Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата?

До 2040 г. 60% от месото ще е изработено в лаборатория
15 юни 2019 21:18, Нели Христова
85
Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата?
Снимка: Pixabay

До 2040 г. скарата, каквато я познаваме, може и да не е същата. Според експерти в бранша, пържолите в бъдещето няма да идват от животни, а от растителни заместители или култивирани алтернативи, отглеждани на специални места.

Според нов доклад, 60% от месото няма да е истинско, заради нарастващото притеснение за ефекта, който отглеждането на животни има върху околната среда, както и заради увеличаването на нуждата от вегански алтернативи.

Култивираното месо ще бъде създавано "чрез експоненциален растеж на клетки в биореактори" и няма да включва клане. Разликата ще е почти неосезаема - клетка ще бъде извличана от живо животно, а след това ще бъде обработена в биореактор. Близо 1 милиард долара са инвестирали американски компании в подобни технологии. Някои от продуктите вече се предлагат и в ресторанти.

Докладът отбелязва, че въпреки развитите технологии за производство на месоподобни продукти, истинското месо все пак ще се предлага в магазина.

"Огромната индустрия, която включва клане на животни, е виждана от мнозина като ненужно зло. С предмиствата, които имат веган заместителите и култивираното месо, е само въпрос на време, преди те да заемат огромна част от пазара", пишат експертите в доклада. Той се позовава на "неоспоримия преход към вегетариански, веган и флекситариански диети. Култивираното месо ще е най-популярно в дългосрочен план, като то ще представлява 35% от пазара през 2040 г. Веган заместителите ще са съществени за преходния пазар. 

Докладът заключва: "Култивираното месо и заместителите ще разрушат индустрия за милиарди долари, както и всичките и компании за доставки. Това разрушение е подкрепено от масовото преминаване към протеини, които не са от месо, като последствие от нови лайф стайл трендове, които целят по-здравословен живот."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
18
 
! Отговори
Горчиви плодове преди 4 години
Ще берем много ядове с тези новотворения, псевдо месо и прочие сурогати като последиците от маргарина и трансмазнините дето заместиха маслото и мастта, както и ГМО урожая, както и извращенията с месни с млечен протеин и други алхимични опти с човешката и животинската храна. Така се сдобихме с алцхаймер и кошница редки бошести свързани с генома. Кой ще е новия д-р Менгеле? Хранителната и фарма индустрията, както се очертава. Честито на опитните михко - хора!
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то както е тръгнал живота до 2040 жените няма да са жени,а мъжете няма да са мъже.Всичко ще бъде нещо извратено!
21
6
 
22
 
! Отговори
gio преди 4 години
нямам намерение да ставам тревопасно и да се зареждам с протеини от растения.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинската причина за това развитие е всъщност друга. Сама малка част от обработваемата земя на света се ползва за растения за директна човешка консумация, повечето за фураж за животните. При същата консумация на животински продукти при нарастващо сватовно население в бъдеще ще има голям недостиг и на обработваема земя, и на вода, животинските продукти ще намаляват и ще стават все по-скъпи.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си бича тартара и не миии пуууууукааа :)Смейството ми е месоядно и обичаме месо. Дори съм карал години само на мес, защото съм ХИЩНИК, а не овца!!
18
4
 
12
 
! Отговори
Хищник Тиранозавър преди 4 години
До Месоядец - Така е! И да добавя, че:Хората са произлезли от маймуни, които са яли месо, защото от неандерталците сме наследили най - крайните си зъби - мъдреците, които и на тях са им служили основно за ядене на месо!Освен това месото е полезно за човешкото здраве, разбира се, ако е истинско, ако е добре сготвено и, като при всяко друго нещо- ако не се прекалява и ако не се яде само това!Най - полезните за човека меса са пилешко и рибно,а най - полезната храна е месо плюс зеленчуци и плодове!
17
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората по начало не са яли животни и не са месоядни. И не е проблем толкова яденето на животни. Проблемът е, че хората са започнали да ядат месо когато на земята ситуацията е била такава, че не имало абсолютно никакви животни за ядене.
16
1
 
1
 
! Отговори
812 преди 4 години
До 812Месни*
15
8
 
15
 
! Отговори
Месоядец преди 4 години
Учените са доказали, че хората сме произлези от животните, Чарлс Дарвин го е доказал, ние сме произлезли от маймуните, а животните ядат други животни, значи е нормално и ние хората да ядем животни.
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ви кара да ставате вегани, яжте колкото искате парчета от трупове на умрели животни.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месото ще бъде джендърско?
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Жал ми е за животните" не е аргумент. Кое е животно, бубулечката животно ли е? Като се измие салатата колко бубулечки умират? Царството на животните ни най-малко няма да пострада от това, че хората ги убиват за да ги ядата, проблемът е не за животните, а за хората, че убиват. И то не честно, да отидат на лов, сами да убият животно на което е било предопределно за плячка, ами са го превърнали в индустрия убиването на животни за храна, когато има пълноценна алтернатива в растителната храна.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
веганите ще протестират за избиването на животните, че няма да има кой да ги гледа, но ще ядат това нещо, с което трябва да се хранят животните. Животински страсти
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазете се от вегани, че са вечно нервни! Все гладни ходят
9
5
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
аз пък искам зеленчуци от месо.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обратно на село да си гледаме ние !
7
4
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Ти май че си веган ! Нужно тие лечение при лекар психолог
6
9
 
3
 
! Отговори
Животно преди 4 години
До ВанкатаРаздвоен съм отдавна - хем не мога без месо, хем ми е жал за животните!Ти не ги жали животните, мисли за себе си, животното си е животно. Много животни дори искат да бъдат изядени, но това е друга тема. То поемаш в тялото си парчета от трипове на умрели животни, но ако си на ниво да не можеш без месо изобщо не помисляй за веганство, колкото и да четеш как да ядеш всички протеини, ако те тегли към месото може да се разболееш. Не всеки може без да яде трупове на животни.
5
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2040 г. скарата, каквато я познаваме, може и да не е същата. Според експерти в бранша, пържолите в бъдещето няма да идват от животни, а от растителни заместители или култивирани алтернативи, отглеждани на специални места.Теоретично е възможно още утре да стане, но повечето хора еволюционно са на такова ниво, че вземеш ли им скарата и кебапчето ще превъртят и ще се разболеят тежко, дори и да се хранят по най-пълноценно с всички протеини и каквото трябва, те ще се побъркат без кебапчето.
4
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има достатъчно пълноценни и вкусни храни от растителен произход които могат да се консумират натурално готвени или сурови, защо е нужно да се преработват да изглеждат като месо?