8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да си купим стари самолети с нови пари и да ги изплащаме 30 г.
136
6
 
14
 
! Отговори
Грух преди 4 години
Слава на Русия !
135
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 8600 войници ще завладеят Русия. Ха ха ха егати смеха. Джендърски мокри сънища
134
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се учудвайте, че старите незнаят историята. Те са били част от комунистическата пропаганда, както и в СК се подменя историята. Горките изобщо незнаят, какво е станало ВСВ. Баба ми примерно, не знаеше че Сталин и хитлеррр са имали съюз и са нападнали Полша. Беше шокирана горката. Просто те са лъгани. И до ден днешен живеят в измислен свят.
133
3
 
14
 
! Отговори
Рамбо преди 4 години
Повече не тръгвам на война да убивам хора! В един Виетнамски пленнически лагер ме пребиха от бой!...Не ми се ще да опозная дивите Сибирски полета...
132
6
 
11
 
! Отговори
Пешо тулупа преди 4 години
Това американската армия къде и с кого се е сбила все бой е яла...Големата сила им е "Рамбо" оня с кривата мутра и увисналите джуки...
131
2
 
5
 
! Отговори
Тина гурлата преди 4 години
Биби какви ги приказваш,нали тия в Америка ще си запушат кенефите.
130
6
 
15
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Ега ти цирка с тия ако беше жив Сталин!
129
5
 
14
 
! Отговори
Биби преди 4 години
М/у Хавай и САЩ също са международни води,м/у Куба и Флорида също,да земат Руснаците и те да си правят учения там с по стотици хиляди войници и по няколко хиляди кораба и от двете страни на Америка. И от страната в Мексиканския залив да кръстят ученията: Прясна коприва а м/у Хавайте и Лос Анжелес да кръстят ученията,или див чесън или ранна мента!...Ученията да се проведат по възможност едновременно.
128
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
любител на фантазии ли си.
127
1
 
13
 
! Отговори
Каракачански Чобанин преди 4 години
Ве тия войници защо носят тези тежки раници на рамо а не ги дърпат на колелца, като стикове за голф/ Това ги прави небоеспособни!
126
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 117Брей какъв пример дават американците! Да им ръкопляскаш направо. Сега вече спокойно могат да ни затрият тотално като ни пуснат една наистина яка бомба, за да ни докажат че са на прав път. Що за разсъждения са това? На мен ми звучат психопатски.
125
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Къде е нападал СССР Полша бе? Откъде го изкопа това? Ох, боже мой, писна ми от пишман историци. Не се мъчи да ми доказваш колко голяма роля имат САЩ за спечелването на ВСВ. Аз си знам нещата точно както си трябва. Не си ми нужен ти. Дори какво е нападал СССР и кога. Във всеки случай не Полша. Но няма да изпадам в *** прения. А, между другото думичката Оспорвам се пише с О. Повече няма да добавя нищо.
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем чи то осеим и естин вуйника само местнити с каманацити ши ги упухат уе ...
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 131Ох, стига. Явно оттук насетне ще четем само глупости. Не знам защо хората така се настървяват. Доказват си нещо, ама какво? Само че не могат да мислят, че не им е присъщо. Виж, мразилникът работи с пълна пара. Е и какво от това? Срещу това не може да се противостои, всеки може да каже каквото иска. Не е важно доколко е вярно, правилно или друго. Важното в случая е да се излее омразата, няма значение че звучи тъпо. Дерзай, народе!
122
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто великия Доналд Тръмп дойде на власт на Джyджи Пyтeв гласа му нещо вече не се чува. Преди беше лесно да се отваряш на недоразумението Обaма. Сега обаче Америка отново се превръща в Америка и кoмплeкcapите един по един биват натикани в ъгъла.
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 118 ОХ, как сладко си ми заговорил за *** с тоя изкривен диалект. Искам да ми обясниш ти кой си -малкият лорд Фаунтлерой? Сега казах нещо, което дори не си и чувал. Не мога да понасям парвенюта. най - големият тъ ...л да обяснява колко т..и били другите. И това ако не е наглост не знам кое е.
120
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А памперси носят ли?
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО Е В БАЛТИЙСКО МОРЕ А БАТЕ ШКЕМБЬО Е БЪЛГАРСКО ДЕРЕ
118
5
 
1
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
до до 8Две думи: "Операция Нортуудс