САЩ включиха в черния списък китайски производител на Сугон

Определиха го като за заплаха за националната сигурност
22 юни 2019 14:32, Анисия Иванова
43
САЩ включиха в черния списък китайски производител на Сугон
Снимка: Сугон

САЩ включиха в черния списък пет китайски компании, които се занимават със суперкомпютри, като ги определиха за заплаха за националната сигурност и прекратиха достъпа им до американска технология, която е от решаващо значение за тях, предаде Асошиейтед прес.

Решението, взето вчера от министерството на търговията на САЩ, може да усложни преговорите между президента Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин идната седмица, целящи намаляване на напрежението в търговските спорове между двете най-големи световни икономики.

Въпросните компании са производителят на суперкомпютри Сугон, Институтът по компютърни технологии Уси Цзяннан и три дъщерни предприятия на Сугон.

Сугон и институтът Уси Цзяннан участват в усилието на Китай за развитие на производството на компютри, които да подпомагат военната модернизация. Черният списък забранява на американски фирми да продават технология на китайски компании, без да имат правителствено разрешение за това.

Миналия месец министерството на търговията включи в черния списък телекомуникационния гигант Хуавей, засилвайки напрежението с Пекин. Тръмп наложи мита от 25 процента на китайски внос на стойност 250 милиарда долара и се готви да се насочи към други вносни стоки на стойност 300 милиарда, като по този начин вносните мита ще обхванат практически всичко, внасяно от Китай.

Пекин отговори с мита върху американски продукти. Преговорите за решаване на спора бяха прекъснати миналия месец. Но Тръмп и Си трябва да се срещнат идната седмица на срещата на високо равнище на Г-20 в японския град Осака, за да способстват за продължаване на преговорите.

Американската администрация изпраща смесени сигнали преди срещата в Осака, посочва АП.
В жест, който прилича на проява на добра воля към Китай, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отложи своя реч, планирана за понеделник във вашингтонски мозъчен тръст, където се очакваше той да критикува китайския комунистически режим.

Специалистът по проблемите на Азия Тами Овърби, старши директор в консултантската фирма "Макларти", каза, че "изглежда странно" администрацията на Тръмп да отлага речта на Пенс и след това да включва още китайски компании в черния си списък.

На 15 май президентът Тръмп подписа указ за въвеждане на режим на извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от външни заплахи, припомня ТАСС.
През август 2018 г. Тръмп забрани с указ правителствени учреждения на САЩ да използват оборудване, произведено от Хуавей и компанията ZTE (Зет Ти И). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
накрая всички ще вкарат в черният списък тия с.равари и некой ще ги изтрие от лицето на зевята колко войни направиха тия къде ли не се навряха крайно време е някой да ги заличи тия ре.птили
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските високи технологии колко са високи? 5 метра?
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До За 34Не живея в землянка ама е време да проявите малко чуство за хумор. Като не стават нещата с американски чипове, ще станат с руски а най-добре със съветски, при това бързодействието на китайските суперкомпютри ще се ускори поне 100 пъти.
31
5
 
6
 
! Отговори
За 34 преди 4 години
Руски високи технологии?!Кога? Къде? Как? Кога ще ги видим наистина ?! Вие сигурно живеете в землянка ...
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Краварите искаха пазар "Хей про стак, знаеш ли колко от тях имат покупателна способност в този "пазар"?
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакъв проблем за Китай, вместо американски технологии от решаващо значение ще мине на руски технологии от решаващо значение.
28
4
 
4
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 4 години
До Анонимен"Тръмп обвинява, че Huawei има най - много 5G патенти (крадени) и с това застрашава Америка!"________________________________________________________________________Както точно поместваш "крадени" и "патенти" в едно изречение? Ти въобще наясно ли си думата патент какво означава? Наясно ли си какво означава технология да се патентова? Или си Анисия и тролиш за бройка коментари :)?
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не ми е ясно. Хем Huawei има най много патенти, хем крадениТи не разбираш ли, че иронизирам с това "крадени"? Как може патент да е краден?
26
6
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Хюавей - толкова е напред с материала ,че американските компании - да тичат срещу Хюавей - Не могат да го настигнат :)))Да не забравяме, че Германия, Англия, Франция - искат станции на Хюавей - и почти се скараха със САШ :)))САШ - като не може да купи и притисне и настигне Някого - Просто го забранява, и Очаква Всички Съюзници и Партнйори да го забранят :)))Да , ама НЕ, Турция купи С 400 - и вече не им дреме за прищевките и лиготиите на САШ :)))За Турция - Русия тежи повече от САШ :))))
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не ми е ясно. Хем Huawei има най много патенти, хем крадени. Никой не дава патент на кражба. Просто щатите не щат да плащат. Затова и колите са им от миналия век . 4 литра мотор - 150 коня или крави. И харчи по 25 на сто.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп обвинява, че Huawei има най - много 5G патенти (крадени) и с това застрашава Америка!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А шпионите от гугъл и майкрософт кога ще го отнесът? Или те не събират данни за нас, какво четем и отваряме, и къде се намираме.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** верно, тоя Тръмпел не си взема поука, иска да скапи американката икономика!
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда да крадат, всичко се прави в Китай. А че са по качествени от хамериканските *** и всеки го знае. Само Япония и Германия държат фронта. Краварите верно са кравари. Амо Китай не е крава.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е само един,китаиците крадат и с *** си технологии и ноу-хау от където и да е,и за каквото и да е!
19
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай държи 50% от икономиката на Сащ. Президента им се държи като пубер. Дъската му хлопа. Китайците могат и без Сащ. Само че Сащ не може без Китай. Мисля че Китай ще изкара и по добри процесори, Ос и др. Ползвам Huawei . Няма равен. Преди бях със Самсунг и Айфон, а Айфона беше само скъпо дърво.
18
11
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Китай заплашва целия американски компютърен сектор да изгуби монополите си.А при суперкомпютрите отдавна вече водещото не е бързината ,а цената. При съвременните компютри бързините не са проблем.А ако все пак има огромни обеми от данни те могат да се разделят на няколко компа.Тези супер компютри се купуват главно от тикви като наща която не разбира нищо и всеки може да му вземе 18 милиона при положение че четири машини по 5 000$ ще му свършат по добра работа.Така или иначе САЩ ще загубят монопол
17
7
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Знам само, че безплатен обяд няма. Краварите искаха пазар , искаха евтина работна ръка и китайците им ги предоставиха, разбира се срещу определени условия и когато ученика започна да задминава даскала краварите се усетиха, но вече е малко късничко.
16
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много китайски фалшификати вече са с по-добро качество от оригинала". Това обяви основателят на гиганта за интернет търговия (Алибаба) Джак ***.Тия се фукат, че фалшификатите им били по-добри оригинала, ама иначе не били крали. :)
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има други фактори!Компютърът не енаправен вчера.Краварите се усещат сзадна дата.Хауей може да е ябълката,само че по китайски.Всеки предпочитакитайския модел.Технологиите на сонии други са там.Коли с компютърни моде-ли.Самолети,влакове и т. н.За къде сетръмпи тръмп и как ще ги спре."Късно елибе за китка".