Населението в света става 9,7 млрд. души през 2050 г.

ООН: До 2100 г. е възможен пик от 11 милиарда души
18 юни 2019 10:25, Елка Василева
52
Населението в света става 9,7 млрд. души през 2050 г.
Снимка: архив, Reuters

Населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души през следващите 30 години и ще достигне 9,7 милиарда през 2050 година. Това прогнозира доклад на ООН, посветен на глобалните демографски промени, предадоха Франс прес и ТАСС.

До 2100 година населението на Земята може да достигне пик от 11 милиарда души, посочва ООН.

Според прогнозите на ООН 50 процента от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

През 2027 година, очакват експертите на ООН, Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на населението.

Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 г. ще се удвои.

"Населението се увеличава с най-бързи темпове в най-бедните страни на света, което води до допълнителни затруднения в борбата с бедността, неравенствата и глада. Това подкопава и усилията за укрепване на образователните и здравни системи", отбелязва Лю Чжънмин, заместник генерален директор на ООН по икономическите и социални въпроси.

В доклада се посочва, че населението на планетата застарява, като това важи най-вече за страните в Европа и Северна Америка. През 2018 г. броят на хората на възраст 65 и повече години за първи път превиши броя на децата до петгодишна възраст. Основни причини за застаряването на населението са увеличената продължителност на живота и намаляването на раждаемостта.

По данни на авторите на доклада в момента на една жена в света се падат средно 2,5 новородени, а до 2050 г. показателят ще спадне до 2,2 новородени. Застаряването на населението води до намаляване на дела на хората в трудоспособна възраст, което е причина за сериозни проблеми, свързани със социалното осигуряване на възрастните хора и изплащането на пенсии, според доклада.

Увеличава се и броят страни, където се наблюдава намаляване на населението, свързано най-вече с понижаването на раждаемостта. До 2050 година в 55 държави броят на населението ще намалее с минимум 1 процент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: население на планетата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХххЧовека, ако се наложи би оцеля и без тревички, дръвчета и особено зайчета, но това в твоята секта няма да ти го кажат.
22
2
 
10
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Без тревички,дръвченца и зайченца,човекът е загинала ,ама си много остър,че да разбереш
21
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай Ставри"Малко население е и по-полезно за природата" - типична НПО секта простотия. Ще ограничим развитието на човешкия род, за да освободим пространство за травички, дръвчета и зайчета.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРеди европееца е бил разумен прагматик, подчинява със сила другите народи, а тези които се правят на интересни се избиват. Сега при хипи-гей либерастията официалната доктрина е че сме длъжни да спасяваме света, всички си правят каквото си искат, а европееца плаща сметката.
19
5
 
23
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
На демографския срив се отговаря много лесно с автоматизация на процеси и изкуствен интелект. Малко население е и по-полезно за природата. А тия дето се въдят безконтролно по Африка, Индия и подобни бананови републики - ограждаме ги със стени и ги оставяме да се оправят сами. Хранителните помощи за Африка - само до второто дете. След това ако искаш храна - кръц на тръбичките. Не може цял континент да чака на белия човек да го храни, Онгомбо само да клеца и да прави деца
18
2
 
5
 
! Отговори
Жо преди 4 години
НАСЕЛЕНИЕТО на Земята е САМО 9 000 000 000!Ако човекът е произлязъл от *** преди 1 милион години и годишният прираст е само 1 % (разликата от родените и умрелите за една година се нарича ПРИРАСТ), то днес населението на земята трябва да е 10 на 27 степен или 1000 000 000 000 000 000 000 000 000 души!
17
10
 
3
 
! Отговори
борислав преди 4 години
и какво ще стане,място има за всички.То сега цялото население на земята може да се събере в на площ колкото е северна България.
16
3
 
21
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Ще се дотътрят в Европа всички *** от пренаселените страни, защото ние тук не правим деца, защото дадохме власт и трибуна на социопати деграданти като феминистки, зелени талибани и т.н. Да се пишат такива статии е национално предателство, да се призовава българина да не създава деца в тази тежка е демографска криза, това е най-гнусната възможна пропаганда.
15
2
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 4 години
За ционистката мафия е важно да има повече потребители. Нуждата от работници с развитието на технологиите силно намаля. Защо мислите баба Ангела наблъска не само Германия, и целия ЕС с емигранти. Не ная и е ясно, че няма да работят, но щат, не щат ще потребяват. За увеличение на печалбата е нужно увеличение на потреблението. За производството си има машини.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще яде всичкото това нещо? Особено, че в Африка са бедни, а храната поскъпва постоянно, почвите се износват от торене, горивата поскъпват и тн.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По данни на ООН се очаква над половината от ръста на световното население между 2015 и 2050 г. да се дължи на Африка. Прогнозира се нейното население да се удвои до 2050 г., а до 2100 г. да се увеличи още два пъти.Познайте къде ще се дотътрят.
12
2
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Всъщност в Русия се падат по 1,75 деца на жена.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят живите тогава, аз знам, че благодарение на Промяната на Радев няма да съм, идва и моят край скоро!
10
3
 
12
 
! Отговори
ку ку преди 4 години
Аз пък мисля, че трябва такава организация, че да има повече деца само този, който може да ги издържа, а това за едно дете само мисля, че е валидно за извънредни ситуации, когато ще е зарината земята от сметища и хора, както във филма "Елизиум".
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HahahaЧе антиваксърите са плиткоумни сектанти съм съгласен, но прираста на световното населения последните 3 десетилетия неприкъснато спада.
8
1
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Кой обаче ражда? Населението в развиващите се страни. Средно на жена в ЕС се падат по 1,6 деца, а в САЩ - около 2. В Русия бяха около 1,4-1,5 деца на жена в детеродна възраст.
7
2
 
11
 
! Отговори
баба ти преди 4 години
Човешкият род ще изчезне поради съвсем други причини, а не поради намалена раждаемост, защото винаги ще има разни не дотам читави, дето ще се развъждат, аз имам конкретно предвид сегашния момент и считам, че това е нормално за масовия случай, а вие не обиждайте наред, като искате, раждайте си колкото щете, но си ги издържайте сами.....
6
7
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Подканвам , примиера Бойко Борисов да покани 1 милион африканци за работници в най-бързо развиващата се икономика в ЕС - Българската.Освен това , може и да се чивтосват с останалите тук във фертилна възраст самки
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия, Пакистан, Египет, Етиопия и т.н. да си решават проблемите сами, това не е наш проблем, при нас проблема е точно обратния, тежък демографски срив.
4
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До лилиАко беше нормално човек да има 1-2 деца, то човешкия род щеше да е изчезнал преди хилядолетия - със секта-простотия като твоята проблеми не се решават.