Ел Салвадор пое вината за удавените баща и дъщеря край Мексико

Страната трябва да стане по-безопасна
1 юли 2019 18:50, Нели Христова
7
Ел Салвадор пое вината за удавените баща и дъщеря край Мексико
Снимка: архив Reuters

Светът бе в ступор от снимката, която се появи на удавените баща и дъщеря в Рио Гранде. Семейството търсило по-добър живот в САЩ, но вместо това, те загиват докато се опитват да достигнат мечтата си.

Още по темата

Кадърът подейства като хладен душ за администрацията на Тръмп, която ограничава все повече и повече миграцията на територията си. Онези, търсещи по-добър живот, чакат с месеци, понякога и години, за да получат разрешение да влязат на територията на страната. Най-отчаяните обаче поемат по опасните пътища, заобикалящи границите.

Ала президентът на Ел Салавдор, родната държава на загиналите Оскар и Валери, е категоричен, че равителството носи отговорност за смъртта им. То отдавна трябвало да реши проблемите, които са в основата на това, народът да бяга от страната си.  

Наиб Букеле поема президентския пост преди месец с обещанието, че ще направи Ел Салвадор по-безопасно и добро място.

"Хората не напускат домовете си защото искат. Правят го, защото се чувстват принудени. Защо? Защото нямат работа. Защото са заплашвани от престъпници. Защото нямат основни неща като вода, образование, здраве...", обяснява Букеле.

"Можем да обвиняваме другите държави, но защо не погледнем първо себе си? Коя държава напускат те? Напуснали ли са САЩ? Не, те напускат Ел Салвадор. Нашата държава. Вината си е наша", заявява той. Въпреки че не одобрява политиката на Америка и Мексико относно мигрантите, Букеле не може да отрече, че основното в случая е Ел Салвадор да стане по-добро място, което никой не иска да напуска.

"Вярвам, че миграцията е човешко право. Тя трябва да бъде опция, но не и задължение", казва Букеле.

Телата на Оскар и Валерия бяха върнати в Ел Салвадор и бяха погребани от близките на семейството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е изправена пред същият проблем както САЩ, хайде да не си затваряме очите пред истината.Пътят към Европа е не по-малко опасен,отколкото пътуването към САЩ.Истината е че правителствата на тези държави са безмерно корумпирани,и за хората остава решението,дали ще живеят по-добре,или по-добре да не са живи.Все пак всичко си има граници.Всеки сам решава за себе си.
5
0
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
Значи Тръмп виновен че Ел Салвадор и другите страни не си вършат работата за да направят живота на своите граждани по-лесен? Това като да е взето директно от наръчника на американските либерали за борба с Тръмп па макар и да няма никаква логика в подобно твърдение. Оправете си собствената кочинка преди да говорите за чуждата кочинa. Ако ние работим за нас и доброто на своя народ няма да има нужда да целуваме задниците на западноевропейците. Ама кой не работи ще целува и туй то.
4
1
 
2
 
! Отговори
men преди 4 години
какво търсят в сащ? ще сменят ламаринената барака със шперплатова, ще бачкат по 18 часа на ден и пак ще живеят в латино гетото. ако имат много късмет децата им няма да бъдат диагностицирани като хиперактивни и тъпкани с амфетки, няма станат МС-13 или да ги застреля дрогирано депресирано копеледаче. и ако родителите са такива късметлии, децата им ще могат да станат като тех - бачкатори за минимална заплата. американската мечта е една химера. басирам се че поне половината дето са заминали там иска
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държави като САЩ, Русия и Израел си гледаха тяхната си държава само, светът щеше да е много по-добро място. Те обаче се бъркат навсякъде за да подхранват изгнилите си икономики с чужди ресурси.
2
2
 
7
 
! Отговори
Върла Майна преди 4 години
*** първи и с първосигнална реакция.Колко милиарда души трябва да приемат САЩ според теб,за да са добре нещата?Половината земно население например?Това устойчив модел ли е за теб икономически,инфраструктурно,социално, културно?Не е ли по-добре всичките милиарди "онеправдани" да се поощряват да останат и да поправят провалените си държави,подобрявайки собственото си положение и това на света като цяло?Апропо,ти като много загрижен,колко мигранта взе у вас,или само двулично си правиш устата?
1
15
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
милрди човешки същества са имали нещастието и лошия късмет да се родят на неподходящото място с различен цвят различна религия.... и не може само заради това да губят живота си а онези имали късмета да са на по доброто място да гледат отстрани без да осъзнават какви късметлии са и егоистично да тръшват вратата пред страдащи