Хонконг не се отказва – въпреки насилието, хиляди протестират

"Полицията трябваше да ни пази, а не да стреля по нас"
16 юни 2019 17:00, Нели Христова
9
Хонконг не се отказва – въпреки насилието, хиляди протестират
Снимка: Reuters

Въпреки че правителството отстъпи и отмени спорен законопроект, който ядоса гражданите на Хонконг, десетки хиляди души се събраха отново в знак на протест, съобщават БТА. В града се усеща гняв след яростните сблъсъци между активисти и полиция.

Организаторите смятат да поддържат натиска върху главната администраторка на Хонконг Кари Лам, която замрази вчера проекта, позволяващ екстрадиции в Китай.

Още по темата

"Оттеглете пагубния закон!", скандираха протестиращите, облечени с черни дрехи. Шествието тръгна от парк, разположен на острова, и се насочва към сградата на парламента в центъра на града. По същия маршрут мина преди седмица рекордно мащабна демонстрация, обединила според организаторите един милион от общо седемте милиона местни жители.

Според критиците на законопроекта той би оставил населението на бившата британска колония на произвола на съдебната система в континентален Китай, непрозрачна и контролирана от комунистическата партия. Деловите среди се опасяват реформата да не увреди международния имидж и да не намали привлекателността на финансовия център.

"Реакцията на Кари Лам не бе искрена, затова демонстрираме днес", обяснява 39-годишният Терънс Шек, дошъл с децата си.

В сряда в Хонконг се развихри най-жестокото политическо насилие, откакто бе върнат на Китай през 1997 г. - полицията разпръсна десетки хиляди души със сълзотворен газ и гумени куршуми.

"Хонконгска полиция, ти трябва да ни пазиш, а не да стреляш по нас" - се чете на един от плакатите днес. Демонстранти издигат снимки от сблъсъците.

Кари Лам не се ангажира с окончателно изтегляне на спорния проект. Съответно демонстрантите настояват за пълна отмяна на инициативата, за оставка на главната администраторка и за извинения по повод полицейското насилие.

"Замразяването означава, че проектът ще може отново да влезе в действие всеки момент", заявява активистът Ли Чък-ян.

В сряда бяха ранени близо 80 души, сред които 22 полицаи. Вчера един мъж загина, паднал от покрива на луксозен търговски център, където часове наред бе държал плакат с надписа: "Изтеглете окончателно закона за екстрадиции в Китай. Ние не създаваме безредици. Освободете студентите и ранените".

Демонстрантите заклеймяват излишната според тях жестокост на полицията, отбелязва ТАСС. Оратори говорят освен това на митинга, че ги тревожат опитите на Пекин да се меси във вътрешните работи на Хонконг, на който са били гарантирани широки свободи по формулата "една страна - две системи" до 2047 г.

Все още няма приблизителни данни за общия брой участници в днешната проява, но се очаква мащабите й да не бъдат по-малки, отколкото преди седмица, добавя ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ани как да се откажат, като избягалите от Китай обикновено са или корумпирани, или крадци и внасят огромни крадени пари в икономиката им.
8
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Нема да ги бъде тия-Хонконг е част от Китай.Пуснаха ги да поскачат по икономически съображения,а може би и да ги запишат кои са,сега не е трудно технически.Сигурно доста от тях ще поработят безплатно на континента по-нататък.То не че не са прави хората по принцип,но Китай е тръгнал към световното лидерство и няма да позволи някакъв си милион(0.1% от населението) да го спре....
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонг Конг, а не Хонконг....
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на малкия Хонконг, срещу големия комунист - диктатор.Мито вземат ли му работата - патента . Оставаш без свобода. И в златна клетка да е, такъв специалист. Като ще му броят залците и му липсва свободата. Клетката ще ву е затвора. Затова Китай без демокразия без частна собственост е една диктатура от политичиски номенклатури лентяи
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някякъв изход за американците е война с иранно след оня номер с белия прах пред оон дето излъгаха за ирак и го смазаха вече нямат подкрепата и на запада изключая англия- а това не е достатъчно
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
последен напън на краваристан да направи нещо на китайе ако бяха успели с тянянмън щеше да е друго- китай щеше да си е провинция с назначено управление както европатано няма назадевчера и индия е покачила митата на американските стоки3 милиарда разбраха че е по-добре да не се карат за да не ги използват трети странии това стана веднага след срещата на шанхайската група в коато са и китай и индия и русия- към китайския валяк като се прибави и ндийския положението става неспасяемо
3
10
 
9
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
Тайван , наред с Хонг Конг са живият пример, в каква степен комунизмът изостава от нормалния свят.Тайван с 20 млн. население , са на 21 място по БВПХонг Конг са 7 млн. и заемат 31-во .... А великият Китай дрънка оръжия, заплашва със саморазправа всички съседи и още тъне в Средновековието.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не скача е червен, ха?!!Бой по тъпите им глави и присъединяване на Хонг-Конг към Китай в рамките на 24 часа! Казах!!
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарят СидзиПин да прати танковете както през 1989 год на Тянанмън. Това на нищо не прилича, ще вземат да провалят светлото комунистическо бъдеще на Китай тия либеpасти.