Беден, но секси... Вече не! Замразиха наемите в Берлин за 5 г.

Мораториумът се очаква да влезе в сила от януари догодина
Обновена: 19 юни 2019 12:22 | 19 юни 2019 12:22,
70

Снимка: Reuters

Градската управа на Берлин реши да замрази наемите в германската столица за 5-годишен период от 2020 г.

Описанието "Беден, но секси" някога се отнасяше с пълна сила за Берлин. Но в последните 10 години цените на наемите се удвоиха. Активният пазар на труда привлече още повече хора към германската столица и предлагането не можеше да отговори на търсенето.

Скокът в цените накара много жители да потърсят радикални решения. Много хора дори поискаха сградите, в които се дават жилища под наем, да бъдат национализирани от частните компании, които дават апартаменти под наем.

Вчера градската управа одобри проектозакон, който включва временно замразяване на наемите от 2020 г. за 5 г.

Планът се очаква да бъде одобрен и да влезе в сила до януари. От него се изключват социалните жилища, както и новите сгради.

Мораториумът ще се отрази на над 1.5 млн. апартамента, обясниха местните управници в Twitter.

В момента средната цена на наем за обзаведен апартамент в Берлин е €1 000.

Само от началото на годината обаче наемите в германската столица са скочили със 7%.

Според проектозакона, хазяите, които искат да вдигнат наемите заради например ремонтни дейности, ще трябва да търсят официално одобрение за всяко увеличение над 50 цента на квадратен метър.

Решението на ляво-центристките Социалдемократи, подкрепени от Зелените и крайнолевите "Linke" се наблюдава с интерес в цялата страна. Много жители на Германия се опасяват, че високите цени на наемите гонят германците от големите градове.

Социал-демократическата партия, малкия коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, обяви че ще подкрепи подобни мораториуми на национално ниво.

"Имаме нужда от таван на цените на наемите в цяла Германия", заяви Торсен Шефер-Гюмбел, един от тримата лидери на партията.

Ангела Меркел е на другата страна на монетата и неведнъж е изявявала скептичното си мнение спрямо подобни мерки. Тя предупреждава, че трябва да се осигури среда, в която хората искат да строят.

Политическият климат в Берлин се обръща срещу хазяите, но една от най-големите компании, които дават жилища под наем, "Haus und Grund", настоява, че това не я плаши. Асоциацията на хазяите призова членовете си да повишат наемите до понеделник вечерта.

Въпреки че в Берлин все още има големи незастроени площи, строежите в града стават все повече. Въпреки това повечето жилища, които излизат на пазара, са прекалено скъпи за семействата с ниски доходи, въпреки че Берлин остава една от най-евтините столици за живот в света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
ira преди 4 години
До М8Или горд наследник на не "Комунига", наследница на имоти в България, и закупила апартаменти в Берлин. Познавам такава, никога не е работил на 56 години .Нали затова станаха демократи, да получават наеми цял живот. Наричайте я ***, или бизнес дама, ето тя е съпричастна с наемите в Берлин.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 6-7 години имаше статия за британец, който от 20 години изкупувал апартаменти и гонел над 1000. Баща му бил някакъв мнго богат, следователно нашия започнал от високо ниво. Планувал, да остави на децата си по няколко хиляди :)
59
1
 
1
 
! Отговори
М8 преди 4 години
До 57Как точно си представяте да живеете безплатно и да не работите? Откъде ще дойде това, някой все трябва да го плати. Или Вие сте горд наследник на някой комунига, дето е лежал и му е падало отгоре и това сте видяли. Да, ама свърши вече. Налягайте си парцалите и си изучете добре децата, че поне те да не са роби, а висококвалифицирани и платени служители. И се молете държавата да не ни се меси как ще си управляваме собствеността. Само пълни мизерници се кефят на подобен държавен контрол.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Пич,Как да се създаде такава държава, която хем да е нормална, хем да няма нужда да се работи и жилищата да са безплатни?
57
1
 
0
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До до 53Ами и аз това казвам, де. Слагаш някакви минуси по причини, които са само в твоята глава. Няма значение кой какво е написал. Ти просто си си харесал знака (-) така, както онази жена си беше харесала знака "Х".Няма значение, след като това те успокоява, продължавай в същия д..ух :))
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е живот. Недопустимо е в 21-и век, човек да трябва да работи като роб, за да не остане на улицата. Живеем в идиокрация. Затова и капитализмът продължава. При една нормална държава, всички жилища щяха да са безплатни и никой нямаше да страда и да трябва да работи. Но пак казвам, живеем в идиокрация. Гледайте тоя филм.
55
1
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 4 години
Аз съм форумният хейтър, не се безпокой, чета ти коментарите, но пак ти цъкам минус, за да те е яд.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм на минимална и честно казано е добре, че са високи наемите. *** се изнасят от хубавите квартали!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по-високи наеми, толкова по-скоро ще се събудят робите и ще настъпи комунизмът. Време е.
52
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 4 години
Току що се включи вечният форумен хейтър и започна да праска минуси подред.Имам чувството, че дори не чете коментарите, а направо им слага минуси.Затова искам да му кажа за нещо, което се наблюдаваше в трамвая към Княжево преди повече от 10 г. По тази линия често пътуваше една женица, на която й личеше, че не е добре психически. Сяда на някоя свободна седалка, вади вестник с кръстословица или брошурка със судоку и започва да пише "Х" във всички квадратчета подред. Та и нашият хейтър така.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли бутнахте стената? За да живеете под наем, и да трябва да работите като волове само и само за да не останете на улицата? Срам и позор. Капитализмът убива човечеството.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Пич, ти описваш Германия.У нас *** прояви гения си отдавна - брокерските фирми измислиха номер: Пращат двама свои брокери, единият при хазяина, другия при кандидата за наемател и така вземат комисиона и от двамата за една и съща услуга. Да не говорим пък, че нерядко тези двама брокери са двамата съпрузи - единственият персонал на семейната им брокерска фирма, и са намерили и хазяина, и кандидата за наемател, като са чели сутринта обявите, докато си пият кафето.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго проявление на комунистическите тикви е как решиха, че комисинната на брокерите за недвижими имоти се плаща от собственика, а не от наемателя както беше преди. Овцете се радват, а всъщност от това точно те губят. Вместо наемателят да плати 1000 евро наем и 2000 евро комисионна, ще им блъснат 1200 евро наем (за да си избие собственикът разходите за комисионната) и в дългосрочен план наемателят е на минус. Ама хората обременени от социализъм такива неща не вдяват.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение: ...Тоест дори ако игнорираме разходите за данъци, застраховки и ремонти които се носят от собственика и ако приемем, че човек инвестира с пари които са кеш и без кредити излиза, че трябват над 28 години за да си върнеш инвестицията. Е па много ясно, че предлагането ще е мизерно.
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия ги тресе комунизъм.Точно заради тази държавна свръхрегулация хората страдат с високи наеми. Държавата не позволява да се строят високи сгради (примерно в Мюнхен) и държавата налага тавани на наемите. Резултатът е, че за потенциалните инвеститори не е на сметка да строят нови сгради и се строи твърде малко което води до ниско предлагане което води до високи цени. В Мюнхен средната цена на квадратен метър за купуване е 8500 евро, а за студен наем 25 евро. Тоест дори ако игнорираме раз
46
1
 
1
 
! Отговори
До М8 преди 4 години
През 1961 г. баба ми и дядо ми - тогава младо семейство с едно дете, се настанили в нов тристаен апартамент, купен с кредит. Още в първите дни дошла някаква комисия да огледа апартамента. Това се правело във всяка новопостроена сграда, за да се прецени колко още човека освен собствениците могат да бъдат настанени във всяко едно от жилищата, в случай на нужда. Не знам от ОФ ли са били тези комисии или от друга институция. Не знам също така, до коя година са правени такива задължителни огледи.
45
3
 
2
 
! Отговори
М8 преди 4 години
Това ако се приеме и предвид нашествениците, очаквайте скоро да се завърнат времената, в които държавата решава кой да живее у вас, във собствения ви дом и пак държавата да преценява вие лично от колко стаи имате нужда. Ако пък имате и някое имотче отгоре, нищо чудно да ви заповядат кой да го ползва и срещу какви пари, ако изобщо плаща.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само държавата може да извърши национализация, но замразяването на наемите е в правомощията на градската управа.Не ми се вярва да се стигне до национализация, защото това означава крачка назад в развитието на демократичните процеси. Но ако някой успее да докаже големи далавери или пране на крадени пари чрез закупуване на много жилища от общинския фонд навремето, тогава кой знае ...
43
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 4 години
Доколкото знам, там някои "компании" са изкупили на едро голяма част от общинския жилищен фонд и изглежда се опитват да налагат кожодерски монопол, който пречи точно на свободния пазар.Държавните ограничения също затормозяват свободния пазар, но в случая играят ролята на форма на социална политика.Като чета за Германия, ми става ясно защо някои се опитват всячески да ни внушат, че процентът на частната собственост върху жилищата у нас трябвало да се намали. Някой иска и тук да печели така.
42
0
 
5
 
! Отговори
?????????? преди 4 години
Хиляда евро месечно наем за обзаведен апартамент - само че каква е квадратурата на този апартамент и от колко помещения се състои?Каква е средната заплата в Берлин през последната година и каква е минималната заплата?Само ако знаем отговорите на тези въпроси, можем да си изградим що-годе адекватна представа.