Първата жертва падна – Huawei няма да представи лаптопа си

Проектът може да бъде напълно изоставен
13 юни 2019 16:52, Нели Христова
69
Първата жертва падна – Huawei няма да представи лаптопа си
Снимки: Reuters

Тази седмица Huawei трябваше да представи новия си лаптоп. Това обаче няма да се случи. Машината бе първата паднала жертва в търговската война между САЩ и Китай.

Потребителският директор на компанията Ю Чъндун заяви, че Huawei “не може да предостави компютъра“, а и не се знае, дали проектът няма да бъда напълно изоставен. 

Още по темата

По думите му, това зависи от времето, в което Huawei е в черния списък на САЩ за компании, които представляват заплаха за националната сигурност.

Китайският технологичен гигант бе обвинен, че е извършил банкова измама, за да избегне санкциите наложени на Китай, както и други нарушения, и възпрепятстването на правосъдието.

В резултат на това, на компаниите, които извършват бизнес в САЩ, е забранено да търгуват с Huawei освен, ако нямат специален лиценз. Китайската компания от своя страна продължава да твърди, че няма нищо нередно и обвиненията са "безпочвени“.

Въпреки че пусна нов смартфон малко след влизането в сила на забраните, Huawei така и не успява да достави компютърни чипове и други компоненти от Intel, Qualcomm и Broadcom в достатъчно големи количества, въпреки че има голям резерв от части, които да спасят положението в случай на подобни кризисни ситуации.

Твърди се, че Huawei няма да получат и лицензионно копие на операционната система Windows 10 от Microsoft.
Въпреки всичко това обаче китайската компания  продължава да настоява за партньорства отвъд океана, като последната й цел е разработването на автономна кола заедно с Audi и Toyota.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Най-после ЕЛИТА ПРОЗРЯ и започна НОВ ГЛОБАЛЕН ПЛАН, а скоро ТИКВАТА ще го изтикат в дън Земя.Тея и други мантри (като 50%+1%)ги слушам откакто Борисов е министър председател. Издишате товаришчи, вкарахте недоразумението Радан в ЕП и ви пораснаха криле. Да не забравяме, че и "Зеленият пъпеш" беше избран с ваши гласове!
34
8
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
за Масандзя дори не са и чували!Гледал филм и се филмирал!China blue е също толкова добър за "напредничъв" мозък като твоя.Субективния ти поглед не пречи на Китай да се развива и последните 10 сет години да стане авангарда в производството на всичко. Бедна ти е фантазията какво представлява в момента Китай.Не съм казал, че режима им е добър (Хонг Конг е доказателство за това) , но безспорно икономиката на Китай функционира като немската в уголемен мащаб.
33
8
 
10
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
Хаахахаха аналози на какво? Ти имаш ли идея какво е необходимо за разработката на процесор, графична карта или операционна система. Това да не ти е фенерче да го сглобиш в няква фабрика. Китайците не могат да изкопират като хората дори руските военни таралясници, пък какво остава за нано-технологии.
32
9
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Абе хувей, си е хувей.... китайците си веят оная работа. Рано или късно ще намерят решение и тогава положението на американците от лошо ще стане бецнадеждно.....
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност проблема е че хуавей не направиха задна вратичка и не я представиха на САЩ, а когато САЩ нямат задни вратички няма наблюдение и това застраша националната сигурност, каспески също беше продукт които запушване задните врати на Уиндоуса и това застраши също националната сигурност на САЩ.
30
13
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 4 години
Голяма драма. Въй! Истината е, че без Google няма да продадат и един телефон извън Китай. Както и нито един лаптоп без Windows. Аз си ползвам HP лаптоп. Китайците да си го веят, колкото искат. Или да не си го веят. Все ми е тая. Нискокачествени и фалшиви стоки, това е Китай.
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На споменатите американски компании за чипове, 2/3 от пазара им е Китай. Жертвите нека ги броим догодина. Какво е било в Америка десетилетия - е минало. Колко завода с нови технологии са изградени в Америка? Колкото и е Европа, за съжаление. Тръмп впрегна всички американски фирми дружно да саботират китайците, но същите фирми вече губят милиарди от спада на акциите си, който догодина ще е срив, когато китайците започнат да ползват изцяло своите си аналози, които в момента се тестват.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това показва колко е важно да се разработят нови технологии независими от американските, досега се водеха интернационални но вече не са дори и Европа няма разработени алтернативи, така ако САЩ кажат направете ни задна вратичка европейски компани са длъжни да направи такава защото изповядват 1 % американска технологии, вече света на технологиите се промени много и е много вредно за всяка компания да има в екипа си американски разработчици защото те дънят разработката а те трябва да се подчиняват
27
7
 
6
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Па *** у Китай бре ,кат ти аресва много...
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия допреди 30-40 години ядяха ориз и караха велосипеди.Благодарение на Щатите и Европа се развиха икономически.Сега идва време да бъдат понаритани.....:)
25
6
 
6
 
! Отговори
lol до 26 преди 4 години
А нали знаеш кой има закупени най-много американски дългови облигации? - Китайците :D Така ги наиграха :D Китаеца сам нищо не може да сглоби - всички технологични постижения са им долни копия на чуждестранни продукти.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доларът започва да се срива без златно покритие. Очакват се тъжни дни загендарите в софия
23
7
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
по-добре "колорадски бръмбър" отколкото в Китайски ГУЛАГ, ама такива елементарни индивиди като теб, за Масандзя дори не са и чували! Китайският Комунизъм е Демонична Система... най-лошото, че Свободният Свят, заради продажните си алчни политици, бе продаден на Комунистите от Пекин, а Европа и в частност България тотално. Гражданите за Европейско Развитие, дори АЕЦ Белене и Летище София подарят на Комунистически Китай!!!
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко и да се напъват сороскитегендари да благославят ссщ Китай еномер едно и ще остане такъв
21
10
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
И, какво ги очаква дръпнатите според тебе ? Ще тикажа за да не се напъваш напразно и да се испушнеш в гащите. Очаква ги още по голям икономочески подем. Сега вече те видяха, че доверие на краварите не може да се има и ще разработят всичко нужно сами а те го могат.
20
12
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Американо-поклониците, живеете в измислен свят. Свят управляван от 2% "богопомазани", където човешкият живот е приравнен с този на обикновен колорадски бръмбар. Стрелят се масово, проституцията е в огромни мащаби, наркотиците са на всеки ъгъл, лобиране за престъпни организации, които масово изчезват хора.. И ако не са демократите да удържат до някъде положението, САЩ ще станат едно голямо гето.
19
6
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
всъщност е много по-тъжно,дори да си китаец в Комунистически Китай, земя не може да си купиш.дори земята върху която е жилището ти,Комунистическата Партия ти я дава под наем за срок от 70 години.Така,че в Европа, Канада, САЩ, Австралия и т.н. т.е. до скоро Белият свят, законите са по дефиниция са Предателство, където всеки може си купи Земята завинаги. Няма и Реципрочност-трябва да е позволено,само нации в които може да си Купиш Земя в Държавите им, да могат да си купувят в твоята,продадаха ни!
18
9
 
11
 
! Отговори
Американа преди 4 години
Кажете Made in China и не ги обиждайте повече. Тези copy paste маймуни са най-виновни за замърсяването с пластмаси за дето напълниха света с фалшива и неупотребявана стока!
17
3
 
6
 
! Отговори
lol до 13 преди 4 години
'Чукча не читател, чукча - писател!' - Чел недочел, ама статията е фейк...я провери новата операционна система за какво се разработва - у-ва базирани на Андроид. Правиш ли разлика м/у мобилно у-во, с андроид и операционна система за лаптоп или ПЦ? Китайчетата се помислиха за големи, ама тия битки американците и Майкрософт ги водят от десетилетия...щом научиха мързеливия българин да ползва оригинален Уиндоус прай си сметка какво ги чака дръпнатите.
16
6
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
В дългосрочен план хуавей ще е победителОще тази година! Те са предполагали какво може да им се случи и са се подготвили отдавна! "Dobra priprava je pul hotovo"-("Добрата подготовка е половин свършена работа.)