САЩ включиха в черния списък китайски производител на Сугон

Определиха го като за заплаха за националната сигурност
22 юни 2019 14:32, Анисия Иванова
43
САЩ включиха в черния списък китайски производител на Сугон
Снимка: Сугон

САЩ включиха в черния списък пет китайски компании, които се занимават със суперкомпютри, като ги определиха за заплаха за националната сигурност и прекратиха достъпа им до американска технология, която е от решаващо значение за тях, предаде Асошиейтед прес.

Решението, взето вчера от министерството на търговията на САЩ, може да усложни преговорите между президента Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин идната седмица, целящи намаляване на напрежението в търговските спорове между двете най-големи световни икономики.

Въпросните компании са производителят на суперкомпютри Сугон, Институтът по компютърни технологии Уси Цзяннан и три дъщерни предприятия на Сугон.

Сугон и институтът Уси Цзяннан участват в усилието на Китай за развитие на производството на компютри, които да подпомагат военната модернизация. Черният списък забранява на американски фирми да продават технология на китайски компании, без да имат правителствено разрешение за това.

Миналия месец министерството на търговията включи в черния списък телекомуникационния гигант Хуавей, засилвайки напрежението с Пекин. Тръмп наложи мита от 25 процента на китайски внос на стойност 250 милиарда долара и се готви да се насочи към други вносни стоки на стойност 300 милиарда, като по този начин вносните мита ще обхванат практически всичко, внасяно от Китай.

Пекин отговори с мита върху американски продукти. Преговорите за решаване на спора бяха прекъснати миналия месец. Но Тръмп и Си трябва да се срещнат идната седмица на срещата на високо равнище на Г-20 в японския град Осака, за да способстват за продължаване на преговорите.

Американската администрация изпраща смесени сигнали преди срещата в Осака, посочва АП.
В жест, който прилича на проява на добра воля към Китай, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отложи своя реч, планирана за понеделник във вашингтонски мозъчен тръст, където се очакваше той да критикува китайския комунистически режим.

Специалистът по проблемите на Азия Тами Овърби, старши директор в консултантската фирма "Макларти", каза, че "изглежда странно" администрацията на Тръмп да отлага речта на Пенс и след това да включва още китайски компании в черния си списък.

На 15 май президентът Тръмп подписа указ за въвеждане на режим на извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от външни заплахи, припомня ТАСС.
През август 2018 г. Тръмп забрани с указ правителствени учреждения на САЩ да използват оборудване, произведено от Хуавей и компанията ZTE (Зет Ти И). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
8
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Анонимен"По-грубо копиране и крадене на технологии,продукти и интелектуална собственост от китайското няма даже Америка много ги търпя."__________________________________________________Поплачи, ще ти мине. П.п. Аз се надявах, че ще поспорим със сериозни хора, а то само един, при това недозапознат ***. Пфу! Отивам да върша работа.
13
4
 
5
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Анонимен"Ами явно има такива, щом САЩ забранява на фирмите си да ги дават на китайците.Ако пък няма, тогава китайците за какво вият?"________________________________________________________Мисля, че е време да се запознаеш с основните аспекти на тази тема, защото определено не си наясно кой какво пази, откого го пази и кой вие.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-грубо копиране и крадене на технологии,продукти и интелектуална собственост от китайското няма даже Америка много ги търпя.
11
7
 
10
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Анонимен"Добре, че бяха САЩ иначе китайците още щяха да живеят по села и паланки"________________________________________________________________Не съм убеден, че говорим за една и съща планета.
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че бяха САЩ иначе китайците още щяха да живеят по села и паланки без канализация . Следващата стъпка е американските компании в Китай да се изнаесат във Виетнам,Индонезия,Индия и Бангладеш.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Китайците отдавна правят мръсно на всякакви чужди компании опитващи"....._-----------------------------------------------------------------------------------Да си защитиш пазара от чуждо влияние откога е лошо нещо? Или ти смяташ, че ако господарите ти решат да навлязат някъде, всички трябва веднага да свалят гащите? Добре че поне тук никой не ти връзва.
8
4
 
10
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Анонимен"Просто са им забранили да крадат технологии."_____________________________________________Я ми обясни точно какви технологии крадат китайците, при положение, че САЩ още не разполагат с такива (5G например). Ако ги имаха на местно ниво, защо внасят от Китай?
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако САЩ не успеят да се включат в каквато и да е война скоро, няма да им се получи икономиката. Това им е системата от много години насам.
6
2
 
16
 
! Отговори
Времето ще покаже преди 4 години
Игра на нерви . Ако жълтите се огънат и надууупят, краварите ще ги отцепят толкова яко, че близките поне 200 години в Китай няма да посмеят да пръддднат без разрешение от Вашингтон . И обратно , ако китайците се осъзнаят че фирмените им печалби не са по-важни от националната им сигурност и отговорят по подобаващ начин - това ще е гнилия край на територията ФАЩ а еврейчетата "господари на света" ще се разбягат
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятам,че не е новина тъпо решение,на американското правителство.Вече започвам да мисля,че и народа е такъв,след като търпят.
4
3
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
НЯМА ДА СЕ РАЗМИНЕМЕ СЪС СВЕТОВНА ВОЙНА !!! ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ СА ТОЛКОВА ИЗОСТРЕНИ ,ЧЕ СЕ ПОВТАРЯ ПОДОБНА СИТУАЦИЯ ОТ 1939 Г. !!! В ТЪРГОВИЯТА И ФИНАНСИТЕ -КОЙ ДНЕС Е СЪС САЩ И КОИ СА "САНКЦИОПОЛЗВАТЕЛИТЕ " ???
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"САЩ включиха в черния списък пет китайски компании, които се занимават със суперкомпютри, като ги определиха за заплаха за националната сигурност"Мотивите за санкции с конкурс в началното училище ли са избрани?
2
8
 
31
 
! Отговори
факт преди 4 години
Все повече хора включват в списъка с заплаха за човечеството САЩ,тази държава е опасна за земята.
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската комплексарщина в действие.