Първата жертва падна – Huawei няма да представи лаптопа си

Проектът може да бъде напълно изоставен
13 юни 2019 16:52, Нели Христова
69
Първата жертва падна – Huawei няма да представи лаптопа си
Снимки: Reuters

Тази седмица Huawei трябваше да представи новия си лаптоп. Това обаче няма да се случи. Машината бе първата паднала жертва в търговската война между САЩ и Китай.

Потребителският директор на компанията Ю Чъндун заяви, че Huawei “не може да предостави компютъра“, а и не се знае, дали проектът няма да бъда напълно изоставен. 

Още по темата

По думите му, това зависи от времето, в което Huawei е в черния списък на САЩ за компании, които представляват заплаха за националната сигурност.

Китайският технологичен гигант бе обвинен, че е извършил банкова измама, за да избегне санкциите наложени на Китай, както и други нарушения, и възпрепятстването на правосъдието.

В резултат на това, на компаниите, които извършват бизнес в САЩ, е забранено да търгуват с Huawei освен, ако нямат специален лиценз. Китайската компания от своя страна продължава да твърди, че няма нищо нередно и обвиненията са "безпочвени“.

Въпреки че пусна нов смартфон малко след влизането в сила на забраните, Huawei така и не успява да достави компютърни чипове и други компоненти от Intel, Qualcomm и Broadcom в достатъчно големи количества, въпреки че има голям резерв от части, които да спасят положението в случай на подобни кризисни ситуации.

Твърди се, че Huawei няма да получат и лицензионно копие на операционната система Windows 10 от Microsoft.
Въпреки всичко това обаче китайската компания  продължава да настоява за партньорства отвъд океана, като последната й цел е разработването на автономна кола заедно с Audi и Toyota.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
без консуматорската мощ на САЩ И ЕС китай и други забогатели страни по света все още щяха да са век назадвсеки иска да продава и развива бизнес на запад а комунистически китай не може да стигне до никъде ако не функционира като капитализъмсветът се глобализира и обвърза на много високо ниво през последните 10-20 год и заради тези силни зависимости НЕ може да възникне война между големите играчи
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е само въпрос на време - на Китай ще му трябва китайски интернет, китайски програми и приложения, както за компютри, така и за телефони. И 100 милиарда долара да хвърлят за китайски чипове и програмно обезпечение, след това всичко ще се изплати и ще излезе на печалба, защото вътрешния китайски пазар е за почти милиард и половина потребители
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51 До Анонимен 36 - II - Ти знаеш ли на кой свет се намираш? Су-57 вече влезе в серийно производство и Путин поръча да се произведат 76 бройки. Скоро ще почнат да ги произвеждат с новите им двигатели. Така че преди да дращиш тука, първо се информирай добре
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори, ама педи време ми попадна един лаптоп от техните. 1.1 кг, 13 часа батерия, 32 гб рам, NVMe 512, MX-150 gpu (малко е, ама при положение, че е наблъскано в таблет), както и 4 ядрен i7, 2к резолюция, за около 45% от цената на посления Macbook Pro 15, само че с половината показатели и 100 градиса температура след 12 минути работа .... с Chrome.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинаТака. Лаптопите носят на Apple само по 32 млрд. долара на година.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравяте, че това не е китай, преди 50 години ... Имат досататъчно обучени хора и плащат достатъчно добре/
49
0
 
4
 
! Отговори
Истина преди 4 години
тези които произвеждат лаптопи са на ясно че печалбата там вече е малка. преди на 2 години трябваше да се сменя компютър за да задоволи нуждите, я някоя игра, я нещо ново което да може да се прави с него. Сега 5 годишен компютър който си го взел с SSD и 16ГБ рам е предостатъчен за почти всичко без някои игри, които не се играят защото са израстнали поколенията, а новите искат всичко да им е на телефона.
48
8
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 36 - II преди 4 години
Ей го форумния клоун :D ... ..бойните лазери "Пересвет" са по поделенията хахахаха а Звездата на Смъртта кога ще я пускат в експлоатация? Мани майтапа ама я ми кажи какво става с чудото на въздухо-космическо-подводните сили на Раша - Су-57? Ше литне ли или пак го отлагат? Колко от прототипите работят? :D смех батко...
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците също доста се оплашиха от новите закони на САЩ. Андроид е популарна ос, но сега се наблюдава миграция към аврора, която руско европейска ос алтернатива.
46
7
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
Това 5G май само ти и китайците не разбрахте, че е тотален фейл. Уголемено wi-fi, изключително податливо на външни фактори. Моли се да монтират антената на покрива на панелката ти в Люлин, че да го ловиш.
45
3
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Абсолютно затова трабва да си пипнат тяхната операционна система и тогава да се върнат на лаптопа евентуално но лаптопите не са им целевата група а смартфоните където искат да станат номер 1, и 5G където са номер 1 с 60 % патенти по технологията и супер ниска цена спрямо конкурентите, и напълно разработени възможности, които конкуренция още ги догонва. В 4G също са номер 1.но това е пазар които вече е минал.
44
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ле, много проости тия китайци! Българите затова нищо конкурентно не произвеждаме. За да не ни спре някой отвън тока - сами си дърпаме шалтера и крадем ток от съседа ЕС. Бъбреци трябват - не акъл...
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Твоят лаптоп малийски ли е? Мали-и-й!
42
8
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 36 - II преди 4 години
..бойните лазери "Пересвет" са по поделенията, хеперзвуковите убийци на кораби са в бойна готовност на МиГ-31, "Калибр" вече го слагат и на корабчета от речните флотилии, "Криптон" в момента може да стигне средата на градинката на Пентагона и полянката пред Белия вигвам. Янките нямат нищо от това, което руснаците могат да им сервират СЕГА. А идва гравитационното оръжие!Таралясници! За тиква, която има акъл да цъка след някоя лъскава кола, а смартфонът е върхът на сладоледа, всичко е таралясник.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ти забранят Windows има и Linux .. Цялата държавна администрация постепенно преминава на linux.. А китайските будали си помислиха , че САЩ ще им позволят да лидери с технологии на САЩ
40
8
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 4 години
До до 32Китайците не могат да изкопират като хората дори руските военни таралясници, пък какво остава за нано-технологии.....И друг път съм казвал, че тъъпотата е нелечима. Китай има невероятни възможности и напира да стане първата икономическа сила в света. Много хора бяха там и се върнаха потресени от видяното. А руските военни таралясници във всяко отношение превъзхождат великите напудрени американски технологии. Подводниците им са с рекорди по скорост, дълбочина но гмуркането, безшумност,
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми е притрябвал техния лаптоп.
38
2
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Арм процесор попада във забранените за хуавей 1% е разработен от американските разработчици, 10 % от китайски разработчици и 89% от европейските разработчици. За да не е под закона на САЩ, трябва да се подменят 1 %. Т. Е грешката на фирмата е че имат няколко души американци. И по този начин са се прецакали да влезат под закона на САЩ. На практика ако го променят залудо са плащали на американски работници. А ще загубят много време в промени.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е първата дигитална световна война, но никога досега не е имала такава, и е много трудно да се предположи какво ще стане от тук нататък.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа има аналтенативи на американски технологии, Китай също дори и Русия. Досега идеята беше да има единен стандарт. Но вече това отпада, и всеки трябва да подобри своите технологии, американска е облагодетелствена защото досега за техните технологии са разработени от цял свят а Америка държи правата, а това си предимство в дигиталната война САЩ срещу останалия свят.