Учени с пробив – откриха как да премахнат кръвните групи

Чрез ензими ще се преработва всяка кръвна група в една универсална
17 юни 2019 13:01,
16
Учени с пробив – откриха как да премахнат кръвните групи
Снимка: Pixabay

Научен пробив превъзбуди медицинските среди миналата седмица, след като учени от университета в Британска Колумбия обявиха, че са открили безопасен начин да конвертират която и да е кръвна група в универсална, предава “Сайънс алърт”, цитиран от bTV.

Още по темата

Скок на кръвта на черно, цените – от 90 до 600 лева

Има няколко вида кръвни групи – А, В, АВ и тип 0
. Първите три могат да приемат донорска кръв единствено от собствената си кръвна група, докато тип 0 е универсална и може да се влива на всички останали кръвни групи. Това е така заради различното съдържание на захари, които покриват червените кръвни телца.

До момента се знаеше, че с помощта на различни ензими тези захари от кръвта могат да бъдат елиминирани.

Ученият Стивън Уитърс, участвал в експериментите пояснява, че тези ензими до момента не бяха открити. Неговият екип потърсил отговор в човешките черва. Екипът на Уитърс вече знаел, че стените на храносмилателния ни тракт са покрити със същите захари като червените кръвни телца, а бактериални ензими, които могат да бъдат открити в човешките изпражнения, “свалят” тези захари.

По този начин екипът открил и успял да изолира ензим, който ефективно премахва захарите от кръвните групи А и В и ги превръща в тип 0. Новият метод е 30 пъти по-ефективен от всички използвани досега. В момента новият метод се проверява и следва неговото клинично прилагане. Ако ензимът се окаже напълно безопасен за хората, това би разрешило недостига на донорска кръв по цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Rh -..... нещо по въпроса..?!
14
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
И кое точно му е супер важното за човечеството произвеждането на хиперзвукови бойни ракети...не за друго, ами просто немога да се сетя! Ти на колко си, на 5 ли!?
13
1
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Във второто изречение 2 противоречиви твърдения, аз знам кое е вярно ама що за автор си Гълъбов?Първите три могат да се приливат само в собствената си група, а 0-ва група е универсална и може на всички. Сега стана ли ти ясно?
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последно, доколкото си спомням, руснаците направиха хиперзвукова планираща управляема система за доставка на бойни глави, летяща в атмосферата - нещо, което няма никой друг. Това е постигнато с нови материали, които явно само те имат. Та, казваш, спрели са при Менделей? А по въпроса за космическите таксита няма да споменавам, че сигурно ще изтървеш в гащите ;)
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе направо ако може да се премахне и кръвта, един чип и всички сме готови.
10
1
 
8
 
! Отговори
Еех ... преди 4 години
Ако сега учените откриеха пък ензим, който да превръща всички религиозни групи в нулева Предвиждам такъв живот, че само си викам "дано" Дано, ама ...
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияМенделеевата таблица е открита не от руснаците,а от големия учен Менделеев,чието творчество е съизмеримо с това на великия Ломоносов!!Точно руснаците са го подценявали и критикували заради таблицата,и откровено са се подигравали с нея!!
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои палячовци мислещи се за много умни си играят с неща, които не разбират.Не се бъркайте в работите на природата.Нито сте по-умни от нея, нито сте по-могъщи.
7
3
 
14
 
! Отговори
антиген преди 4 години
Нека някой разясни как "се премахват кръвни групи", моля, Моля, МОля, МОЛя, МОЛЯ!И държа в разяснението се включи и авторът на публикацията!С интерес и в очакване, приятен ден на всички!
6
6
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Руснаците откриха Менделеевата таблица и спряха там , повече не се развиват ,явно това им е най-високото ниво до което могат да стигнат в химията и медицината !---------------предишния коментар беше за Привет от Германия...ДНЕСА_ АДСКИ БАВНО ВИ ЗАРЕЖДА САЙТА !!!!
5
10
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
до Пловдивчанин...Браво, ето това е добра и смислена новина. А не кой кого къде наръгал, блъснал, ограбил и прочее криминална хроника!------ ати кво отрки пез жалкия си животез ве майна, че и на Менделев му обръщаш кокалите.. кво точно си направил ти през животеца (тва че си се окотил не се брои, те ще са същите безполезници кат тебе) - кво откри ти бе? Освен на майка си г*зината ...
4
1
 
18
 
! Отговори
svsdvsv преди 4 години
Цитат:Има няколко вида кръвни групи А, В, АВ и тип 0. Първите три могат да приемат донорска кръв единствено от собствената си кръвна група, докато тип 0 е универсална и може да се влива на всички останали кръвни групи -> Ко речи? Във второто изречение 2 противоречиви твърдения, аз знам кое е вярно ама що за автор си Гълъбов?
3
10
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Руснаците откриха Менделеевата таблица и спряха там , повече не се развиват ,явно това им е най-високото ниво до което могат да стигнат в химията и медицината !
2
5
 
7
 
! Отговори
Страшни глупости! преди 4 години
"докато тип 0 е универсална и може да се влива на всички" ?!?! Сега, не знам кой и от къде е копирал въпросната дописка, но очевидно информацията е твърде стара. Кръвните групи се делят вече и на подгрупи! Имаме си А1 , А2 примерно и т.н. Вече се стига до определяне и на генетична съвместимост. Какви ензими и захари ви тресат ?!
1
1
 
16
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 4 години
Браво, ето това е добра и смислена новина. А не кой кого къде наръгал, блъснал, ограбил и прочее криминална хроника!