Като у нас: В Австрия зачестява липсата на лекарства в аптеките

Проблемът е сериозен, отбелязва юрист
8
Като у нас: В Австрия зачестява липсата на лекарства в аптеките
Снимка: Reuters

Австрийските медии съобщават, че все по-често в аптечната мрежа липсват медикаменти, някои от които са жизненоважни. В интервю за Австрийското радио Гералд Бахингер, юрист в организацията за защита на пациентите, изразява опасения, че положението може да се влоши.

В статия по проблема вестник "Курир" съобщава, че липсва медикамент за потискане на имунната система, който е изключително важен за пациентите след трансплантация. От седмици медикаментът не се доставя в Австрия. През миналата година пък в аптечната мрежа е липсвал антиалергичен препарат, който се инжектира след ужилване от оси на хора, свръхчувствителни към отровата.

Тази година съобщенията за недостатъчни количества лекарства се отнасят за повече от 80 медикамента.

По думите на специалист от министерството на здравеопазването, в момента правителството полага усилия за спешна доставка от Италия на медикамента, прилаган на пациенти с трансплантация. Според Камарата на аптекарите идната седмица мрежата ще разполага с препарат-генерик. Практиката е при трудност в снабдяването да се доставят препарати от другите европейски държави.

Принципният проблем Австрия не може да реши сама, заключава Бахингер. В основата му е фактът, че фармацевтичните фирми са пренесли производството си в страни като Китай и Индия, което им гарантира големи печалби. И ако се появят проблеми в една от фабриките, се появяват липси на лекарствата в цял свят. И тъй като в Австрия цените са относително ниски, фирмите снабдяват по-напред други страни, в случай че количествата са недостатъчни да задоволят потребностите на пазара.

Бахингер настоява за по-добър обмен на информация между фармацевтичните фирми, лекарите и аптекарите.

В дългосрочен план проблемът може да се реши, като производството на медикаменти се върне отново в Европа, заключава Бахингер. В момента работна група в Министерството на здравеопазването планира мерки за по-добро снабдяване на пациентите с лекарства. Ще бъде поставено изискване към фармацевтичните фирми да съобщават в кратки срокове случаите на затруднена доставка и да направят прозрачно разпределението на препаратите по държави.

Затруднения в снабдяването с лекарства изпитва и Германия. От проблема са засегнати дори такива класически болкоуспокоителни средства, съобщава австрийското радио. През юни в Германия са регистрирани 226 случая на ограничени количества медикаменти, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що пишете глупости като тук лекарствата са по-евтини от България?! Както млякото, бензина и куп други неща. Или показвате сериала " богатите съшо плачат" вместо аналгин?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв туризъм у нас ве?Хотели на мутри и политици!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките австрийци,да ги ожали човек.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангелкова е на море в Гърция
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вечерен виц може би?! смешно заглавие много :)))))
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Австрия не е мислете, те са светлинни години напред.... кажи каде се скри Ангелкова да обясни защо има спад в туризма у нас.