8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са смешни, само Германия може да ги смачка за седмица. Да не говорим за НАТО. Пияници жалки!
116
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много великите СУ и Миг на Сърбите що не разбиха Фкитее? Нали уж много се надъхвате, а насреща нищо? Нали имаха шанса 1 на 1...Ек.. Ек какво казват мъжете? Къде се изпокриха? Що не вдигнаха всичко горе и да победят? Нали уж пропагандата казва, че велики самолети с велики войници :) Кво стана... Ильозията цъфна
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 123Ама глупости!
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 126 дори ако ти кажат да си туриш главата в торбата и тогава ли? не думай! Ей на това му се вика самостоятелно мислене.
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 113абе скрий се! Въобще не си ми интересен. Нищо не ща да ми обясняваш аз видях вече каквото трябваше Човек като теб като се заклещи няма измъкване. И аз явно няма да мога да се отърва. Казах - мисли каквото искаш обичай и мрази каквото искаш, моето мнение за теб си е мое и ти щеш не щеш ще трябва да го приемеш. Пък и да не го приемеш - много важно. Дреме ми на жилетката. Така че стига се хаби. Или пък се хаби твоя работа. *** какво от туй? много важно.
112
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да е винаги със САЩ и винаги против агресора русия.
111
7
 
27
 
! Отговори
пророк преди 4 години
фенове на САЩ, стягайте кафевите ***, скоро ще се почне !!! , американците...те ще си карат фордовете и живеят в САЩ докато вие воювате.
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия се трогна с 2 ракети и учението приключва в дълбините !
109
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американският войник превзе 13 острова сам в Японско море /сам на 3000км от дома/. После превзе и Афганистан и Ирак... Водкаджиитее първо германците ги наритаха, после афганистанците ги наритаха, накрая и съюза им наритаха. Айде лягай си дезертьор.Като спечелите една война самии ела ми се обади :)
108
7
 
20
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
Само да попитам краварите успяха да дезинфектират "Доналд Кук" и намериха ли му екипаж, че нещо бая рапорти за напущане били подалЕ.
107
4
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименА!...Аз съм много далеч,кукло!...Но като си спомня КОЙ СЕ НААКА ,когато над "Доналд Дък" префърча руската "фърчалка",..просто направих паралел!..нема са плашиш!...-Америчкия войник е най-акащия в света,равен на него нема!
106
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ем беден мизерен ,хем ревнал за руските мутри.*** милее за комунизма щот не му се налагаше да работи,*** само крадеше от заводите и предприятията,е да ама Кремъл разтури бардака за да се спаси от мизерията .СССР беше във тежак фалит,икоомически и технологически фалит
105
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо САЩ е много повече от панелен ***. Повечето сте тъпунгериии. Гледате носа си. Изобщо нямате идея от глобалното ти си личи.САЩ удариха Сърбия защото предстоеше война Сърбия - Албания, което щеше да опустиши балканите за 4 път. Сърбия направи достатъчно бели на балканите с помощта на рашаа. На големите им писна и сложиха край.Бомбата над Хирушима беше пусната, за да сложи край на всички големи войни, защото от там на сетне всеки видя, какво следва.
104
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разработването на ефективен отговор на новите хиперзвукови ракети на Русия може да струва над 10 години и трилиони долари, ако изобщо се намери ефективно решение. А САЩ нямат пари. Иначе нека се поупражняват на корабчета в Балтийско море, няма лошо да поспортуват малко момчетата от НАТО, Русия няма да се меси да ги плаши и да ги облита, но все пак да си вземат психолозите и памперсите.
103
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са жалки мизерници.
102
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са ***.
101
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 108 Опа как се ядоса само, даже и не отговаряш на въпрос на който знаеш отговора н. Аз да съм писал някъде че обичам САЩ? Нито тях нито Русия нито Англия обичам даже ги мразя, както и да е ,аз сега отивам да си спинкам,а ти няма да можеш да заспиш защото си изнервена от мен и ако съм ти пред очите би ме напляскала,нали?Колко ли ще ме мислиш как би ме убила и колко ли пъти ще разправяш *** приятелки как си ми затворила устата.Извинявай че се забавих знам, че очакваш моят отговор в трепет.Успех
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще правиш с това СУ ще акашш докато пада ли :)))
99
5
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
едно "Су",друго не им требе..
98
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО може да смачка *** като ***.