8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 185...Америка е гостенин поканен от "демократичните" уж правителства след 1989г..Които в България специално.се оказаха нагли крадци! Та един гостенин.Колкото и да стои на гости Ще си тръгне един ден! И после кво правим според теб? Всички държави от бившият соц .Са слабо въоръжени заради Америка Да сме и лесна плячка!Помниш "Разоръжаването" ни нали? И? Ние специално имаме само "парадни войничета"!
156
7
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Самите американски специалисти признаха, че при евентуален конфликт в региона, НАТО няма никакви шансове да спечели, защото Русия разполага с многократно превишаващи сили.Сиреч НАТО правят бутафорни учения с цел плашене на гаргите.
155
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа не е разумно да има войска. Тука сме много държави.. Много крайно десни фракции има.. Барута е на всеки метър. Нямаме баланс тука.. По добре САЩ да балансират нещата те имат разум и сила. До тук 70 год след ВСВ добре се справят, не са допуснали голяма война. Мисля това е най дългия период, без войни в Европа.
154
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да пратим водка на руснаците да се почерпят за последно, стига с пили тоя спирт, че ще ослепеят
153
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русъя се *** и поръча тоалетна хартия от запада, щот нямат производство в съветския съюз и няма с ко да си обършат дупетата. Партийците си бършат *** само с ЕМЕКА, с друго не може
152
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
До Мечо:Провери фактите и виж кой говори на изуст.. ?!Казах че Русия/СССР са провеждали най-мащабните учения, ако можеш, опровергай ме !( С факти, не с кръчмарски похвати ! )Апропо, 169... иронизира 165.. ПАК не си разбрал/а... :)
151
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия си е на "щрък" по принцип! НАТО е следено по всяко време!-:) Друга ми е мисълта.Европа да помисли за собсвена Европейска армия! Там е истината! Присъствието на Америка в Европа вече 30 гне е на добре! Америка никого не пази чрез своето НАТО! Не се заблуждавайте! Тя контролира Европа! И докато не насъска Америка Европа към война с Русия няма да се откаже и махне.Ако Европейците не я изгоним! Целта на НАТО е Русия! Тя е трън в очите и! Силна във военното дело и мноооого добре въоръжена! -:)
150
0
 
0
 
! Отговори
Мечо преди 4 години
до 177! Ама и ти си като анонимен 169!
149
1
 
0
 
! Отговори
Я да видим ... преди 4 години
Ивайло и Денис Митови псуват яко в момента ... Кажете Здрасти момчета ...
148
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
''Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни....''Очевидно някой не е разбрал че ученията на Русия са били и СА доста по-мащабни от тези на НАТО, от ''Щит-82'', до ''Восток-2018'' - ( Триста хиляди войници, над 1000 самолета, хеликопери и дронове, 36 хил. танкове и бронетранспортьори, около 80 кораба..) Очевидно Българските ''журналисти'' отново преписват на сляпо от чужди издания..?!!
147
1
 
1
 
! Отговори
А съседката говори преди 4 години
по телефона и я чува целия квартал да казва: Мога да спя с всеки! Евала на такъв курвол.як и ху.йопоток ... по интересното е на кой се обяснява ... Въй еб.аси сводника бе няма ли кой да му вкара три кирки където слънце не огрява ...
146
12
 
6
 
! Отговори
Дори Путин призна преди 4 години
Че НАТО е много по силно от неговата армия , но родните русофили бълнуват още за СССР
145
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дейр ез -Зор !
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
143
0
 
8
 
! Отговори
Ока преди 4 години
до анонимен 165!Не е време за война а е време вече да те прибирать в психиатр....
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са танковете и морските пехотинци или пак война от далече с компа?
141
1
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Имаше едно време едни учения леле стой па гледай по 120 хиляди войска от Нато се събираше и ние от Варшавския договор двойно. Ами сега? Има нема два полка излезли с лодки а другите ги целят от брега. Джендърски свят стана и това си е.
140
0
 
4
 
! Отговори
Джони преди 4 години
Гуд морниг кяптан Уйлард! Аз съм дезертьор и избягах в Канада с още няколко колеги - рейнджъри...Дадохме Интервю по Канадската телевизия...хората бяха потресени от нашите разкрития!?...
139
18
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
Тези учения са фисзарядка ...за успокоение на Раша .че могат да им противодеистват някак . ИСТИНАТА е съвсем друга . Американски генерал го каза ясно - Холивуд ни показва филми с оръжия от 22 - 23 век ..А НИЕ ИМАМЕ от 25-ти век !!!! Тези периодично появяващи се тук и там НЛО ...какво мислите е ??? .ТОВА са АМЕРИКАНСКИ ЛЕТАТЕЛНИ АПАРАТИ използващи ИЗВЪНЗЕМНИ ТЕХНОЛОГИЙ !!!!!!! Къде са тръгнали Раша ??????...със летящите москвичи .
138
2
 
11
 
! Отговори
капитан Уйлард преди 4 години
И аз не отивам повече на война!? Във Ми Лай - Виетнам бомба ме оглуши завинаги,а в Ирак мина избухна под джипа ни и сега изнемогвам с малка ветеранска - инвалидна пенсия седя в количка без два крака пуша трева пия каквото ми падне и нощем само кошмари...За мен всички които искат война не са нормални!