Заподозрени са 4-има за свалянето на МН17 в Украйна

Те докарали ракетна установка "Бук" от Русия
19 юни 2019 15:29, Елка Василева
92
Заподозрени са 4-има за свалянето на МН17 в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Международният разследващ екип назова днес четирима заподозрени за свалянето над Украйна през 2014 г. на самолет на Малайзийските авиолинии, предаде ДПА.

Смята се, че заподозрените са докарали зенитната ракетна установка "Бук" от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна.

Ракетният комплекс е предоставен от въоръжените сили на Русия и е използван за свалянето на самолета над район под контрола на проруските бунтовници, каза разследващият екип пред репортери.

Русия: Наша ракета не е минавала границата с Украйна!

Заподозрените са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и гражданинът на Украйна Леонид Харченко. Те са обявени за международно издирване.

Още по темата

Майката на един от 298-те загинали във взривения във въздуха "Боинг-777" в полет от Амстердам за Куала Лумпур съобщи днес, че четиримата ще бъдат подсъдими на процес, който ще започне на 9 март 2020 г., предаде АП, цитирана от БТА. Силене Фредрикс-Хохзанд, чийто син и приятелката му са сред жертвите, изрази облекчение, че пет години след трагичния за нея 17 юли 2014 г. някой ще бъде държан отговорен. Тя добави, че не очаква някои от обвиняемите да присъства на процеса.

Разследващият екип, съставен от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, обяви миналата година, че без съмнение ракета от комплекса "Бук" е поразила Боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Бе съобщено също, че зенитният комплекс произхожда от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск, припомни Асошиейтед прес.

ТАСС припомни, че тогава Русия е отхвърлила тези твърдения и е декларирала, че нито един зенитноракетен комплекс не е прекосявал украинско-руската граница. Москва заяви, че ракетата, свалила самолета, е била на украинска територия от 1986 г. и оттогава не се е връщала в Русия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
4
 
! Отговори
zed преди 4 години
И вземете си уточнете версията, която ще поддържате, че я сменяте всяка седмица, то не беше украински самолет СУ, не беше изчезнал диспечер, дето не е изчезнал, или записи, дето ги скрили, а пък те публикувани, манипулирани сателитни снимки, качени мъртавци в Амстердам и още безкрай глупости.Каза се още първия ден че е свалено с БУК от територия под контрол на сепаратистите
58
2
 
1
 
! Отговори
Евлоги, Смолян преди 4 години
Нека да оставим холандците да си свършат работата. Мисля, че съдебната им система е една от най-добрите. Ако съда прецени, че няма достатъчно доказателства ще ги оправдаят. Но никой не трябва да се заблуждава, че истината един ден няма да излезе наяве. Директните участници са десетки все някой ще проговори.
57
2
 
3
 
! Отговори
zed преди 4 години
До МенУкраинско ПВО е нямало работа в района на конфликта, защото там с авиация е действала само Украйна. ДР и ЛР авиация не са имали, а Русия с авиация не се е намесвала. Има списък от свалени украински военни самолети на същото място, предишните и следващите дни. Част от тях на голяма височина. Има съобщения в РУСКИ вестници как храбрите бунтовници са свалили военни украински саомлети.ПВО-то е било на бунтовниците, а по-сложното се е управлявало от руснаци
56
0
 
5
 
! Отговори
:):) преди 4 години
даа установките БУК М1 ги предлагат на селския пазар в Ростов на Дон и сепататистите са ходили там на пазар. Да стрелят по реална цел са се научили пътьом до точката за развръщане позицията, чели са онлайн инструкции през смартфоните.Само през деня са я движили щото няма фарове. А ракетата са я гепили от украински склад с пияни часови на пост.
55
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Според мен след преврата в Украйна националисти самодейци с недостатъчно квалификация и опит са взеМали контрол на украинското пво и се стига до инцидента
54
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Мисля че руснаците достатъчно помогнаха с уточняването собствеността на ракетата. Спокойно разследването може да попита пвото на Украйна къде е ракетата и как е попаднала на местопроишествието сигурно имат разумно обяснение
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53Той ако попадне в ръцете на украинците не ще говори, ами и ще пее и балет ще играе по търлъци.
52
1
 
2
 
! Отговори
Много тихо... преди 4 години
Руснаците нещо се почесват зад вратовете където не ги сърби, правят се на разсеяни...питат утре ще вали ли, колко е часа? Маша няма ли да направи изявление, да не е в отпуска в Амстердам?
51
1
 
2
 
! Отговори
Методи, Враца преди 4 години
Гиркин беше началник на ДНР по време на инцидента но малко след това без обяснения беше разжалван и изпратен обратно в Русия. Странно. Може би са се опасявали да не падне в плен на украинците и да започне да говори?
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Алмаз Антей е ПРОИЗВОДИТЕЛ НА РАКЕТАТА - като такъв трябваше да бъде допуснат като експерт- И какъв експертен принос към разследването може да дадеАлмаз Антей? Разследването няма за цел да задълбава в инженерни проблеми. Руснаците единствено могат да внасят дезинформация или да унищожат някое веществено доказателство. Ако искаха, можеха да помогнат и отстрани, но се видя, че изнасят само глупави фейкове и то на ниво Генерален щаб.
49
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Много е трудно на днешно време да скриеш истината. На всеки ъгъл има камери, всяко хлапе има телефон със камера...Гиркин беше публикувал в интернет радостта си от свалянето на поредния украински Ан-26, но после изтри съобщението след като разбра какво са направили. Само, че нещо публикува ли се в мрежата, край няма изтриване.
48
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Косвено, но много силно доказателство срещу руснаците е първоначалната им реакция след инцидента. Бяха наводнили информационното пространство със полуистини, внушения и откровени лъжи и всячески се опитваха да тласнат разследването в грешната посока. Всички си спомняме за спътниковата снимка на украинския МиГ-29 която после се оказа фейк. След това твърдяха, че щурмови Су-25 го е свалил с оръдието си което няма как да стане защото тавана на Су-25 е 8 км а МН-17 е бил над 10 км височина.
47
0
 
4
 
! Отговори
да припомним преди 4 години
За сваления самолет около Камчатка - това беше преди доста години и руснаците ( тогава СССР ) не са отричали, че са го свалили. Това което излезе е , че въпросният пътнически самолет се е отклонел цели 500 км от курса си в росока на съветската територия и е прелетял над военноморски бази на СССР. . И няколко пъти руснаците са вдигали двойки изтрибители, които са подавали сигнали на пътническия да ги последва и да се приземи. Които сигнали той напълно неглижира и преди да напусне съветското възду
46
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"1. В качеството на какви да бъдат допуснати до разследването?2. Никакъв диспечер не е бил самоубиван и никой не е насочвал самолета, оттам просто минаваше въздушен коридор с всичкия трафик за Азия"1. Алмаз Антей е ПРОИЗВОДИТЕЛ НА РАКЕТАТА - като такъв трябваше да бъде допуснат като експерт2. Диспечерите насочили МН-17 в този коридор(вероятно наистина заради буря и да буря е имало) все пак от тогава са в НЕИЗВЕСНОСТ, а на всичкото отгоре и ЗАПИСТИТЕ НА РВД НА УКРАЙНА ЛИПСВАТ???
45
5
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Разбира се украинците носят отговорност затова, че не са затворили зоната за граждански полети но физическия извършител на престъплението е Русия. Според мен не са го направили нарочно и може би биха си признали досега но проблема е, че ракетата е изстреляна от територията на Украйна. Ако си признаят за инцидента трябва да признаят, че де-факто са атакували Украйна. Истината ще излезе наяве но след ерата на Путин,
44
3
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Прочетох малко коментари и с учудване разбрах че всички са специалисти 1 по номера на ракетата излезе че е собственост на Украйна наследство от ссср и 2 трябва обучен екипаж на установката и тои или е руски или укримски и 3 кому е изгодно и по траектория на полета може да се изчислява мястото на изстрелването приблизително и като събереш 2+ 2 може да разбереш кои е виновен да не забравя Украйна свали 1 еврейски самолет при уче ние преди години 1 съм сигурен не са опълчение или националисти
43
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
5-я защо не е заподозрян?
42
6
 
4
 
! Отговори
gosko преди 4 години
До paradoxiНищо абсурдно няма в едно разследване, което изяснява кой, какво, по какъв начин е стрелял по самолета и го е свалил.Въпроса защо не е било затворено въздушното пространство също стои и има своите отговори. Но да, там са летели редица самолети на крузираща височина около 10 км.Украинците наивно или може да се каже безотговорно са смятали че воюват с партизани бунтовници с леки оръжия. Е, оказало се че воюват с армията на Русия, не с пълният и капацитет, но така - прокси
41
4
 
11
 
! Отговори
paradoxi преди 4 години
разследването е повече от абсурдно, държавата, която е позволила на пътнически самолет да лети през зона на военни действия, вместо да поеме вината, чене е предупредила пътниците за опасността, води разследване и посочва индиректно някави виновни на най-ниско равнище, самолети не трябва да летят където има военни конфликти, това се знае от още от 70-те год. и елементарно решение е че трябва да се пренасочи полета с 200 км встрани/подобен пропуск води до стотици невинно загинали/
40
3
 
11
 
! Отговори
По ТВ.даваха преди 4 години
Е такива *** като днешните димократи няма.