Ще стане ли Белград Биг Брадър – с камери, разпознаващи лица?

Как ще реагират гражданите, ако всеки момент може да ги снимат?
Обновена: 20 юни 2019 08:00 | 19 юни 2019 21:30, Елка Василева
26
Ще стане ли Белград Биг Брадър – с камери, разпознаващи лица?
Снимка: архив, Reuters

Специални камери на Huawei, които разпознават лица, скоро може да бъдат инсталирани по улиците на Белград.

Китайският технологичен гигант иска да оборудва сръбската столица с тези устройства в рамките на своя проект „Безопасен град“, пише „Форин полиси“, като уточнява, че всичко е тръгнало от една катастрофа преди пет години.

През 2014 г. млад мъж умира в Белград, след като е блъснат от лека кола, отдалечила се с висока скорост от мястото на инцидента. Сръбската полиция го издирва месеци наред и най-накрая установява, че човекът е избягал в Китай. На тамошните власти били изпратени снимки на извършителя и отговорът дошъл бързо – само след три дни.

Китайските власти са арестували шофьора благодарение на технология за разпознаване на лица. Това впечатлило съответните шефове в Сърбия, пише „Форин полиси“.

Китайският технологичен гигант Huawei анализирал този случай в документ за своя проект за безопасни градове, който би трябвало да оживее в Белград. Фирмата твърди, че приложението на тяхната технология ще ускори значително полицейското разследване, ще намали престъпността и възможността за действия от страна на организираната престъпност.

Идеята беше посрещната с неодобрение от граждани и активисти, според  които става дума за нарушаване правото на лично пространство, поради което изследването беше свалено от сайта на компанията, но идеята остава жива, пише хърватският „Ютарни лист“.

Планът е през следващите две години да бъдат инсталирани около 1000 камери на 800 места в цял Белград, като задача им ще бъде разпознаване самоличността на заснетите лица, както и разпознаване на регистрационните номера на извършителите на тежки пътни нарушения.

За плана съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович, чието желание е с високотехнологичните камери да бъдат покрити всички важни места в града. Още преди изказването на Стефанович обаче Huawei е инсталирал стотина камери на около 60 места в града в рамките на подготвителната фаза на проекта.

Huawei от известно време е мишена на атаки от страна на САЩ, които твърдят, че китайската компания използва технологиите за шпионаж и за събиране на много лични данни. САЩ все пак не казват, че и техни компании използват подобни технологии, но това е друга история.

Тревогите около технологиите на Huawei вече се разпространяват и в Европа, като китайската компания има все по-ограничен потенциал за ръст поради негативния нюанс около своите технологии. „Форин полиси“ посочва, че във всичко това Сърбия може да стане един вид опитно зайче. По примера на Белград може да се види как ще реагират гражданите на идеята те във всеки един момент да може да бъдат снимани и идентифицирани.

Сдружения за човешките права изтъкват, че системата за разпознаване на лица нарушава основните права и свободи на гражданите. 

От своя страна Huawei твърди, че тя е само доставчик на оборудването за проекта по поръчка на сръбското вътрешно министерство.

В проучването, което вече е свалено от сайта на компанията, се посочва, че проектът „Безопасни градове“ в момента се провежда в 230 града по света – от Малта, Турция, Русия и Украйна до Азербайджан и Казахстан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: БелградкамериHuawei
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
"властите" преди 4 години
Заради престъпността в България и нежеланието на властите да разкриват престъпленията; трябват такива камери. Те и без това слагат по пътищата, но колкото са повече толкова по добре. Защото на съдебната власт едва ли някои има доверие. САЩ ги е яд че държавите купуват китайски камери вместо американски затова така се изказват. Вместо властите ни да купуват не нужните изтребители, по добре да купят повече камери за сигурността на хората и да вдигат заплатите. Защото ни очаква голяма криза.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
у нас камери не помагат, защото " ние ги хващаме, те ги пускат ". тогава защо да се харчат пари за камери?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая система я има много отдавна на запад, още 2010-та, бяха намерили някакъв в Лондон с лицево разпознаване.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен Гущер"докато за нас богатите ще е 100 и ще ползваме всички привилегии..."Малко ти е *** сарказма, защото и сега си е така.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето камери, които е накупил и напълнил София и страната мутренския тоталитарен режим са същите, разпознават лица и номера на коли. Разбира се престъпления не се разкриват само се следи опозицията и и се организират постановки от лакеите на тоталитарния режим, като ветропоказателя Беновска.
14
4
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Сатаната настъпва. Бавно, но сигурно!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5И от гледна точка на операторите на тези камери ... светиш като терорист.Отиди ей сега пред РПУто със скиорска маска, па да видим,
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговора на заглавието въпрос е ДА, ако пуснат Цветан Цветанов там да броди. Той е спец по следенето, шпионирането и подслушването.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 10 Сещам се за друг подобен чип...Арнолд Шварценегер на Марс в "Зов за Завръщане."Там от носа си изкара внедрения му чип за проследяване.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и кофти да звучи такъв контрол, това е начина за по-спокоен живот. Не само в Китай е така. Ключът за борбата срещу всякакъв вид престъпност, включително и корупцията е в технологиите. Вярвам на технологиите много повече от наща полиция, прокуратура и съд.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 7 Ти тия чипове ги мимаше още преди 20 години с Жан Клод Ван Дам в Универсален войник. Нищо не ти пречи да проследиш тоя чип къде е и да ти направят операция за да ти го махнат.
8
0
 
8
 
! Отговори
диктатори преди 4 години
Ще им слагат ли персонален рейтинг на белградчани като в Пекин?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инфрачервените диоди объркват всички камери. За невъоръженото око не излъчват никаква светлина, но на камерите главата ти грее като слънце. Достатъчно малки са за да не ги забележиш и да си ги закичиш където и да е по главата, а ти дават камуфлаж за пред камерите.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме разбирайте погрешно -ЗА съм за тези камери, но в скоро бъдеще ще ни сложат и по един чип в тялото за да знаят къде се намираме постоянно, а след още време ще трябва и да си бием серум за да не изпитваме чувства и да сме подвластни на системата, както в филма Еквилибриум с Крисчън Бейл. Натам отиват нещата!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеки престъпник може да си закупи силиконова маска да си сложи перука, шапка, мустаци брада очила....... и камерите няма да го разпознаят изобщо."Достатъчно е само да се снабдиш с инфрачервени ЛЕД диоди и за всяка камера лицето ти ще представлява бяла светеща топка. Слагаш си ги на очилата/шапката/ланеца и лицето ти е цензурирано за всички камери.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Всеки престъпник може да си закупи силиконова маска да си сложи перука, шапка, мустаци брада очила....... и камерите няма да го разпознаят изобщо."Мустаци, шапки, осила, бради, маски ... Изкочи така на улицата в голям град, па няма нужда, да те разпознават камери, защото ще те разпознават в ареста.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо. Ако някй те ограби, винаги ще може да го открият.
2
2
 
11
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Първо да си направят метро...о забравих не могат :D
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост. Всеки престъпник може да си закупи силиконова маска да си сложи перука, шапка, мустаци брада очила....... и камерите няма да го разпознаят изобщо.Това се прави за да следят обикновените граждани и да ги държат в постоянен страх и да правят статистически досиета на всеки човек по модела на китайската кредитна система!