищо не правят по въпроса", категоричен бе Атанас Кунчев.


108
Още от НОТИФИКАЦИИ
Баби в Южна Корея тръгват на училище в първи клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До стига глупости
Какви мита в рамките на ЕС, бре? Прочети некоя книжка и спри малко телевизията.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
10 ст. плащата търговците, а ние плащаме 5 лв. Гушете се, мутри, то после излиза през носа.
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да забранят не вноса на домати по 10 стинки, ами раздуването на цената след това. Примерно на пазара да се продава за макс 15 стинки. А те че са III качество, не ги прави по-лоши от нашите | качество, дето са все развалени и омeкнали.
85
0
 
4
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 1 седмица
всички семена за домати за предимно от холандия, тъй че де е расъл, все тая, важно е да е купен за 10 стинки а да продадеш за 2.70 кинта. А тоя съсел, дето хлени вчера сутринта по хоризонт за гръцките домати, да не се прави на ощипан, ами да се обединяват в кооператив, както правят в европа.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кауфланд вчера пак ме обидиха жестоко - да предлагаш на българина домати от Полша си е обида, независимо каква ти е печалбата. Домата има вкус само когато е расъл на слънце!
83
0
 
10
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА на ЕКС преди 1 седмица
Европата плаща милиарди евро под формата на субсидии,само и само за да няма нито земеделие,нито животновъдство.По този начин България и населението и се превръщав единствено в ,Потенциални Консуматори' на Европейската банка,чиито активи са плантациите в Африка и Латино-Америка.Фондациите в България начело с продажници като председателите на ФАР и САПАРД,скопяват нацията.Имената са им известни.Всичките те са от ЦК на БКП,и днес са на длъжности в Евро Парламента,ЮНЕСКО и НАТО. Проверете без пари е
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Факт Некой знае ли колко пара държавата дава за субсидирането на дсомати? и къде е тогава производството? - има ли го въобше или е само фиктивно по фалшиви фактури почти всичко тук в тази държава е само далавера само излишни служби един куп.
81
0
 
13
 
! Отговори
akud преди 1 седмица
когато нещо е евтино по големи риби от нас Българите, няма, дори да знае ,че го мамят пак си взима от най-евтиното
80
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
защото гръцките производители ги субсидират а ние субсидираме партиите затова яжте доматите на партиите т.е нищо не яжте за да могат Те да се вихрят в командировъчни нашето земеделие го няма защото няма държава ако имаше такава те щеше да подпомага производителите на храна, защото може да живеете в град но се храните с произведено от село а такова у нас няма т.е не се храним с бълг.храна
79
7
 
16
 
! Отговори
висок преди 1 седмица
Ся, не кълвете на тези 10 ст. за кг!!! Това е само за митническите такси. Цената е доста по-висока. А тези които реват че трудно се копа и сее..... ами в Гърция не копат ли, не сеят ли, водата е скъпа, заплатите по-високи... но доматите са по-хубави и по-евтини.
78
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Защо хитрецът български ще ме изнудва за 4.50 лв/кг"

Защо да те изнудва бе? Ти колко кг домати можеш да произведеш тая година? Що не ги продаваш за 4лв кг?

Значи да сметна - 500лв средна заплата по 12 месеца = 6000лв на година или 1500кг домати. Айде 2 тона - да има и развалени... Е 2т домати може ли средния човечец да произведе вместо да превива гръб за 500лв на месец? Хм...
77
9
 
31
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Гръцки-мръцки , евтини са ! Мен това ме интересува! Защо хитрецът български ще ме изнудва за 4.50 лв/кг ??? Защо ,бе , селски хитреци ? Нали сте много работни, защо не мога да си купя на нормални цени - 1 лв/кг. домати ??? Докога ще ни ебавате с "тънките си далаверки " ?
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Shark

то на пазара са от небето и там са прекупвачи в българските оранжерии се наливат торове внос от гърция и се пръска всяка седмица ама името българско домати
75
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доматите в България са скъпи защото всички българи разбират от футбол.
74
3
 
11
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Анонимен63 Алоо, анонимния, можеш ли да ни кажеш ти като не си прост, колко пъти ходи на полето поне да береш, не да сееш или плевиш. Само простите, а? Имали "препитание". Ами да, комунистите им ограбиха инвентара, животните, земята и им "дадоха" правото да им работят ангария. Трудоден 0.15 лв. Пенсия "земеделска" 35 лв. Да, но и простите поумняха и избягаха от полето. Питай баба си и дядо си. Вижда се, че ни помирисвал кърска работа.
73
1
 
37
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
Българските производители да не хленчат, а да се обединяват в търговски кооперации, да излизат единни директно на пазарите и борсите. Стига са се оплаквали, че прекупвачи им подбиват цените и после надуват цените. Да идват директно на пазарите, да организират ако трябва разносна търговия на зеленчуци и плодове. А не да им изкупуват стоката за 50 ст и ние да я купуваме за 2.50 лв и цялата печалба в джобовете на мутрите. държавата да не спи и да си изпълнява ролята на защитник на производителите.
72
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голямо ТКЗС селско стопанство беше - няма що.
Вдигаха всичко живо и на полето да бере домати. накрая товариха набраните домати и заминаваха за Москва. За да покриват дълговете по грандоманските проекти.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До българите
Много ги разбираш нещата
70
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нито доматите са 3-то качество, нито цената е 0.05е.
Внасят се с такава фактура, с цел да се скрият данъци.
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до На онзи, по-долу, дето разправя

Аз като ученик/студент заедно с целия клас съм работил в ТКЗС-то за 40 ст на ден.
после станах и доктор и инженер.

Ти сега ще дадеш ли детето ти на бригада един месец да работи ангария за 40ст/ден?