От къде Facebook ще дърпа конците на криптовалута си?

Швейцария се счита за неутрална и е домакин на редица международни организации
21 юни 2019 21:37, Бойчо Попов
9
От къде Facebook ще дърпа конците на криптовалута си?
снимка: Ройтерс

Най-голямата социална мрежа в света Facebook основава дъщерно дружество в Женева, наречено Libra Networks. Едно е ясно: градът в Швейцария ще играе важна роля в плановете на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг за изграждането на собствена платежна система и собствена валута.

Сега информацията, която бе разпространена от швейцарския в. Handelszeitung, показва колко далеч са стигнали вече плановете: Facebook обмисля да превърне Женева в седалище на асоциация, наречена Libra Association. Клубът ще бъде в основата на целия проект на валутата, пояснява швейцарската медия, като се позовава на няколко души, запознати с въпроса.

Причините за избора на това място са стратегически: Швейцария се счита за неутрална, домакин е на редица международни организации и е символ на правната сигурност. Всичко това са функции, които могат да помогнат много на амбициозния проект на Facebook: да създаде световна валута, наречена Libra. 

Първоначално хората могат да използват криптовалутата в продуктите на Facebook - WhatsApp, Messenger и, разбира се, в самата Facebook, но целта е да се създаде нова платежна система за всички. Смята се, че тя може да обслужва „милиарди хора по целия свят", описва плановете вътрешен източник. Очаква се създаването на цялостна екосистема, която да роди и нови финансови услуги.

Политическите и социалните последици биха били огромни, ако проектът успее да се наложи. Регулаторите и данъчните органи ще бъдат подложени на също толкова голям натиск, както и финансовите институции. В някакъв момент, след много години, дори влиянието на централните банки може да бъде подложено на изпитание, първо в развиващите се страни.

Има обаче сериозен проблем: Дали светът има достатъчно голямо доверие на Facebook, за да  повери и финансовите услуги на концерна? Компанията веднага дава отговор на съмненията: Facebook не иска да осъществява надзора над валутата и платежната система. Това е фундаментално решение. И тук се намесва Швейцария и все още нерегистрираната Женевска Libra Association. Тя трябва да се превърне в централната част на новата валута.

Facebook не коментира темата, но запознати с темата източници поясняват, че става дума за „независима и нестопанска организация“. Тя трябва да включва университети, компании, финансови участници и неправителствени организации. Всички те ще бъдат институциите, които ще контролират новата платежна система и ще одобряват трансакциите в мрежата -  накратко, ще управляват така наречения validator node. Facebook ще бъде само един от многото играчи.

Това ограничава властта на Facebook. В допълнение, асоциацията ще може да решава за промени в новата платежна система и валутата с мнозинство от две трети. Кои са важните теми, които ще бъдат решени от Libra Association, вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

 


9
Още по темата: Facebookкриптовалута
Още от Кино
Нищо ново под слънцето: "Мъже в черно: Глобална заплаха"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 седмици
Така ще стана финансово още по-красив защото мисилим да преместим седалището на фирмата ми в Европа и май е удачно някъде към алпите Австрия или съседните страни. Мдааа ще стана още по-богат за разлика от перекендето австралиеца дето оскотява под моста в Оз
6
2
 
0
 
! Отговори
Трайно Безработен преди 3 седмици
Докато вие се спорите тука..btc-то почти удари 11 000 долара.... копане му е майката, това е бъдещето малко по малко. Който хванал влака хванал, другите пак ще мрънкат колко са бедни и работят за жълти стотинки....
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нагъл , по нагъл , най нагъл , арабин емигрант , евреин , зукърмърш.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да бе и ФЕД ще седи и ще гледа. Тоя от ФБ що не се гръмне.
3
3
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахаха преди 3 седмици
Ами, чети бе, става въпрос за ИНФОРМАЦИЯТА ЗА РАЗПЛАЩАНИЯТА а не за това кой ще ти вземе парите. Утре като публикуват в интернет колко си похарчил за пpeзервативи и за противозачатъчни, за цигари, алохол и билет за еротично кино, какви лекарства си купил от аптеката и т.н. ще видиш дали няма значение.
2
1
 
6
 
! Отговори
Corleone Ltd. преди 3 седмици
Ква е разликата дали чичо скрудж ще ми вземе парите или цукърмърш ?!
1
1
 
24
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 3 седмици
Трябва да съм мегазле, направо чавка да ми е изпила акъла, за да доверя парите и нформацията за разплащанията си на Фейсбоклyк.