Москва се опасява от втора Карибска криза, както през 1962 г.

Русия критикува разполагането на ракетни системи в Източна Европа
24 юни 2019 19:16, Анисия Иванова
53
Москва се опасява от втора Карибска криза, както през 1962 г.
Снимка: БТА

Разполагането от САЩ на наземно базирани ракетни системи край руските граници може да доведе до конфронтация, сравнима с Карибската ракетна криза, каза днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Русия яростно критикува американските планове за разполагане на ракетни системи в Източна Европа и изтеглянето на Вашингтон от споразумението за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег, отбелязва Ройтерс.

Карибската (или наричана още Кубинска) ракетна криза се разрази през октомври 1962 г., когато Русия отговори на разполагането на американски ракети в Турция с изпращане на балистични ракети в Куба. Тази криза постави света на ръба на ядрена война.

Рябков се спря и на рязкото изостряне на напрежението между Иран и САЩ и каза, че Русия и нейните партньори ще предприемат ответни мерки на новите санкции, които Вашингтон каза, че се готви да наложи на Иран. Той обаче не конкретизира какви ще бъдат тези мерки. Според него налагането на американски санкции ще усложни още повече обстановката в региона. Рябков призова Вашингтон да потърси диалог с Иран.

"Трябва да изчакаме и да видим, какво ще съдържа този пакет" от санкции, който се очаква да бъде обявен днес, заяви Рябков. "Това не е първият случай, когато САЩ заплашват с нови санкции, вместо да използват очевидния в такива ситуации подход, а именно да се намери възможност ако не за пряк политически диалог, то за диалог и търсене на дипломатически решения на съществуващите проблеми", подчерта руският дипломат, цитиран от ТАСС.

Прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков посочи, че в Кремъл смятат за незаконно решението на САЩ да продължат да затягат санкциите срещу Иран.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
14
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Тя Русията създаде кризата в Сирия и призовава ЕС към нейното възстановяване..??Не е ли малко нагло? ____________Сега не стига, че по никакъв начин не улеснява живота на венецуелците, ами и зове за евентуална криза. Като изтегли всичкото и налично злато добре и беше. По-добре да не си бута чавката където не и е работата.
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последното десетилетие на миналия век и през първите години на настоящото столетие, въоръжени до зъби главорези преминаваха от Украйна през Крим до Кавказ, за да участват в Чеченските войни. Зверствата на някои от тях надминаваха тези на многобройните терористи-ислямисти, навлезли в Чечения, за да се бият на страната на сепаратистите. По волята на Барак Обама, кървава баня трябваше да залее Северен Кавказ по същия сценарий. Не стана, защото руснаците пресякоха пътя към Кавказ през Крим.
18
17
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Транс-атлантическите *** ме учудват ,какъв точно ви е проблема на вас бе нямате търпение да влезнете във ролята на пушечно месо на краварските терористични гмо-та ли ,ако е така какво правите тука а не сте заминали на източния фронт да се докажете вземете плевната банов за предводител :)Русия не ми е враг а ФАЩ и *** им !ФАЩ вместо да се погрижат за милионите си бездомници хвърлят пари за да задържат отчаяно статута си на световна сила това е!
17
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Москва се опасява"! Москва да си носи Куба на рамо и да спре да се пречка в краката на цивилизования свят. Че свят ни се завива от тях!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва се опасява от втора Карибска криза, както през 1962 г.----------Кусур ни нова "Карибска криза"!Каква е гаранцията, че някой - от двете страни на "барикадата" - няма да издържи на високата стресова ситуация и да натисне "спусъка" (бутона ако така ви харесва).Навремето Кенеди успя да "узапти" някои от генералите си които му предлагаха/настояваха САЩ да нанесат първи масиран ядрен удар!А, днес...И в САЩ, и в Русия има "горещи глави" които биха могли да ни върнат в "камения век"!
15
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е бледа сянка на суперсилата от 50-те до края 90-те.
14
16
 
20
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
ФАЩ е империя на тоталното зло и лъжата!ВЪН от Европа и България!
13
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
США ще клечи ред мощта на Евразия. Който контролира Евразия контролира света това западняк го е казал.
12
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата с Карибската криза е огромен.Карибската криза е между САЩ и СССР, две държави, почти съпоставими във военно, външнополитическо, че дори и икономическо отношение.Сега САЩ са 50-ина пъти по-силно отколкото тогава, а Русия е 30-ина пъти по-слаба от СССР.
11
22
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ФАЩ СА ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!ФАЩ ТРЯБВАШЕ ПРЕЗ 2015-ТА ДА ИЗБИЕ ВСИЧКИ РУСНАЦИ ТЪЙ КАТО СА ГАРАНТ ПО ДОГОВОРА , ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НЯМА ДА КРАДЕ ТЕРИТОРИЯ ОТ УКРАЙНА И ДА Я НАПАДА!ТЪЙ, ЧЕ ОФИЦИАЛНО КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е МЪРТВА СЧИТАНО ОТ 2015-ТА ГОДИНА А ФАЩ ЗАСЛУЖАВАТ СЪЩО СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ ПРЕДАТЕЛИТЕ МУ НИЕДНИ НАГЛИ!
10
21
 
11
 
! Отговори
Смешен плач преди 4 години
Блядистанци ВЕЧЕ нарушиха договораСега ще има реципрочен отговорДа ходят на пуйка си майчина болшевишка начело с ***
9
15
 
14
 
! Отговори
за 7 преди 4 години
До АнонименАМЕРИКА НЕ СЕ СТРАХУВА! БИЕ РУСКИТЕ *** И ТЕ ***!
8
20
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
русия призовавала САЩ да води диалог с Иран ?! Диваци от диалог не разбират ! Колкото руснаците разбраха от диалога за Минските споразумения и спазиха договора който подписаха , толкова и иранците ще разберат от диалог и ще спазят това което са подписали ! САМО САНКЦИИ ДОКАТО ПУКНАТ ОТ ГЛАД !
7
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Като е толкова "слаба" Русия според теб защо Америка се страхуват толкова?
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва се опасява...Това вече не звучи добре!
5
1
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
Карибите не са нито в Черно, нито в Каспийско, нито в Северно море.
4
19
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Именно, не карибска а балтийска този път и един як шут в руския бут
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата, че този път империята на злото е Америка. Много жалко тази страна имаше шанса наистина да промени света.
2
26
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
САЩ разполагат ракети на територията на съюзниците си от НАТО ! Това е територия на НАТО и русия няма право на претенции както и ние не претендирамо когато русия разполага ракети в собствената си територия ,но близо до нашите граници ! Когато всеки разполага ракетите в собствената си територия ,няма проблеми ! русия може да има претенции когато САЩ разположат ракети в Санкт Петербург или в някой дрег руски град ! Досвидания друзя !
1
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ Е СЛАБА И НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВТОРА КАРИБСКА КРИЗА