Богатите бягат от жегите и глада, бедните – не могат

Задава ли се "Климатичен апартейд"?
25 юни 2019 19:00,
35
Богатите бягат от жегите и глада, бедните – не могат
Снимка: Reuters

Климатичен апартейд. Това определение използва експертът от ООН Филип Олстън, за да представи евентуалната кризисна ситуация, в която богатите плащат, за да избегнат жегите и глада, а останалият свят страда, пише bTV.

Освен човешки права като достъп до вода, храна и жилище, климатичните промени могат да разклатят демокрацията и върховенството на закона и да застрашат последните 50 години напредък, световното здраве и борбата с бедността.

Още по темата

В доклада си Олстън обяснява, че стъпките на ООН, правителствата, НПО и бизнеса са абсолютно неадекватни спрямо заплахата, която вече чука на вратата.

В заключенията си експертът е констатирал, че точно човешките права, такива каквито ги познаваме на Запад, може да не преживеят идващите промени.

Въпреки непрестанните предупреждения и дори молби на еколозите, страните от Г-20 са утроили субсидиите към въглищни електроцентрали. Това е сериозен разрез с обещанието точно на този блок, който преди 10 години обеща да спре финансирането на подобен вид електроенергия.

Филип Олстън е категоричен, че един от основните виновници за заглушаването на проблема е американският президент Доналд Тръмп. Той е известен критик на теорията за климатичните промени, предизвикани от човешката дейност и дори извади САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Бразилският президент Жаир Болсонаро също намира място сред "опасните личности", след като заяви, че ще допусне рудодобив в Амазонската джунгла.

Като говори за сметки, докладът на ООН заключва, че богатите и развиващите се страни ще понесат 75% от разходите, касаещи климатичните промени.

Интересното е, че само 10% от въгледордните емисии обаче идват от бедната част на света. Докладът директно атакува настоящите международни договори за климата.

"Дори и парижкото споразумение от 2015 г. е абсолютно неефективно", констатира Филип Олсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
13
 
! Отговори
А преди 4 години
Дай на богатия още имане . На бедния работник още глад.И ще бъде справедливо. И демократично.На вярващия дай още силна вяра .
7
2
 
24
 
! Отговори
TT преди 4 години
Г-н Олстън ще свърши много по.добра работа ако обясни на страни като Индия,Пакистан и Индонезия,че да удвояват населението си на всеки 35-40 години просто е ненормално....Земята не е разтегателна и скоро ще се пренасели необратимо.
6
12
 
5
 
! Отговори
индикос преди 4 години
краварите да спрът ХААРП и няма да има глобално затопляне
5
5
 
6
 
! Отговори
Комисия по приоритет преди 4 години
Гладът води до анорексия. При бедните води до по леко овладяване на жегите. Зимата води до обилно окосмяване и икономия на дърва и рок. Богатите имат по големи потребности от климатици поради подкожна мас о изнежен организъм. Поради големите им потребности трябва да се освободят от данъци.
4
12
 
15
 
! Отговори
седящия бик преди 4 години
Социална държава и вън неолиберталния капитализъм.Това е изхода за България.Изедниците капиталисти да се махат от властта.Борисов да спре да се прави на клоун и да си подаде оставката.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявах се някой ден да се наситят на пари и власт и да спрат.Да се наситят. Или да се затъкнат.Ще дойде краят на света но няма да се наситят. Само шепа пръст върши работа.
2
3
 
19
 
! Отговори
???????????????????? преди 4 години
"Интересното е, че само 10% от въгледордните емисии обаче идват от бедната част на света."Интересното е, че това е е*ти лъжата опашата. Кой и как го е изчислил това, като 90% от стоките, продавани и консумирани на запад, идват точно от "бедната част на света"? Кой се лакоми да строи заводи за джунджурии и парцали и да строи ТЕЦ-ове да ги захранва с ток, за да създава безсмислени работни места и да хаби ресусри, само и само гласове да има? То поне запада да им плащаше с пари, а те само назаем!
1
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА СОЦИАЛИСТИТЕ САМО ТРЪМП ИМ Е ВИНОВЕН ХАХАХАХ ЗАЩОТО БИЕ СОЦИАЛИЗМА НАВСЯКЪДЕ!