Протести белязаха първия работен ден на европарламента

Демонстранти изразиха подкрепата си за тримата каталунски представители
2 юли 2019 20:07,
2
Протести белязаха първия работен ден на европарламента
Снимка: Reuters

Протести пред и в залата на Европейския парламент в Брюксел белязаха първия ден от сесията на новия му състав, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Още по темата

Новите евродепутати бяха избрани на избори, произведени от 23 до 26 май. В началото на първия им работен ден пред сградата на ЕП в белгийската столица около 10 000 протестиращи, развяващи знамената на Каталуния, изразиха подкрепа за тримата каталунски представители, подкрепящи идеята за независимост на испанската област, на които испанските власти попречиха да заема местата си в ЕП. Сред тримата евродепутати е Карлес Пучдемон, бивш премиер на правителството на Каталуния, който живее в Белгия, за да избегне испанската заповед за арест, издадена след провалилия се опит за отделяне и референдума за независимост. Другите двама са неговият съветник Тони Комин и Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания.

Докато течеше протестът отвън, в залата първото заседание на новия парламент започна с изпълнение от джаз група на химна на ЕС - "Одата на радостта". Докато изпълнението звучеше, някои евродепутати отказаха да станат, както направиха повечето от колегите им, а членовете на британската партия на Найджъл Фараж "Партия на Брекзита" се обърнаха с гръб.

През това време пред парламента се появиха и други протестиращи, изразяващи подкрепа за германката Карола Ракете, която е под домашен арест в Италия, защото докара кораб с 40 мигранти на италианското пристанище Лампедуза, въпреки че италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини затвори италианските пристанища за кораби с мигранти.

Основната мисия на тази първа сесия на новия парламент е да избере нов председател. Вотът ще се състои утре. Процесът по избиране на новия председател на Европейския парламент ще започне в 10.00 ч. българско време. Номинации могат да се правят от политически групи или от 1/20 от членовете на ЕП до 23.00 ч. българско време днес. Осем преброители, избрани днес чрез теглене на жребий, ще следят гласуването.

Иначе в новия европарламент най-младият евродепутат е Кира Мари Петер-Хансен от Дания (21 г.), а най-възрастният - Силвио Берлускони от Италия (82 г.). Средната възраст на евродепутатите е 50 години. Най-възрастна е групата на литовците (средна възраст 60 години), а най-млада групата на малтийците (средна възраст 44 години).

Новият парламент е съставен от седем политически групи - една по-малко от предишния законодателен мандат. Всички евродепутати, които не са се присъединили към политическа група, засега се водят като независими, но могат във всеки един момент да се присъединят към група. От 2009 г. насам, според правилника на дейността на ЕП, политическите групи трябва да имат най-малко 25 членове избрани в най-малко седем държави членки.

Общо в новия парламент има 748 депутати. Ако Брекзит се случи, британските евродепутати ще напуснат и бройката ще се намали, припомня Франс прес. От 748-те евродепутати 436 са избрани в ЕП за първи път, припомня Франс прес. Останалите 312 евродепутати са били избирани и в миналото, като от тях 293 са били в предходния парламент.

Словакия изпраща най-много нови евродепутати (85 процента са новите лица), следвана от Швеция (80 процента) и Франция (69 процента). Малта изпраща най-малко нови лица (33 процента).

Сред парламентарните групи, тази на Идентичност и демокрация (на крайна десница) има най-голям процент на нови евродепутати (81 процента). Следват зелените и либералите (с по 69 процента). Десните от една страна и социалистите и демократите от друга страна имат съответно 41 и 51 процента нови евродепутати.

В новия ЕП има 40 процента жени. Това е най-високият процент на жени в ЕП от първите преки евроизбори преди 40 години. По това време ЕП имаше само 16 процента жени. Сега шест държави (Австрия, Словения, Латвия, Малта, Франция и Люксембург) изпращат по равен брой жени и мъже за евродепутати, а две страни (Швеция и Финландия) имат повече жени отколкото мъже в ЕП. Кипър не праща нито една жена. Най-близко до паритета са еколозите и либералите, а най-далеч са европейските консерватори и реформисти и ЕНП, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1. "А народа крадели , краде"- Т. Колев. При корупция богатите са малко . Средна класа няма.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората се замерят с пари, а вие броите стотинките за 3 яйца