Беден, но секси... Вече не! Замразиха наемите в Берлин за 5 г.

Мораториумът се очаква да влезе в сила от януари догодина
Обновена: 19 юни 2019 12:22 | 19 юни 2019 12:22,
70

Снимка: Reuters

Градската управа на Берлин реши да замрази наемите в германската столица за 5-годишен период от 2020 г.

Описанието "Беден, но секси" някога се отнасяше с пълна сила за Берлин. Но в последните 10 години цените на наемите се удвоиха. Активният пазар на труда привлече още повече хора към германската столица и предлагането не можеше да отговори на търсенето.

Скокът в цените накара много жители да потърсят радикални решения. Много хора дори поискаха сградите, в които се дават жилища под наем, да бъдат национализирани от частните компании, които дават апартаменти под наем.

Вчера градската управа одобри проектозакон, който включва временно замразяване на наемите от 2020 г. за 5 г.

Планът се очаква да бъде одобрен и да влезе в сила до януари. От него се изключват социалните жилища, както и новите сгради.

Мораториумът ще се отрази на над 1.5 млн. апартамента, обясниха местните управници в Twitter.

В момента средната цена на наем за обзаведен апартамент в Берлин е €1 000.

Само от началото на годината обаче наемите в германската столица са скочили със 7%.

Според проектозакона, хазяите, които искат да вдигнат наемите заради например ремонтни дейности, ще трябва да търсят официално одобрение за всяко увеличение над 50 цента на квадратен метър.

Решението на ляво-центристките Социалдемократи, подкрепени от Зелените и крайнолевите "Linke" се наблюдава с интерес в цялата страна. Много жители на Германия се опасяват, че високите цени на наемите гонят германците от големите градове.

Социал-демократическата партия, малкия коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, обяви че ще подкрепи подобни мораториуми на национално ниво.

"Имаме нужда от таван на цените на наемите в цяла Германия", заяви Торсен Шефер-Гюмбел, един от тримата лидери на партията.

Ангела Меркел е на другата страна на монетата и неведнъж е изявявала скептичното си мнение спрямо подобни мерки. Тя предупреждава, че трябва да се осигури среда, в която хората искат да строят.

Политическият климат в Берлин се обръща срещу хазяите, но една от най-големите компании, които дават жилища под наем, "Haus und Grund", настоява, че това не я плаши. Асоциацията на хазяите призова членовете си да повишат наемите до понеделник вечерта.

Въпреки че в Берлин все още има големи незастроени площи, строежите в града стават все повече. Въпреки това повечето жилища, които излизат на пазара, са прекалено скъпи за семействата с ниски доходи, въпреки че Берлин остава една от най-евтините столици за живот в света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Токио как живеят?Ще ви се види рай вашето жилище.А пък няма да ходим в тая държава,избила половин Европа..У нас е най добре.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали свободния пазар се саморегулирал ? Какви са тези ограничения и регулации ? Чист фашизъм, държавата се меси в частния сектор....
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А може ли кметството и тези дето са взели това решение да ми поемат кредита за апартамента,да не съм карала онази баба да кани арабите от цял свят в Германия?Че и трепери сега.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вместо да плямпате тука отидете в Берлин и започнете като доброволни съветници по жилищните въпроси в общината...Щото общината не знае. На последните избори жилищната криза беше темата на предизборните плакати на буквално всички партии.
37
5
 
0
 
! Отговори
Kaun преди 4 години
Работете роби,не пишете тъпотии....Марш на село....Боико ше ви е мек,като доида аз ***...А аз ще доида.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
у бре философи форумни , вместо да плямпате тука отидете в Берлин и започнете като доброволни съветници по жилищните въпроси в общината .
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами при фиксирани цени, надявайте се някой хазяин да инвестира в подобрения....Знаете ли в какви подобрения се инвестираше досега? Насилствен строеж на балкон на първия етаж, който увеличава наема със 100%. Насилствено ново саниране на санирана сграда с прекратяване на договора на всички. Имаше случай с останала бабичка, тормозена 24 часа на денонощие с техно, пи.кане пред вратата й и повредена ключалка с цел да се махне сама. Само истински истории от Берлин разказвам. Стотици са.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсенето определя предлагането! Немците нещо сериозно взе да ги избива на комунистически анти-пазарни похвати....Само дето търсенето няма нищо общо с пазара на място. В Лондон със страшна жилищна криза 20 000 жилища са на араби, които не живеят там, и стоят празни. В Германия последните години е същото. Що се отнася до комунистическите похвати, монополистът хазяин в Берлин Дойче Вонен има към 120 000 апартамента в панелките от ГДР, приватизирани от самата община вероятно на безценица.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, 12% и по-малко. В България удръжките са около 23%, а ако прибавим и задължителните удръжки плащани от работодателя, май стават 43% удръжки.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това удръжките на наетия труд е около 55%....Това пък къде го прочетохте? Данъкът е около 12% за несемейни, за семейни още по-малко. Здравната се поема частично от работодателя. Бъркате със Скандинавието. Просто заплатите в Берлин по принцип са ниски.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че доста печелят средно 1000? ня седмица...Средният доход на ДОМАКИНСТВО в Берлин е 1600 евро на месец по официалните данни. Наемът от 1000 мебелиран от статията се отнася за малка гарсониера. Цели квартали са на социални помощи. На социал разрешеният наем в момента е до 404 евро на човек. За един такъв апартамент в момента кандидатстват до 900 души, включително 200-те хиляди студенти и пенсионерите.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В прехвалената Германия около 60% от населението живее под наем. Освен това удръжките на наетия труд е около 55%. Демек на заплата от 3000 евро, чистото е около 1400 евро. С толкова пари, в Берлин меко казано не е лесно за сам човек!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и в България наскоро предложиха подобно демократично решение - голям данък за празните жилища. В крайна сметка и в двата случая целта е добре прикрита.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
инвестирането в жилищен имот става нерентабилно т.е. излиза ти по евтино да си под наем. Т.е. никой не желае да купи, от там не се строй и това задълбочава кризата....Човече, в Берлин за апартамент се наддава. Има десетки кандидати за един, половината от които инвестиращи петролни араби, американци и японци, които предлагат двойно. Германци от средната класа, събирали парите с десетилетия, не могат да ги конкурират по никой начин. И има спекулантска битка за всеки квадратен метър земя.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, робите пак се разбунтуваха. Съвсем ново нещо при роботизираните германци.
26
4
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Немски хазяй , купувайте в България .Тука наемите ще се увеличават главоломно.България ще догони САЩ след две години.Купувайте , смело.Панелка в етно блок , 60 квадрата , 100 хиляди евро.Топ имот ексклузивна оферта
25
2
 
14
 
! Отговори
Краси преди 4 години
"Не може да искаш висок наем, на сграда на повече от 100 години."Брат, тва не ти е панелка на 100г... В Европа има сгради на 200+г дето са в пъти по добри и луксозни от новите стъклени затвори. Примеено в цвнтъра на Лондон има сгради на 300+, и живеят само богаташи
24
3
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 4 години
Популистко и грешно решение.При зампазяване на наемите и продължаващо увеличение на заплати и включване на инфлацията инвестирането в жилищен имот става нерентабилно - т.е. излиза ти по евтино да си под наем. Т.е. никой не желае да купи, от там не се строй и това задълбочава кризата. Интересно ще е да се проследи какъв ще е резултата, но регулацията е нужна само където има естествен монопол (ел. пренасяне, ВиК, Топлофикация и т.н.).
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Не може да искаш висок наем, на сграда на повече от 100 години."Не че нещо, ама може ...
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Питай из балкани същия въпрос, ама смени немци с българи ...