Северна Корея обвини Алек Сигли в шпионаж

Студентът бе задържан от властите, но освободен седмица по-късно
6 юли 2019 16:15, Нели Христова
16
Северна Корея обвини Алек Сигли в шпионаж
Снимка: Reuters

Алек Сигли, австралийският студент, избрал да учи в Северна Корея, бил задържан по подозрения за шпионаж, това обявиха властите в страната. Той има блог, в който публикува статии за своето ежедневие в комунистическата държава, но публикациите му навярно са предизвикали съмнения. Сигли също така пише и за редица чуждестранни медии.

Още по темата

29-годишният мъж бе задържан в края на юни и дълго време беше в неизвестност, преди полицията да го освободи. Сайтът NK News, на който Сигли често изпраща статиите си, отрича той да е бил в Северна Корея за да шпионира режима на Ким Чен Ун. Те са категорични, че в материалите му няма никаква политическа нотка.

Сигли все още не е коментирал, защо е бил задържан от властите в Северна Корея. След като е освободен, той се връща в Япония, където живее съпругата му.

Според корейската информационна агенция KCNA, Сигли "многократно е предавал информация, включително снимки и анализи, които е събирал, разхождайки се из всеки ъгъл на Пхенян, използвайки статута си на студент." Материалите той е изпращал на "анти-севернокорейски медии, като NK News." Сигли бил освободен, след като "е признал, че е шпионирал в Северна Корея и е поискал прошка"

Северна Корея често обвинява чужденци, особено западняци, в шпионаж и действия, накърняващи правилата в страната. Статиите, публикувани от NK News са шест и разказват за ежедневния живот в страна, далечна на повечето хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Много ясно че шпионина ще иде да учи в Северна Корея а не в Южна
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя да е благодарен че са го.пуснали по живо-по здраво,щото е нарушил наредбите и законите на Северна Корея.Ако беше в САЩ щеше да е поне до 20 години в затвора а в Саудитска Арабия направо щяха да го обезглавят на часа.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка държава си има закони и те трябва да се спазват, колкото и странни да са за хората от някои други държави. Този явно не е спазил местните закони. И на мен ми беше странно, че Саидитска Арабия не разрешаваше на жените да шофират, например.
7
4
 
11
 
! Отговори
Луд човек преди 4 години
И на мен ми е странно, защо не е отишъл да учи в Южна Корея. Аз там бих отишъл.
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ли не ми е жал за тоя ***!?
5
18
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
На практика няма какво да се шпионира в северна Корея ! Нямаш достъп до вътрешността на страната за да снимаш маскаралъка ,мизерията и измършавелите от глад хора ,да снимаш градовете-концлагери и прочие ! Разрешено ти е да се движиш само в Пхенян , където няма какво толкова да снимаш освен хубави сгради , тлъсти и добре изглеждащи хора на Ким! В Пхенян няма какво да се шпионира ! За да се разбере истинската същност на северна Корея трябва да се добереш до вътрешността на страната и там да снимаш
4
9
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Това е вид бизнес за северна Корея !Обвиняват те в шпионаж и няма отърване докато не си признаеш и платиш глоба от няколко хиляди долара !
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сам си е виновен тоя. Решил да учи в Северна Корея?! От всички училища по света, точно там да иде..Трябва да си абсолютно ***
2
5
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Така е , снимането в Пхенян се смята за шпионаж ! От къде на къде ще снима всеки ъгъл на града ?!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"включително снимки и анализи, които е събирал, разхождайки се из всеки ъгъл на Пхенян"И защо снимки направени в града са проблем? Страх ви е света да не види истината?