Нов бум на заболелите от лаймска болест до месец

Препоръчва се да се избягват тревните площи
18 юни 2019 13:30,
4

Отново има бум на ухапаните от кърлежи в София. Важно е самите хора да бъдат изследвани, защото едва около 10% от заразените кърлежи предават инфекция, посочи зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Още по темата

От 1 до 3% от ухапванията водят до заболявания, което е нисък процент, успокои тя и допълни, че изследванията е важно да се направят около месец след ухапването, за да няма фалшиви отрицателни резултати.

По думите ѝ типичната лаймска болест не налага изследване, тъй като може да бъде разпозната по симптоми.

Симптомите на марсилската треска се изразяват във внезапно повишаване на температурата – над 38-39 градуса, с характерно черно петно на мястото на ухапването и дребен петнист обрив. Докато при лаймската болест няма висока температура, а мястото на ухапването се зачервява, обясни тя.

Проф. Христова обясни, че кърлежите могат да бъдат изследвани само ако са занесени цели и живи и допълни, че няма смисъл да се носят онези, които са извадени разкъсани от тялото.

Активността на кърлежите тази година е започнала малко по-късно от обичайното. Има констатирани 90 случая на лаймска болест, а до месец може да очакваме бум на заразените, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се избягва преминаването на тревни площи, независимо от това, че се обработват. Ползвайте репеленти и следете тялото за ухапвания, за да може възможно най-бързо да свалите кърлежа", посъветва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Кофти...
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1: Хората носят кърлежите за изследване, много от кърлежите са заразени. Но това не значи, че носителят на заразен кърлеж е носотел на болестта. Наблягат на това, че трябва самият човек да се изследва, а не само кърлежа, ако вторият е заразен. Причината е, че ако кърлежа е изваден до 12 часа от ухапването, е много вероятно да не е пренесъл болестта върху човека.
2
1
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Нищо не се прави по въпроса, защото всеки ухапан оставя доста пари след себе си в държавната система...опс... грешка...рекетната система....Много приходи ще бъдат намалени, ако се взимат мерки за ограничаване популацията на кърлежите...Не е изгодно за покварения държавен апарат ....
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Важно е самите хора да бъдат изследвани, защото едва около 10% от заразените кърлежи предават инфекция"Не разбирам изречението. Мисля, че съм функционално неграмотен.