8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 224Украйна е страна на клоуни!
176
1
 
9
 
! Отговори
хохолите капут! преди 4 години
До Анонимен 224украйна - е къде......
175
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия били нащрек... споко ве *** няма да ви нападат азиатската клоака.
174
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от русия трябва да останат само 300 мили блата около московия Общо взето реалния и етнически ханитат на кoчинaтa
173
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До миналия покрай Гаринча. Никой не ги е бутал в тия войни . Сами са си търсели участие. Зада избягват вътрешна гражданска война. С комплекс , че са с голяма територия. А в същност не могат да я управляват.
172
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
онова *** руската армия Дето го и бихме Първата световна .СМЯХовце за клане нищо друго не бяхте руска втoрoкласна ***
171
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се мисли прагматично и рационално. Руската Федерация трябва да се разпадне на отделни държавици и племена. Така за тези който се взимат за руснаци , а до скоро бяха Съветски ще могат да отличават в територията си. Ще си имат възможност да си живеят по нормално. Не да скачат от един военен конфликт на друг.
170
9
 
30
 
! Отговори
Garrincha преди 4 години
*** сте, всички, които не признавате, че руснаците изнесоха 2 световни войни, които американските евреи предизвикаха, прости, продажни *** !
169
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 214 щото кузя неможе натовари толкова въглища че да стигне чак до куба
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 214 като твоя г. З спукания
167
8
 
22
 
! Отговори
Панев преди 4 години
До по-добре с НАТО: Разпускането на Варшавския договор стана наистина от Москва ,но когато там командваше предателя на двадесети век- Горбачов,който разсипа и цялата система. На всичкото отгоре ,този предател беше изигран от Американците ,защото уговорката беше заедно с Варшавския договор , да се разпусне и НАТО. Това е истината и не заблуждавайте децата с мръсотиите си !
166
22
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Евалла на НАТО , от 40 г. насам действа много тактично и хитро , прави учения едва с 8000 войници , харчи малко средства , но пък лази по нервите на руските мишоци ,които искат да покажат ,че са по-силни и веднага правят контра учение със 100 000 войници , харчат исключително много пари и затова напоследък Путин не може да намери пари за заплати на военните ! Влезте в сайта на youtube и вижте в каква мизерия живеят руските военни -Youtube -Къде и как живеят офицерите във велика русия ?!
165
0
 
19
 
! Отговори
Маамуууу... преди 4 години
Уплъших съ.....!
164
0
 
11
 
! Отговори
до 196 преди 4 години
ама те са в Балтика бе, кво си се развикал.
163
27
 
9
 
! Отговори
по-добре с НАТО преди 4 години
Ръзоръжаването на источния блок стана под натиска на Москва.Русия не беше съгласна да има на границите си въоръжени противници защото се страхуваха да не им потърсим сметка. Помните ли "партньорство за мир"?Даже обещаха да защитават териториалната цялост на Украйна като им взеха ядрените оръжия. Те отдавна забравиха за своите обещания.Всъщност Америка съветва да се въоръжаваме за да не станем лесна плячка на коварния противник.
162
7
 
8
 
! Отговори
въпрос на време преди 4 години
Ако проведат референдум във Виборг, всички дори руснаците ще искат да се върнат във Финландия.
161
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 188...И още нещо. Нямаше референдум за ЕС и НАТО! Не защото хората Искаха тези 2 организации! А защото господа "демократите" Не ни дадоха това демократично уж право сами да изберем! И знаеш какво направиха нали? Харизаха ни и ни продадоха на Америка и берем" плодовете" им до днес! 30 г по късно.Младите хора на Европа са Американофили! Чуждопоклонници на една държава на *** на географията в която всичко е "бизнес" И НИЩО ДРУГО!
160
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сега има реален референдум! Бих гласувал с 2 те ръце .За ЕС и ПРОТИВ НАТО!
159
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 187 -:) Щом съм играл на Щит 82..Дали съм млад а? И виж.Ако ти си "мечтал" и скачал на митингите на СДС. като маймунка Искайки " НАТО и ЕС" Аз не съм скачал. И не съм ги искал! Исках само ЕС..НО НЕ И АМЕРИКАНСКОТО НАТО! Това са 2 несъвместими организации! Едната си е наша Европейска! Но другата е ЧУЖДА ЗА МЕН!
158
35
 
10
 
! Отговори
До 187 преди 4 години
Ти май си много млад , щом не помниш , че ние си мечтаехме за НАТО и ЕС , и мразихме СССР.Над 90% от народа се молеше за тези съюзи и това е причината да няма референдум по въпроса , беше ясно за всички.