Експерт: Много скоро службите ще могат да следят и Телеграм

Коментар на проф. Николай Радулов за вербувания от Ислямска държава ученик
Обновена: 15 юни 2019 18:50 | 15 юни 2019 18:48,
31

Много скоро ще има система, която да следи и Телеграм, коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и преподавател по национална сигурност в НБУ.

През седмицата стана ясно, че вербуваният от Ислямска държава 16-годишен ученик от Пловдив е комуникирал с вербовчика си първо в Twitter, но след това е помолен да използва таен чат в Телеграм.

Още по темата

 
"Има отработени практики, дълги години на сайтовете на специалните служби имаше обявени търгове за работа по създаване на програми за мониторинг на Facebook, на Twitter. Тези търгове минаха, направени са такива приложения и те работят в целия свят. Телеграм просто е по-нов, аз мисля, че много скоро ще бъде създадена такава система, която да го следи", каза в разговор с водещата Милена Милотинова проф. Николай Радулов.
 
"Самата технология, която използва Телеграм предполага изцяло прикрита комуникация между две страни. Това не е нова разработка, да го кажем по този начин, това е обикновен чат, подобен на тези, които се използват масово от тийнейджърите, като WhatsAPP, Viber и други подобни. Просто истината за него е, че използва малко по-особена технология за криптиране и всъщност много трудно могат да бъдат проследени съобщенията в него от специалните служби, да не кажа почти невъзможно", коментира в разговора експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Най-добрата референция за това е, че Телеграм беше забранен в Русия поради същата тази причина, че руските тайни служби не могат да проследяват какво се случва в него. Телеграм официално не съществува там, т.е. не може да се използва по ред причини", обясни експертът.

"Защо точно са се насочили към Телеграм Ислямска държава можем само да гадаем. Има редица други технологии, които предлагат същата дискретност на разговорите. Истината обаче е, че в Телеграм също както във Viber и в WhatsAPP, има публични канали, в които можете да си споделяте информация. Как този младеж е попаднал на въпросния канал и как е започнало въздействието върху него не е ясно и предполагам никога няма да бъде ясно, тъй като съобщенията в тайните чатове на Телеграм имат свойството да се самоунищожават, т.е. след като бъдат прочетени, те биват изтривани безвъзвратно и службите не могат да намерят някакво доказателство точно каква информация се е разменяла по тях", коментира Спас Иванов.

"Това, което се случи с оповестяването на личните данни (б.р. на момчето) нарушава един-два закона, включая и разследването по НПК, но не е там работата. Работата е, че авансът, който специалните служби и службите за обществен ред взеха в началото с това, че оповестиха, че от близките произхожда сигналът, т.е. че близките имат доверие в службите, беше изцяло ликвидиран накрая с изсипването на това име", смята проф. Николай Радулов.

"Т.е. вече тези, които знаят за подготвяне и извършване на евентуална терористична дейност, биха си помислили много дали да оповестят, че някой, който познават, според тях се радикализира, защото ефектът може да не е такъв, какъвто очакват: не помощ, а насилие; не работа по дерадикализация, а обвинение", обясни проф. Радулов.

Целия разговор на Милена Милотинова за случая с 16-годишното момче от Пловдив вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
преди 4 години
Статията е чудесна реклама на Телеграм. Лично аз не го бях чувал. Ще го ползвам. Благодаря!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня още навремето, когато БОВ се тестваха само в МВР-болница. 6 месеца седяха и пръдяха и чакаха да отровят една котка и да избълват няколко дисертации, за нещо, което хората го правеха от 50 години като рутинни тестове. И сега, понеже нямат друга работа, само тичат по студиата да надуват аларма как трябва да продължават да прдят и се услушват. На практика родителите на момчето са свършили цялата работа, но нали трябва да се симулира някаква дейност.
20
3
 
2
 
! Отговори
чичо Митко преди 4 години
Това е работата на службите,да следят и да предотвратяват атентати.Естествено,че всичко се следи.Никой няма да ви каже кой и как е заподозрял момчето.Всичко ли приемате за чиста монета по медиите?Важното е ,че нямаше атентат.И няма значение на каква заплата са нашите служби...никой не работи за заплата,нали в атентата може да загине и неговото дете,жена,брат,сестра,приятел....
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И " демокрация" а? *** друг път! -:) По бетер сме от тоталитаризма мисля аз!
18
0
 
2
 
! Отговори
ъ преди 4 години
Разберете - затровен месинджър със затворен код - НЕ Е СИГУРЕН! Няма телеграми, няма ФБ месинджъри, няма други....че то един обикновен имейл със съобщение кодирано с някаква външна програма е по-сигурно от всеки един месинджър сега...
17
0
 
2
 
! Отговори
r преди 4 години
99% ползват официалния месинджъра със затварен протокол и си мислят, че им е сигурно....сигурно е срещу бай Пешо да не ти види съобщенията с жена му......толкоз са сигурни. А най са ми смешни тези, които видиш ли имали криптиране и се оказва, че просто ползвали вече https ;-))
16
0
 
1
 
! Отговори
а преди 4 години
То за това махнаха всички отворени протоколи, FB messenger беше отворен протокол до преди 2 години,yahoo също,слак протокла все още е отворен, но с ключ, който се води вече legacy (стар), а и изрично администратора, трябва да ви го разреши и генерира. Остана само един гугъл чат (hangout). Когато един протокол е отворен не задължително да ползате официалната програмата, ами може и вие да си направите или някаква опър сорс да ползвате с криптиране от край до край - ето това е СИГУРНО!А не Телеграм
15
0
 
2
 
! Отговори
dd преди 4 години
Като цяло всяко приложение за коуникация е сигурно, ако Ви дава възможност да ползвате външен плъгин за криптиране "от край до край". Идеята е, че вие пишете в месинджъра, плъгина криптира с ключ, който само вие и приемника го имате (даже може да сте го пренесли през usb, да не е online) изпраща се криптирания текст, след това се получава от месинджъра от другата страна и плъгина декриптира. Има алгоритми, които теортичиски не са разбити!НО ако месинджъра или ОСто ви са пробити няма спасение ;-)
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Телеграм си е разработка на ФСБ и това че не го следели си е мит разпространяван от руснаците. Вие как си обяснявате че някакъв програмист Павел Дуров който бил привикан във ФСБ по официалната версия на службата отказал категорично да им даде ключовете за кодировка на информацията и след като ФСБ не могло да ги получи решило да забрани Телеграм в Русия."Абсолютно е така, това е най-голямата реклама за това приложение!!! И западните и източните приятелки на Русия трябва да клъвнат!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Телеграм си е разработка на ФСБ и това че не го следели си е мит разпространяван от руснаците. Вие как си обяснявате че някакъв програмист Павел Дуров който бил привикан във ФСБ по официалната версия на службата отказал категорично да им даде ключовете за кодировка на информацията и след като ФСБ не могло да ги получи решило да забрани Телеграм в Русия. На това могат да вярват само хора които не са живяли в тоталитарен режим като младите български русофили. Иначе старите са на ясно че това е лъж
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички в държавните служби са по прости от Винету иначе не са допускани до работа там. Винету иска да е най умен и да и мандва като мутренски бос и затова всички калинки са на държавна работа и му служат , за да крадат заедно. Не знам с какъв акъл баща иска съдействие от некадърници и корумпирани иновници. Голяма партенка е тази новина и я разнасят няколко дни за отвличане от скандалите и резила на Бойко и герб.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Телеграм е подложен на ддос атаки от няколко дена заради протестите в Хонг Конг. Предполага се че Китайското правителство стои зад атаките, а нашия пич вика 'то кат вибер, ще го следим скоро'.... Едно си баба знае едно си пее...ше зачакаме телеграм да позволи шпиониране... т.е. да се самоубие и тогава ще борим някои престъпления...
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе тоя нали баща му се оплакал на полицаите,че синът му иска да става джихадист?Ония дошли на проверка видяли с кво се занимава и го арестували.Доста банална случка.Родителите просто трябва да обръщат повече внимание на децата си и да имат съзнание да реагират ако разберат че детето им иска да прави атентати,убийства изнасилвания и тн.. В Европа родителите биха оставили малкият талибан да гръмне бомбата и после да се правят на луди че нищичко не знаели.Примери колкото искате.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ли специалисти по сигурността има в България? Истинкси, добри специалисти, които ще работят за държавата? Преди половин година изкочиха обяви, където за държавана разбоат, за експерти по сигурността предлагаха по 1500 лева ... Което е много жалко, защото из европа предлагат по 15 000 евро, за такива неща.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това, което се случи с оповестяването на личните данни (б.р. на момчето) нарушава един-два закона, включая и разследването по НПК"А трябва, да е обратното ...
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Уффф.... Айде и тоя. На опъки все да е. И какво каза? Нищо!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5РАзликата е, че Телеграм отказва, да споделя данни с властите. В Русия казаха, че ще забранят iPhone-те, ако Apple не премахне апликацията от App Store-a, но не се случи.Ябълките, за всички им свръхскъпи маркетингови и гадни практики, все пак си осават доста по-сигурни от редица други устройства.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ченгетата за пореден път чупят *** и нагломера едновременно!1. Използват единични криминални инциденти за да наложат масово следене на цялото население в интернет пространството а и извън него. От къде накъде ченгетата ще следят личните комуникации на хората? Че такава наглост не е имало дори и при най гнусните фашистки и комунистически режими в миналото!2. За щастие днес всеки може да използва криптиращи програми и проксита.На практика всяка комуникация може да стане непроследима.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияТи ди мълчиш ...
3
17
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
В интернет няма анонимни хора ! Всички могат да бъдат локализирани ако ще и Тор браузър да използват , джобните телефони също могат да бъдат локализирани дори да не са регистрирани на вашето име ! Така ,че всеки да си прави сметката , а който е решил да си сложи главата в торбата нека да пробва ! Аз качих в ютуб няколко клипа срещу диктаторите Путин и Ердоган , не ми пука че могат да ме открият и ликвидират , сложил съм си главата в торбата в името на световната демокрация !